Po zime musia z ulíc pozametať vyše 200 ton posypového materiálu

  • Piešťany / Spravodajstvo
  • 2. marca 2021, 00:02

Posledný pracovný februárový deň sa ukončila zimná údržba mestských komunikácií v Piešťanoch. „Počas zimy bolo použitých 200 ton štrku, tona piesku a 5,2 tony ekologickej posypovej soli Solmag,“ uviedol Peter Fiala, vedúci Strediska údržby Služieb mesta Piešťany (SMP). A keďže tento posypový materiál zostal na cestách, pracovníci SMP začali minulý týždeň s jeho odstraňovaním.

Zametacie vozidlá už brázdia ulice, aby pozametali posypový materiál, ktorý leží po zime na mestských komunikáciách. (Autor: Supa)

Jarné upratovanie vykonávajú tri cestné zametacie vozidlá a jedno malé chodníkové. Zametanie prebieha aj ručne za pomoci štyroch pracovníkov trikrát týždenne na miestach, kde sa technika nedostane. Nasadený bude i malý chodníkový vysávač. Aby bolo zametanie efektívne, SMP žiadajú obyvateľov, aby obmedzili parkovanie na ulici v pracovnom čase, ak majú inú možnosť parkovania vozidiel. V opačnom prípade sa technika musí na ulice opätovne vracať, čím sa upratovanie po zimnej údržbe neustále predlžuje. Približný harmonogram čistenia ulíc nájdete na internetovej stránke sluzbymesta.sk/harmonogram-zametania.

„Nie je to presný časový harmonogram, ten sa prispôsobuje personálnemu obsadeniu, ale aj počasiu,“ potvrdil nám vedúci strediska údržby. Obyvatelia rodinných domov môžu pomôcť pracovníkom SMP aj vlastnou iniciatívou a pozametaním drobného štrku z chodníka na cestu. Nie je potrebné robiť kôpky štrku na krajnici, keďže zametacie vozidlá ich nedokážu dokonale odstrániť.

Druhou možnosťou je vyhodiť pozametaný štrk do nádob komunálneho odpadu alebo ho využiť podľa vlastného uváženia, napríklad v záhradkách rodinných domov. „Posypový materiál je kategorizovaný ako odpad z ulíc, nedá sa recyklovať. Po čistotnej aj technickej stránke stratil svoju funkčnosť a kamenná drť z vápenca sa budúcu zimu nedá znovu použiť. Je s ňou nakladané v zmysle zákona o odpadoch a končí v kontajneroch na zbernom dvore,“ uzatvoril Peter Fiala.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je pondelok 22. apríla. Tento deň je Dňom zeme a Svetovým dňom modlitieb za kňažské a rehoľné povolania. Meniny…
  • 22.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je utorok 23. apríla. Tento deň je Svetovým dňom kníh a autorských práv. Meniny má Vojtech.
  • 23.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je streda 24. apríla. Tento deň je Svetovým dňom laboratórnych zvierat (UNESCO). Sviatkom sv. Juraja, patróna vojakov, rytierov, lukostrelcov…
  • 24.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
streda, 24. apríla 2024
Meniny má Juraj, zajtra Marek