Podoby džezu

  • Hudba / Rádio Piešťany
  • 7. marca 2021, 08:20

Milí priatelia džezu a dobrej hudby, spadli sme z piedestálu. Boli sme na tom v boji s pandémiou veľmi dobre. Dokonca až tak dobe, že sme sa mohli tešiť a hovorili sme si – nepokazme si to. Dnes sme v porovnaniach najhorší na svete. Desím sa skutočnosti, že je nutné selektovať, koho uprednostniť na nútenú pľúcnu ventiláciu. Máme v rukách smrť.


Jano Babič (Autor: red)

Súčasne mnohí z nás odmietajú opatrenia. Rúško – odstup – hygiena rúk. Nerozumiem. Muž v strednom veku sa dožaduje vstupu do potravín bez rúška, lebo je to jeho právo, a podá sťažnosť na predavačku, ktorá chráni aj jeho zdravie. Nerozumiem. Stáli hostia chodia na tajnáša do krčiem, obedujú spolu v práci, lebo na home office nemáme. Nerozumiem. Známy politik v červenej bunde nabáda okolitých v dave ľudí, ne-no-ste rú-ška, le-bo je to pro-ti o-sob-nej slo-bo-de.

V uliciach stretnem skupinku dospelákov s malými deťmi, všetci bez rúšok. Nerozumiem. Politička povie: „Očkovacia stratégia je nastavená, avšak ľudia v dôchodkovom veku už nevytvárajú ekonomickú hodnotu pre chod štátu.“ Nerozumiem. V televíznej debate sa pozdravia účastníci lakťami, aby potom sedeli hodinu bez rúšok v nulovom odstupe. Nerozumiem.

Pýtam sa – čo je treba, aby sme si všetci uvedomili vážnosť situácie? Aby sme sa dohodli, že predsa najväčšou hodnotou sveta je život. Že si vážime jeden druhého, že sa navzájom vieme a chceme chrániť. Alebo nie? Tak potom naozaj nerozumiem…

Ťažký čas prázdnoty – chýbajú stretnutia, koncerty, debaty… kávička so spriaznenými dušami. Je málo hudby, a ešte menej slovenskej hudby, slovenskej džezovej hudby. O to viac poteší, keď sa o nás píše vo svete. Nevídaný úspech slovenských džezmenov. Magazín DownBeat uverejnil recenziu albumu slovenskej formácie Nikitin & Šrámek Altar Double Quintet – We Salute The Night.

Už deviatykrát pripravuje portál jazz.sk anketu Esprit o najlepší slovenský džezový album. Slávnostné odovzdanie cien sa uskutoční na sklonku jesene, 14. septembra 2021, a ešte stále čakáme na albumy do nominácie. Naše kontakty so zahraničím neutíchajú a do budúcej relácie nám poslal zaujímavú novinku Harri Kuusijärvi z fínskej formácie Koutus. Dúfajme, že sa podarí európske turné tejto kapely, ktoré pripravujeme s viacerými promotérmi na jeseň tohto roka.

Podoby džezu na Rádiu Piešťany budú opäť pestré. V nedeľu o 20. hodine znie pravidelne pútavý džez a na stretnutie pri jeho počúvaní sa teší vám a džezu verný Jano Babič.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je piatok 26. apríla. Tento deň je Svetovým dňom dierkovej fotografie a Svetovým dňom duševného vlastníctva. Meniny má Jaroslava.
  • 26.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je štvrtok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 26. apríla 2024
Meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav