Pre Piešťancov Dubové, po správnosti Dubová

  • Piešťany / Spravodajstvo / Región
  • 6. marca 2021, 00:02

Pred časom sa na sociálnej sieti Facebook objavila zaujímavá otázka. Ako sa vlastne volá potok, ktorý preteká Piešťanmi? Je to Dubové alebo Dubová? Nielen v hovorovej reči sa totiž tieto termíny striedajú, ale aj tabule s označením vodného toku boli nejednoznačné.

Oficiálny názov potoka je Dubová. (Autor: am)

V komentároch pod príspevkom sa viacerí Piešťanci vyjadrili, že pre nich bude tento potok vždy Dubové, i keď pomenovanie s koncovým „á“ bude zrejme správne. Spýtali sme sa na to správcu potoka, ktorým je Slovenský vodohospodársky podnik. Jeho hovorca nám odpovedal jednoznačne: „Podľa oficiálnych dokumentov, ktoré k vodnému toku máme, je správny názov Dubová.“ A tak zostáva Dubové len v úrovni hovorového pomenovania, kým verzia s písmenom „á“ na konci je spisovná.

Dvadsaťjeden a pol kilometra dlhá Dubová pramení v Čachticiach. Jej polohu popisuje aj bašovský územný plán, ktorý uvádza, že potok preteká severojužným smerom cez Čachtice, tu sprava priberá kratší prítok z Malých Karpát. Pokračuje okrajom susednej obce Častkovce, kde vytvára menší ohyb, východne od Podolia priberá zľava rameno Čachtického kanála a pokračuje k obci Pobedim. Tam vytvára väčšiu sihoť a preteká okolo významného archeologického náleziska na pravom brehu. Potom tečie cez Bašovce a okrajom Veľkého Orvišťa, tu sa zľava oddeľuje Orvištský kanál, Dubová sa stáča na juhovýchod a vteká na územie mesta Piešťany. V blízkosti výtoku Váhu zo Sĺňavy sa sprava vlieva do koryta Vážskeho kanála.

Zaujímavosťou je, že medzi Čachticami a Pobedimom je koryto Dubovej chráneným územím.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je utorok 26. marca. Tento deň je Svetovým dňom epilepsie. Meniny má Emanuel.
  • 26.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je streda 27. marca. Tento deň je Svetovým dňom divadla. Meniny má Alena.
  • 27.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 28. marca 2024
Meniny má Soňa, zajtra Miroslav