Použitý kuchynský olej zbierajú i v Piešťanoch

  • Piešťany / Spravodajstvo / Región
  • 27. februára 2021, 00:01

Iniciatívy Prilej olej sa u nás chopilo Centrum pomoci pre rodinu a funguje inak ako napríklad v susedných Drahovciach. Použitý kuchynský olej môžete v Piešťanoch len darovať, v Drahovciach zaň získate ocot alebo nový olej, záleží na množstve kuchynského oleja, ktorý zozbierate.

Centrum pomoci pre rodinu v Piešťanoch zbiera olej do tohto kontajnera umiestneného na Ulici A. Hlinku č. 41. (Autor: Juraj Sedlák)

Ak nebudete nepotrebný rastlinný olej z vyprážania alebo fritézy vylievať do umývadla, môžete byť za to odmenený. Myslite na životné prostredie, vaše potrubia a vodu, ktoré dokáže olej hravo znečistiť. Zlievajte ho radšej do čistej plastovej fľašky cez sitko, aby neobsahoval zvyšky potravín, a odkladajte.

Kontrolovaný zber použitého kuchynského oleja sa v Piešťanoch uskutočňuje v Centre pomoci pre rodinu, ktoré ho odovzdá a vymení za ocot alebo nový olej a tie ďalej daruje rodinám v núdzi. Iniciatíva Prilej olej sem prišla zo susedného okresu a prebieha pod záštitou leopoldovskej spoločnosti Meroco, ktorá z jedného litra použitého oleja dokáže vyrobiť až 0,9 litra biopalivovej zložky do motorovej nafty. Olej sa tak recykluje a môže byť ďalej prospešný.

Zberný dvor v Drahovciach je momentálne pre pandémiu zatvorený.

Drahovce: Za olej dostanete ocot

V Drahovciach za každý liter použitého rastlinného oleja dostanete liter kvasného octu. Ak prinesiete šesť litrov oleja, dostanete liter nového.

Zber oleja funguje v Drahovciach od mája minulého roka a podľa starostu Miroslava Ledeckého s ním majú výborné skúsenosti. „Sme prekvapení, aký veľký je záujem o túto iniciatívu, ktorej najdôležitejším prínosom je ochrana životného prostredia. Keď som sa v dedine gazdiniek pýtal, kam doteraz vylievali olej z kuchyne, dozvedel som sa, že často končil v záhradách. Pre ľudí je motivujúce, keď za snahu dostanú odmenu,” potvrdil nám starosta Drahoviec.

Takže, ak chcete výmenou za použitý olej z kuchyne získať ocot alebo nový olej, musíte ho doviezť do Drahoviec na zberný dvor. Stačí si dať do navigácie včelársky obchod a odbočiť pri ňom doľava, alebo ísť z Kostolnej ulice okolo obchodu a rovno cez pole do zberného dvora. Ten je však momentálne pre pandémiu uzavretý až do odvolania.

Ak chcete vaším zozbieraným olejom pomôcť sociálne slabším rodinám, neváhajte ho odniesť do žltého kontajnera vedľa vchodu do piešťanského Centra pomoci pre rodinu na Ulici A. Hlinku číslo 41. Je to budova vo dvore medzi činžiakmi oproti Tuzexu.

Recyklujte, pomáhajte, prospeje to každému!

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je streda 27. marca. Tento deň je Svetovým dňom divadla. Meniny má Alena.
  • 27.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je utorok 26. marca. Tento deň je Svetovým dňom epilepsie. Meniny má Emanuel.
  • 26.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 28. marca 2024
Meniny má Soňa, zajtra Miroslav