Vraky vozidiel zaberajú parkovacie miesta a hyzdia verejné priestranstvo

Staré vozidlá, nepojazdné vraky, autá bez platnej technickej kontroly, ktoré dlhé týždne stoja na jednom mieste. Obyvatelia Piešťan ich nahlasujú už aj cez portál Odkaz pre starostu. No ich odstránenie môže trvať aj celé mesiace.

Na Kúpeľnej ulici je dlhodobo odstavené auto bez EČV, bez platnej TK a EK. (Autor: odkazprestarostu.sk)

To, že je niekde odstavené vozidlo dlhodobo, majiteľ na ňom nejazdí a len zaberá verejné priestranstvo, si najlepšie všímajú obyvatelia, ktorí v danom okolí žijú. Vraky nahlasujú aj cez portál Odkaz pre starostu, kde sa v priebehu niekoľkých dní dozvedia, ako bude ich podnet riešený.

V mene mestskej polície, ktorá takéto podnety rieši, obyvateľom odpovedá zástupca náčelníka Vladimír Jopek. Ten nám priblížil, že všetky oznámenia musia preveriť, lebo nie každé vozidlo musí byť vrak. Ak muži zákona zistia, že nemá platnú emisnú a technickú kontrolu, oznámia to na Okresný úrad Piešťany, ktorý je v tejto veci príslušným správnym orgánom. Taktiež staré vozidlo zaevidujú ako vrak, a ak na mieste ostane ďalšie tri mesiace, oznámia to na odbor výstavby a dopravy Mestského úradu Piešťany za účelom vyrubenia dane za záber verejného priestranstva a taktiež na odbor životného prostredia mestského úradu za účelom zabezpečenia odvezenia vraku. Preplatenie nákladov mesto musí vymáhať od majiteľa vozidla. Toto platí v prípade, že auto stojí na mestskom pozemku.

Zástupca náčelníka nám však prezradil, že ak vozidlo stojí na súkromnom pozemku, napríklad pri obchodných domoch, hypermarketoch, podnet musí podať majiteľ daného pozemku. Preto môžeme vidieť na veľkých parkoviskách obchodov aj roky odstavené polorozbité konštrukcie áut.

Ak máte „v merku“ auto, ktoré už dlho stojí na chodníku či parkovisku pri bytovke, môžete ho nahlásiť telefonicky alebo aj prostredníctvom spomínanej stránky Odkaz pre starostu. „Obyvatelia môžu nahlásiť auto stálej službe alebo napísať podnet na stránku. Ako to komu vyhovuje, nám je jedno, ktorý spôsob zvolia. Výhodou pri napísaní podnetu je, že ľudia majú akýsi doklad, že to nahlásili a nemusia mať strach, že by sa to neriešilo,“ dodal Jopek.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je utorok 26. marca. Tento deň je Svetovým dňom epilepsie. Meniny má Emanuel.
  • 26.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je streda 27. marca. Tento deň je Svetovým dňom divadla. Meniny má Alena.
  • 27.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je piatok 28. marca. Tento deň je Dňom učiteľov. Meniny má Soňa.
  • 29.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 29. marca 2024
Meniny má Soňa, zajtra Miroslav