Bylinkárka radí: Plektrantu ľudia hovoria nádchovník

  • Bylinkárka radí
  • 8. marca 2021, 09:54

Bylinkárka Anna Kopáčová z Vrbového sa alternatívnou liečbou zaoberá od chvíle, keď sama potrebovala pomoc. Je držiteľkou certifikátu, ktorý ju oprávňuje pestovať a spracovávať liečivé rastliny. Pozná všetky bylinky, ktoré rastú v našich lesoch, na lúkach i v záhradách. Náš seriál voľne nadväzuje na sériu článkov, ktoré sme už uverejnili v minulosti. Tentoraz vám Anna Kopáčová predstaví plektrant ťahavý.

Bylina má protizápalové, antioxidačné, protirakovinové a dezinfekčné účinky. (Autor: .wikipedia.org - Derek Ramsey)

Plektrant ťahavý (Plectranthus argentatus), hovorí sa mu aj nádchovník, je široká a listnatá bylinka, ktorej previs môže narásť od 30 do 100 centimetrov. Byľ má štvorcový prierez. Listy má chlpaté, vajcovité, široké a zúbkované, kvety ružové, biele, bledomodré, fialové, záleží od druhu. Kvitne od júla do septembra.

Je to ďalšia málo známa bylina, ktorá sa v súčasnosti dostáva do popredia. V minulosti sa používala v kuchyni, jej voňavé lístky sa pridávali do marinád na dochutenie diviny, jahňaciny, hovädzieho a bravčového mäsa, dávala sa aj do paštét.

Plektrant si môžete zasadiť na polia, do záhradky, do hrantíkov či črepníkov, je to trvalka, ktorá neznesie veľa vody. Ak ho pestujeme v byte, rozvonia nám ho a navyše pôsobí ako odpudzovač hmyzu. Liečivé látky sú vonné silice, voda, omega-6 mastné kyseliny, vitamíny A, C, E. Ak máte upchaté nosové dutiny, stačí pomrviť zopár lístkov a privoniavať.

Dnes sa plektrant používa pri prechladnutí, nádche, horúčke, astme, pri artritíde, reume, bolestiach svalov, kĺbov, na zapálenú pokožku, pri ekzémoch, bodnutí hmyzom, ako prevencia proti rakovine, proti stresu a úzkosti, pri zápaloch obličiek a močového systému, dokonca pomôže vyplaviť obličkové a žlčníkové kamene. Bylinka sa tiež používa proti parazitom, pri vysokom krvnom tlaku, znižuje cholesterol, uľahčuje trávenie, vhodný je pri mnohých srdcových ťažkostiach, zmierňuje bolesť hlavy a pri vonkajšom použití pomáhajú listy hojiť rany, ekzémy, popáleniny a bodnutia hmyzom. Má protizápalové, antioxidačné, protirakovinové a dezinfekčné účinky.

Upozornenie: Plektrant sa neodporúča sušiť pre vysoký obsah vody, počas roka sa zberajú čerstvé listy.

Čaj z listov

Potrebujeme: 3 čerstvé listy plektranta ťahavého, 3 dl vody

Postup: Listy zalejeme vriacou vodou, 10 minút lúhujeme, precedíme a dva až trikrát denne užijeme. Čaj pijeme pri prechladnutí, nádche, astme, reume.

Nápoj z listov

Potrebujeme: 10 čerstvých listov plektranta ťahavého, 3 dl vody

Postup: Listy vložíme do mixéra, prilejeme vodu. Rozmixujeme, štyri hodiny lúhujeme, precedíme a raz denne nápoj užijeme. Užívame dva týždne. Nápoj je vhodný na trávenie, proti parazitom, zmierňuje bolesť hlavy, ako prevencia proti rakovine.

Odvar pri kožných ťažkostiach

Potrebujeme: 30 g čerstvých listov plektranta ťahavého, 2 l vody

Postup: Listy povaríme vo vode na miernom ohníku 30 minút, lúhujeme 30 minút a precedíme do pripraveného kúpeľa alebo odvarom omývame ekzémy, vredy, ťažko hojace rany, popáleniny.

Masť z listov

Potrebujeme: 100 g čerstvých listov plektranta ťahavého, 150 g bravčovej masti

Postup: Do kastrólika dáme listy a 150 g bravčovej masti. Všetko spolu na miernom plameni popražíme asi 20 minút. Odstavíme, prikryjeme a necháme 24 hodín odstáť. Potom mierne prihrejeme a cez gázu precedíme do pohárov alebo nádobiek. Necháme vychladnúť, dobre uzavrieme a odložíme na tmavé a chladné miesto, najlepšie do chladničky. Masť je vhodná pri kožných problémoch, ako je ekzém, lupienka, vredy a ťažko hojace rany, a pri reumatických bolestiach, bolestiach svalov, na potieranie slychov – spánkov na zmiernenie pri bolestiach hlavy.

Sirup

Potrebujeme: 150 g čerstvých listov plektranta ťahavého, umytý a na plátky nakrájaný citrón a pomaranč, 1 kg kryštálový cukor, 2 l vody

Postup: Listy, citrón a pomaranč dáme do hrnca a zalejeme vriacou vodou. Premiešame a lúhujeme do druhého dňa. Precedíme cez husté sito alebo gázu a privedieme do varu. Stlmíme ohník a opatrne prisypávame cukor. Varíme na miernom plameni, občas premiešame, kým sirup nezačne hustnúť. Teplým sirupom naplníme poháre a postavíme hore dnom. Sirup je konzumný, môžeme ho riediť vodou a piť od smädu.

Repelent

Potrebujeme: 100 g čerstvých listov plektranta ťahavého, 1/2 l vody, 2 PL kuchynského octu

Postup: Listy zalejeme vriacou vodou a necháme lúhovať osem hodín. Potom pridáme ocot, premiešame a precedíme. Repelent nalejeme do rozprašovacej fľašky a použijeme ho pred výletom do prírody.

Anna Kopáčová

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je piatok 3. mája. Tento deň je Dňom Slnka a Svetovým dňom slobody tlače. Meniny má Galina, Timea.
  • 03.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je nedeľa 5. mája. Tento deň je Medzinárodným dňom pôrodných asistentiek a Svetovým dňom hygieny rúk. Meniny má Lesia,…
  • 05.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je pondelok 6. mája. Tento deň Medzinárodným dňom bez diét. Meniny má Hermína.
  • 06.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je sobota 4. mája. Tento deň je Výročím úmrtia M. R. Štefánika, Medzinárodným dňom hasičov a Sviatkom sv. Floriána…
  • 04.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
pondelok, 6. mája 2024
Meniny má Hermína, zajtra Monika