Lúčnica tancuje online, speváci prichádzajú s jedinečnou nahrávkou

Milovníci kultúry by už zaiste radi navštívili predstavenie či koncert. Umelecký súbor Lúčnica, pod ktorý patrí aj piešťanský Dom umenia, však v týchto dňoch pre radosť svojich priaznivcov funguje aspoň v online priestore. Za svojimi fanúšikmi ide priamo do ich obývačiek.

Lúčnica sa so Slovenským triptychom predstavila aj v piešťanskom Dome umenia. (Autor: am)

V piatok 26. februára si fanúšikovia Lúčnice vychutnali predstavenie Slovenský triptych, ktorý niekoľkokrát folkloristi naživo uviedli aj v Dome umenia. O online verziu predstavenia bol veľký záujem, a tak organizátori museli pristúpiť k obmedzeniu počtu vstupeniek, aby bola kvalita prenosu zachovaná. V tomto prípade išlo už o druhý online prenos tohto predstavenia, a keďže, bohužiaľ, pre fanúšikov kultúry zatiaľ epidemiologická situácia nenasvedčuje, že by sa kultúra mohla v blízkej dobe navrátiť na pódiá, online prenos sa ešte možno zopakuje.

Okrem toho Spevácky zbor Lúčnica prichádza s novým hudobným titulom Albrecht/Martinček. „Skladby na tomto albume – Omša C Dur Alexandra Albrechta a Symfónia č. 4 In Memoriam Milan Rastislav Štefánik od Petra Martinčeka – boli nahrané štúdiovo a vydané na CD po prvý raz. Ide teda o ‚world premiére recordings‘, na čo sme hrdí. Druhou výnimočnosťou je, že ide o opusy dvoch významných slovenských skladateľov, ktorých umelecká výpoveď má okrem hudobnej aj silnú duchovnú, respektíve filozofickú, historickú i spoločenskú hĺbku,“ vysvetľuje výnimočnú dramaturgiu albumu Marián Turner, generálny riaditeľ Umeleckého súboru Lúčnica.

Interpretmi nahrávky sú Spevácky zbor Lúčnica so zbormajsterkou Elenou Matušovou, mezzosopranistka Jana Kurucová, Štátny komorný orchester Žilina a dirigenti Martin Leginus a Leoš Svárovský. CD je prvou spoluprácou medzi vydavateľstvom Real Music House a Umeleckým súborom Lúčnica.

Svoje diela autori skomponovali s odstupom 110 rokov. Albrecht v roku 1903 a Martinček v roku 2013. Hudobný jazyk oboch skladateľov je postavený na báze tonality s výraznou bohatou melodickou a rytmickou invenciou. A v oboch prípadoch ide o hudbu, ktorá má ambíciu zaujať aj širšie publikum. Kompozičné prostriedky, ktoré autori zvolili pri realizácii svojich diel, sú pomerne skromné. Používajú menšie orchestrálne obsadenia, čo zvukovo vyhovuje aj komornému zboru a vokálnym sólistom.

Alexander Albrecht skomponoval Omšu C Dur ešte ako poslucháč bratislavského Kráľovského maďarského katolíckeho gymnázia pri Klariskách. Peter Martinček vytvoril svoju 4. symfóniu už ako skúsený profesionál na vrchole svojich umeleckých síl. Hudobne ňou oslávil jednu z najväčších osobností našich dejín, spoluzakladateľa prvého československého štátu, diplomata, politika, vedca, spisovateľa, cestovateľa i filozofa, generála Milana Rastislava Štefánika.

„Krátko pred ohlásením oficiálneho vydania tejto nahrávky sme sa dozvedeli veľmi smutnú správu, že nás 14. februára navždy opustil skladateľ Peter Martinček. V našom vydavateľstve sme už v roku 2014 vydali jeho Symfónie č. 2 a 3 a teraz, spoločne s Lúčnicou, vydávame jeho 4. symfóniu In memoriam Milan Rastislav Štefánik. Mala to byť hudobná oslava. Teraz sa však z novinky stala spomienka na veľký talent slovenskej vážnej hudby. Česť jeho pamiatke a hudbe, ktorú nám zanechal,“ dodáva k smutnej udalosti Robert Pospiš z vydavateľstva Real Music House.

Riaditeľ Lúčnice Marián Turner k tomu dodáva, že pre ich zbor bolo veľkou cťou môcť v ostatných rokoch spolupracovať s Petrom Martinčekom pri uvádzaní jeho 4. symfónie doma i v zahraničí. Zažili spolu úspechy, mali veľa zážitkov i nových plánov, a tak ich smutná správa o skladateľovej smrti hlboko zasiahla. „Keď sme týždeň pred Petrovým odchodom spolu naposledy telefonovali, povedal mi, ako veľmi sa mu nahrávka páči a že plánuje pre náš zbor napísať novú skladbu, na ktorú sa už teší. Ohodnotil aj dobrú spoločnosť s Alexandrom Albrechtom, s ktorým sa podelili o miesto na albume, nakoľko sa s ním poznal ešte jeho otec a skladateľ Dušan Martinček. Peter v tom videl symbolické prepojenie a umeleckú kontinuitu ich troch, netušiac ešte, že dojmy z nahrávky budú posudzovať všetci spolu už z „druhého brehu“. My v Lúčnici však veríme, že aj tam nás budú dobre počuť a z našej interpretácie budú mať takú radosť, akú sme prežívali my pri realizácii tohto CD,“ hovorí Turner.

0 Shares

Najnovšie správy

sobota, 27. júla 2024
Meniny má Božena, zajtra Krištof