Podoby džezu

  • Kultúra a spoločnosť / Hudba / Rádio Piešťany
  • 28. februára 2021, 11:15

Milí priatelia džezu a dobrej hudby, pred tromi rokmi som na tomto mieste napísal: „Ťažko mi je prihovárať sa v týchto dňoch môjmu okoliu. To všeobecné, že život ide ďalej, síce platí, ale evokuje otázku – ako ďalej? Ťažko hľadať slová, ťažko rušiť niekoho v jeho zamyslení. Jedinou pohnútkou ostáva nádej. Nádej na zmenu, nádej na spravodlivosť, nádej, že sa to už nebude opakovať.“

Keby som tieto slová zopakoval bez ďalšieho komentára, platili by takmer bezo zvyšku aj dnes. Život vskutku ide ďalej. Čo sa zmenilo? Sme lepší? Sme múdrejší? Sme spravodlivejší? Určite sme dosiahli veľa pozitívneho, sme skúsenejší a vykonali sme veľa dobra. Naplnila sa nádej na zmenu. Tá by mala znamenať iné pomery v spoločnosti. Silnejšie povedomie hodnôt, pravdy, platnosti hodnôt a sily zákona a vymožiteľnosti práva.

To sú atribúty, ktoré sa nerodia zo dňa na deň. Ich vstup do platnosti je otázkou spoločenských zmien, dlhodobého pôsobenia pozitívnych vplyvov, ľudských hodnôt, ohľaduplnosti, vzájomného rešpektu, dobra a spravodlivosti tak, aby sa tieto stali samozrejmosťou nášho bytia. Iba tak sa dá odlíšiť, čo je správne, prospešné a legálne, a čo už siaha za hranu slušného, škodlivého a nezákonného.

Tieň ťažkého zločinu aj po troch rokoch prenasleduje svedomie spoločnosti. Je veľa trpiacich, je veľa slušných a morálnych, je veľa volajúcich po očistení spoločnosti od červotoča korupcie a od poslušných nositeľov zažitých praktík súdružskej vzájomnosti. Je veľa volajúcich po zadosťučinení trpiacej matky, smútiaceho otca. Jedine v pravde je nádej na spravodlivosť, nádej, že sa zločin, zanechávajúci nevinné obete, už nebude opakovať.

Sme stále pod tlakom nebezpečnej mocnosti. Žiadne odvetvie ľudskej činnosti neostalo nedotknuté. Kultúra nie je ani v čase bez pandémie tou prvoradou zložkou životných potrieb. O to viac chradne práve v tomto ťažkom období, keď sa jej nedostáva ani priestoru, ani finančnej podpory.

Preto sa aj my v relácii Podoby džezu na Rádiu Piešťany snažíme šíriť nové diela v oblasti džezu a pomôcť ich autorom a tvorcom osloviť poslucháčov v ich domovoch. Aj budúci týždeň si zahráme džez z domácej tvorby a predstavíme albumy slovenskej proveniencie, ktoré vyšli v domácich i zahraničných vydavateľstvách.

Na stretnutie v nedeľu pri relácii Podoby džezu na Rádiu Piešťany sa teší vám a džezu verný Jano Babič.

0 Shares

Najnovšie správy

Známy slovenský herec Jozef Vajda sa chystá oživiť kúpeľné mesto Piešťany humorom a smiechom. Od 16. do 19. augusta sa…
  • 19.04.2024, 08:32
  • Kultúra a spoločnosť / Piešťany
sobota, 20. apríla 2024
Meniny má Marcel, zajtra Ervín