Bylinkárka radí: Rebríček bojuje proti baktériám

  • Bylinkárka radí
  • 3. marca 2021, 00:01

Bylinkárka Anna Kopáčová z Vrbového sa alternatívnou liečbou zaoberá od chvíle, keď sama potrebovala pomoc. Je držiteľkou certifikátu, ktorý ju oprávňuje pestovať a spracovávať liečivé rastliny. Pozná všetky bylinky, ktoré rastú v našich lesoch, na lúkach i v záhradách. Náš seriál voľne nadväzuje na sériu článkov, ktoré sme už uverejnili v minulosti. Tentoraz vám Anna Kopáčová predstaví liečivú bylinku rebríček bertrámový.

Rebríček bertrámový účinkuje pri výtokoch, zápale močových ciest, nadúvaní, upravuje stolicu, zmierňuje bolesti kĺbov a svalov, pomáha proti únave. (Autor: cs.wikipedia.org - Lairich Rig)

Rebríček bertrámový (Achillea ptarmica) je letná trváca bylina s drevnatým, dlhým, plazivým podzemkom. Z neho vyrastajú vzpriamené husto olistené byle. Listy sú striedavé, lysé, úzke, kopijovité, podlhovasté, špicaté, po okrajoch pílkovité. Kvetné úbory tvoria jazykovité biele kvety, rúrkovité kvety sú žlté. Kvitne od júla do septembra. Plod je nažka.

Celá bylina príjemne vonia. Rebríček rastie na vlhkých lúkach, pri potokoch, vo vlhkých priekopách, zamokrených pôdach s dostatkom slnečných lúčov. Aj mladé listy naše babičky používali na šalát.

Účinné liečivé látky rebríčka bertrámového sú hlavne silice, triesloviny, flavonoidy. Odporúčam ho pri ženských výtokoch, pri nadúvaní, upravuje stolicu, pri nechutenstve, zmierňuje reumatické bolesti kĺbov a svalov, pri zápale močových ciest a proti únave. Rebríček má protizápalové účinky a rozsiahle spektrum antimikrobiálnej činnosti proti baktériám. U nás mu hrozí zánik, preto je dobré si bylinku zasadiť do záhradky či črepníka.

Upozornenie: Koreň konzumujeme surový alebo ho môžeme žuť.

Čaj

Potrebujeme: 1 ČL čerstvého alebo sušeného podzemku rebríčka bertrámového, 3 dl vody

Postup: Čerstvý alebo sušený podzemok zalejeme vriacou vodou, 10 minút lúhujeme, precedíme a dva až trikrát denne užijeme po dobu troch týždňov. Čaj je vhodný pri únave, reumatických bolestiach, pri zápale močových ciest, pri nechutenstve.

Prášok

Potrebujeme: 50 g sušeného podzemku rebríčka bertrámového, mlynček

Postup: Sušený podzemok zomelieme v mlynčeku a dvakrát denne užijeme za špic noža. Prášok má protibakteriálne a protizápalové pôsobenie. Užívame ho až do jeho minutia.

Odvar proti ženským výtokom

Potrebujeme: 20 g čerstvého alebo sušeného podzemku rebríčka bertrámového, 1 l vody

Postup: Čerstvý alebo sušený podzemok povaríme vo vode na miernom plameni 20 minút a 20 minút lúhujeme. Precedíme do pripraveného kúpeľa alebo pošvu omývame.

Tinktúra

Potrebujeme: 50 g čerstvého umytého a nakrájaného podzemku rebríčka bertrámového, 7 dl pálenky alebo liehu, 7 dl pohár

Postup: Podzemok dáme do pohára a zalejeme pálenkou alebo liehom. Dobre uzavrieme. Necháme na suchom teplom mieste odstáť 21 dní. Občas pretrasieme, potom prefiltrujeme a odložíme na tmavé suché miesto. Tinktúru, ktorá má protizápalové a protibakteriálne pôsobenie, užívame po dobu troch týždňov trikrát 10 kvapiek do jednej polievkovej lyžice teplej vody.

Anna Kopáčová

0 Shares

Najnovšie správy

Známy slovenský herec Jozef Vajda sa chystá oživiť kúpeľné mesto Piešťany humorom a smiechom. Od 16. do 19. augusta sa…
  • 19.04.2024, 08:32
  • Kultúra a spoločnosť / Piešťany
sobota, 20. apríla 2024
Meniny má Marcel, zajtra Ervín