Žiakom Spojenej školy v Piešťanoch bude pomáhať kocúrik Oreo

Kým žiaci Spojenej školy Piešťany trávia lockdown doma, škola pre nich pripravila novú terapeutickú metódu. Pomáhať im v rámci felinoterapie bude utešený kocúrik Oreo. Stane sa tak kolegom ďalšieho zvieracieho terapeuta, psíka Alana.

Oreo bude žiakov liečiť fyzicky i psychicky. (Autor: FB Spojená Škola)

Piešťanská spojená škola sa rozhodla okrem canisterapie využívať aj tzv. felinoterapiu, teda mačacieho terapeuta. Žiaci si môžu Orea pohladkať, popestovať, položiť si ho do lona, a to všetko s pozitívnymi účinkami. Zlepšiť sa im môže hneď niekoľko oblastí, dokonca celkový zdravotný stav. Mačka môže pozitívne ovplyvniť fyzický stav dieťaťa i dospelého, a to nielen ako forma relaxácie, ale môže mať aj motivačnú funkciu pri precvičovaní motoriky a logopedických cvičeniach.

V rámci výskumu v bakalárskej práci na Masarykovej univerzite v Brne bol pozorovaný priamy vplyv na zlepšenie fyzického stavu – vplyvom vyššej telesnej teploty mačky sa podarilo uvoľňovať spazmy na rukách. Dokonca bolo dokázané, že u všetkých pozorovaných osôb mala felinoterapia vplyv na ich psychickú pohodu, podnecovala vytváranie vzťahov a komunikáciu s okolím, napomáhala v rozvoji rozumových schopností a učenia, čím prispievala k zlepšeniu celkového psychického stavu klientov.

Mačky môžu napomáhať odbúravaniu stresu a zmierňovaniu depresie, ale sú prospešné i v zlepšovaní psychického stavu, znižujú úzkosť, agresivitu a strach. Prítomnosť mačky dokonca znižuje krvný tlak a tepovú frekvenciu, teda priaznivo pôsobí na srdce.

Oreo tak bude akýsi komplexný pomocný lekár, ktorý spolu so psíkom Alanom pomôže zlepšiť zdravotný stav malých i veľkých žiakov.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je štvrtok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je piatok 26. apríla. Tento deň je Svetovým dňom dierkovej fotografie a Svetovým dňom duševného vlastníctva. Meniny má Jaroslava.
  • 26.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 26. apríla 2024
Meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav