Prečo Grape v Piešťanoch skončil

V predchádzajúcom vydaní Piešťanského týždňa sme zverejnili materiál, ktorý napísal náš redaktor Juraj Sedlák, s názvom Organizátori festivalu Grape opúšťajú Piešťany znechutení. V článku si organizátori posťažovali na neochotu piešťanskej radnice pri poskytnutí priestorov pre konanie festivalu.

(Autor: Martina Mlčúchová)

Nešlo však o organizovanie obdoby veľkého festivalu na letisku. To je iný príbeh. V tom, prečo Grape skončil na letisku, má maslo na hlave Trnavská župa.

V minulom roku v dobe ovplyvnenej pandémiou covidu prišli organizátori festivalu Grape s nápadom urobiť ho v komornejšom duchu v piešťanskom mestskom parku. Oživiť aspoň na pár dní zašlú slávu amfiteátra a pritiahnuť vyznávačov hudobnej produkcie do letného kina.

Kto by si však myslel, že kultúru v parku prijme radnica s nadšením, je na omyle. Namiesto ústretovosti si organizátori užili len polená pod nohy. Organizátori festivalu Grape chceli dočasne prinavrátiť život amfiteátru i letnému kinu, no zo strany radnice odznelo – nie. A dôvod? Amfiteáter je údajne ruina a letné kino vraj nebolo po rekonštrukcii skolaudované.

Platí – kde je vôľa, tam je i cesta. A v tomto prípade vôľa radnici určite chýbala. Na výhrady o ruine amfiteátra organizátori pozvali statika, ktorý voči produkcii podľa ich predstáv nemal výhrady. V prípade letného kina je to zrejme tiež len výhovorka radnice, nakoľko dva víkendy po festivale Grape radnica kino „slávnostne“ sprístupnila.

Mne však napadajú iné dôvody protivenstva organizátorom hudobného festivalu.

Mestské kultúrne stredisko si z peňazí daňových poplatníkov naplánovalo na najbližšie leto svoju vlastnú produkciu. Na koncerty v hudobnom pavilóne či v prírodnom kine bez špecifikácie umeleckých formácií, ktoré by mali vystúpiť, si z verejných peňazí vyčlenilo 63 300 eur. V letnom kine pripravuje okrem trojdňového Lidožúru s produkciou okrajových hudobných štýlov až sedem ďalších koncertov, na ktoré pôjde z daní 17 890 eur. A za „kultúru“ v podobe rytierov v mestskom parku zaplatia daňovníci 10-tisíc eur.

Tak si to teda zhrňme. Organizátor kultúry, ktorý si vybudoval meno na európskej úrovni, dostane od radnice polená pod nohy a nový riaditeľ mestskej kultúry Peter Sedláčik získa na kultúru v parku takmer 100-tisíc eur.

A tak organizátora úspešného hudobného festivalu európskej úrovne pre mesto v podstate bezplatne nahradí toto leto v parku kultúra hodná okresného preboru hradená z mestskej pokladne.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je štvrtok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 25. apríla 2024
Meniny má Marek, zajtra Jaroslava