Darujte svoj „odpad“ cez darovac.sk

  • Piešťany / Spravodajstvo / Región
  • 5. marca 2021, 11:43

Občianske združenie Sofistica, ktoré prevádzkuje populárnu darovaciu facebookovú skupinu Pre jedného odpad, pre druhého poklad spustilo webovú platformu www.darovac.sk

Vďaka dotácii z participatívneho rozpočtu Trnavského samosprávneho kraja (TTSK) bolo občianske združenie schopné vyvinúť platformu, ktoré nielen sprehľadní, ale aj uľahčí mnoho činností pre ľudí ochotných darovať to, čo už nepotrebujú. 

„Cítili sme potrebu rozšíriť používatelské možnosti, ktoré nám FB platforma neumožňovala. Začali sme teda pre potreby používateľov vyvíjať vlastnú platformu. V januári 2020 sme sa zapojili s naším projektom do výzvy TTSK, kde sme získali počiatočný kapitál na realizáciu. Začali sme programovať portál a aktuálne sa nachádzame v prvej fáze spustenia platformy. Jeho následný vývoj a testovanie bude prebiehať počas celého roka 2021. Naše služby tak môžu využiť aj ľudia, ktorí nie sú na Facebooku, ” potvrdila nám Žofia Szöke, štatutárka OZ. Na webovej platforme www.darovac.sk sa stačí zaregistrovať a môžete pomáhať. 

Populárny projekt pre Piešťany a okolie funguje na sociálnej sieti od mája 2019 a momentálne má takmer 7-tisíc členov, ktorí si medzi sebou darúvajú a vymieňajú nepotrebné veci. Najčastejšie je to detský sortiment, domáce vybavenie, spotrebiče, pomôcky a služby. V podstate môže ísť o čokoľvek, čo v domácnosti už nevyužívate, ste ochotný to nezištne darovať a takýmto spôsobom niekomu pomôcť. Darovať, nie speňažiť! V tejto neľahkej dobe našlo mnoho ľudí poklad práve v tejto skupine. 

Žofia Szöke, štatutárka OZ Sofistica, ktoré spustilo webovú platformu darovac.sk

„Veríme, že dokážeme užitočným spôsobom zmierniť konzumný spôsob života, znížiť ekologickú stopu, nájsť cestu k svojpomoci, vrátiť sa k ekologickým hodnotám a zároveň zúročiť pokrok internetovej doby. Sme presvedčení, že s pomocou ľudí bude naša komunita rásť a rozšírime naše aktivity aj napríklad o požičiavanie vecí, alebo aj praktickú pomoc ostatným,”dodáva Žofia Szöke.  

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je štvrtok 18. apríla. V tento deň sa v roku 1901 narodil MUDr. Emil Veselý, lekár, prednosta a primár…
  • 18.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je streda 17. apríla. Tento deň je Svetovým dňom hemofílie. Meniny má Rudolf.
  • 17.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 18. apríla 2024
Meniny má Valér, zajtra Jela