Kedy sa začnú amatérske futbalové súťaže?

Na Slovensku máme takmer dvetisíc futbalových klubov, život však nepulzuje momentálne ani v tridsiatich. Všetky súťaže s výnimkou dvoch najvyšších majú stopku pre pandémiu COVID-19. Futbalisti netrénujú, kluby sa nechystajú dohrať prerušenú sezónu. Podobná situácia je z okolitých krajín už iba v Česku.

Či a kedy sa vôbec rozbehnú amatérske futbalové súťaže, je stále vo hviezdach. (Autor: SFZ)

V minulej sezóne boli pre pandémiu koronavírusu výsledky anulované, čo Slovenský futbalový zväz (SFZ) tento rok nepripúšťa. Vypracovaných má niekoľko scenárov, ako regulárne dohrať súťaže. Viac prezradila hovorkyňa SFZ Monika Jurigová.

Aké kroky podniká zväz, aby boli uvoľnené tréningy a zápasy v amatérskych súťažiach?

Na úrovni ministerstva školstva i vlády intenzívne komunikujeme nielen o uvoľnení tréningov, ale aj súťažných zápasov. SFZ sa ako jeden z mála podieľal na aktualizácii COVID automatu, ktorý ministerstvu školstva pripomienkoval. Snažili sme sa v ňom nastaviť pre jednotlivé farby automatu podmienky pre mládežnícky i amatérsky futbal.

Má SFZ vypracované nejaké alternatívne riešenia, ak by sa sezóna nedohrala celá. Napríklad dohrať jeseň a potom play-off?

Vypracovaných máme niekoľko scenárov, ktoré sú priebežne konzultované s jednotlivými predsedami regionálnych zväzov. Konečné rozhodnutie, ktorý scenár sa použije, prináleží Výkonnému výboru SFZ. Samozrejme, že sa zaoberáme aj spôsobom, ako dohrať Slovnaft Cup, keďže v hre sú stále aj amatérske tímy. Zväz má veľký záujem, aby sa táto súťaž dohrala, nakoľko jej víťaz postupuje do európskych klubových súťaží.

Budete regionálnym zväzom dávať nejaké pokyny, ako dohrať súťaže?

Na pracovnej porade s regionálnymi zväzmi sme hľadali možné varianty. Všetko však závisí od termínu, kedy bude možné súťaže spustiť.

Kedy by sa mohli začať opäť amatérske súťaže?

Všetko záleží od toho, kedy sa vláda rozhodne uvoľniť opatrenia a dovolí nám reštartovať súťaže.

Ak príde k uvoľneniu opatrení, koľko dní, prípadne týždňov dáte amatérom na prípravu a za koľko sa súťaže začnú?

Je to na dohode a komunikácii všetkých strán, ale počítame, že tímy by pred samotným spustením potrebovali na prípravu dva až tri týždne.

Ako zväz vníma, že v Maďarsku, Rakúsku, Ukrajine a Poľsku sa normálne trénuje a hrá a na Slovensku má amatérsky futbal stále stopku?

V spomenutých krajinách vlády umožnili šport celoplošne, teda nielen futbal. Na druhej strane, podobný problém, ako máme my, má napríklad Česko, kde sú okrem dvoch najvyšších súťaží všetky ostatné zakázané.

Ste v kontakte s predstaviteľmi futbalových zväzov okolitých krajín. Je niečo, čo by Slovensko mohlo od nich prebrať a fungovalo by to aj u nás?

Áno, SFZ je v kontakte so susednými zväzmi a vymieňa si s nimi skúsenosti a potrebné informácie. Najväčší rozdiel je v priamej podpore vlád jednotlivých krajín do športu.

0 Shares

Najnovšie správy

Plánovaná už raz odkladaná udalosť Natrime si svoje mesto sa v sobotu 4. mája uskutočnila v dopoludňajších hodinách. Iniciatíva vznikla…
  • 10.05.2024, 00:01
  • Piešťany / Spravodajstvo
Dnes je štvrtok 9. mája. Tento deň je Dňom Európy a Európskym dňom opery. Meniny má Roland.
  • 09.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je piatok 10. mája. Tento deň je Svetovým dňom pohybu ku zdraviu. Meniny má Viktória.
  • 10.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 10. mája 2024
Meniny má Viktória, zajtra Blažena