V Sokolovciach dostáva počas testovania každý dva respirátory

Keď sa chce, tak sa dá. I týmito slovami sa dá zhodnotiť, ako sa v Sokolovciach postavili k testovaniu obyvateľov a pandémii celkovo. Nielenže obec každý víkend zriaďuje odberné miesto, ale okrem certifikátov si testovaní odnášajú domov i po dva respirátory zdarma.

Sokolovský starosta Marián Dóczy si odberný zdravotný tím veľmi pochvaľuje. (Autor: am)

Úplne prvé celoplošné testovanie fungovalo spôsobom pokus – omyl, keď obyvatelia mohli počas víkendu prichádzať v akýkoľvek čas. Pred odberným miestom sa tvorili rady, a tak sa v obci poučili a do ďalších kôl testovania šli vyzbrojení skúsenosťami. Vytvorili podobne ako ďalšie obce harmonogram ulíc, a tak dnes Sokolovčania presne vedia, kedy majú prísť a nebudú musieť čakať. Otestujú ich v miestnom kultúrnom dome, a tak nemusia chodiť do iných miest.

V obci testuje stabilný odberný tím. „Zvládame to ľavou zadnou, máme perfektný zdravotný tím,“ povedal starosta Marián Dóczy s tým, že k dispozícii majú aj dve náhradníčky – zdravotníčky a stane sa, že ho kontaktujú ďalší či ďalšie napríklad z Piešťan. Podľa jeho slov nemajú s organizáciou testovania žiadny problém, pretože ho správne zmanažovali. Stíhajú nielen testovať, ale aj stavať cyklochodník, chodník, obnoviť kuchyňu kultúrneho domu a podobne.

Starosta sa nesťažuje, ako niečo nejde. Naopak, spolu so svojou manželkou, ktorá má v Piešťanoch svadobný salón, ešte v začiatkoch pandémie pre obyvateľov vyrábali rúška. „Ešte v polovici marca sme do rána strihali, aby sme obyvateľom mohli poskytnúť rúška,“ zaspomínal Dóczy. V druhej vlne, keď sa po Novom roku vydalo odporúčanie nosiť respirátory, obec nakúpila a rozdistribuovala každému zo svojich vyše 1300 obyvateľov po dva kusy.

V súčasnosti dávajú dva respirátory tiež každému, kto sa príde otestovať. „To je jedno, či je človek z našej obce alebo odinakiaľ. Ak príde, dostane dva respirátory. Chceme sa tej pliagy zbaviť a chrániť ľudí,“ povedal starosta s tým, že respirátory nakúpili za veľmi priaznivú cenu. Zaplatili ich z peňazí, ktoré dostávajú za testovanie. Za každého otestovaného človeka totiž obce dostanú päť eur, z ktorých sú v Sokolovciach schopní zaplatiť odberný tím, nakúpiť obedy i večere, zaplatiť poistku a ešte zabezpečiť respirátory pre testovaných. V priebehu troch týždňov ich dokázali vyexpedovať medzi ľudí asi päťtisíc.

Starosta hovorí, že tak, ako nemajú problém s testovaním, zvládli by zabezpečiť aj očkovanie. „Máme perfektný tím a sála je prispôsobená tak, že ľudia vchádzajú iným vchodom, ako vychádzajú, čiže sa nestretnú,“ priblížil Dóczy. Obec je podľa neho ochotná svoje priestory poskytnúť a pomôcť rozšíriť súčasnú sieť očkovacích centier. 

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je utorok 26. marca. Tento deň je Svetovým dňom epilepsie. Meniny má Emanuel.
  • 26.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je pondelok 25. marca. Tento deň je Dňom zápasu za ľudské práva a Medzinárodným dňom spomienky na obete otroctva…
  • 25.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je streda 27. marca. Tento deň je Svetovým dňom divadla. Meniny má Alena.
  • 27.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 29. marca 2024
Meniny má Soňa, zajtra Miroslav