Organizátori festivalu Grape opúšťajú Piešťany znechutení

  • Piešťany / Spravodajstvo
  • 24. februára 2021, 00:01

Naším pôvodným zámerom bolo osloviť organizátorov úspešného hudobného festivalu Grape a zistiť, aké sú ich plány na toto leto. Vedeli sme, že s piešťanským letiskom sa už nadobro rozlúčili, lebo Trnavský samosprávny kraj, ktorý ho spravuje, má s ním iné plány. Medzinárodné letisko potrebuje župa „rozlietať“ a festival ich z problémov nevytrhne. Aj preto nás zaujímalo, či Grape plánuje zostať v našom meste aspoň v malej forme, akou bol minuloročný Park duševného zdravia. Odpoveď bola jednoznačné – NIE. To, že otvoríme Pandorinu skrinku, nás prekvapilo.

Koncerty sa nakoniec odohrávali na ploche pred Domom umenia, kde vládla ozajstná letná atmosféra. (Autor: Martina Mlčúchová)

Organizátori festivalu, ktorý sa desať rokov konal na piešťanskom letisku, prišli vlani o ilúzie a ambície zostať aspoň s „malým Grejpom” v našom meste. Príčinou je podľa ich vyjadrení „neochota a nedôvera zo strany mesta a zainteresovaných subjektov”, ktoré sa minulé leto podieľali na podujatí s príznačným názvom Park duševného zdravia alebo, ak chcete – na koronou značne obmedzenom mini Grape.

Mestský úrad Piešťany argumentuje, že predstava organizátorov o ich akcii sa nezhodovala s názormi odborníkov na bezpečnosť, dopravu, statiku a hygienu: „A potom sa veľmi ťažko hľadali spoločné názory.“

Snažili sme sa prísť na to, prečo zabehnutý hudobný festival povedal „svojmu” mestu zbohom.

foto: Martina Mlčúchová

Festival v parku: Dosnívané

Keď organizátori festivalu minulý rok pochopili, že klasický Grape nebude, chceli pre ľudí urobiť aspoň čosi malé v meste, s ktorým boli desaťročie spätí akousi pupočnou šnúrou.

Festival sa síce roky konal v okrajovej časti Piešťan, na letisku, ktoré spravuje župa, ale z festivalu priamo i nepriamo profitovalo aj mesto a jeho podnikatelia v hotelierstve, gastronómii a v cestovnom ruchu. Ďalšou snahou bolo dať prácu ľuďom, bez ktorých by festival nikdy nevedeli urobiť a pomôcť im v neľahkých časoch.

„Počas toho, ako sme celú akciu vymýšľali, sme sa tak nadchli myšlienkou festivalu v parku, že sme si povedali, že ak sa to podarí, chceli by sme ho robiť každý rok. Nehovoriac o tom, že naše myšlienky išli pôvodne ešte ďalej a chceli sme časom v Piešťanoch urobiť festival s množstvom pódií po celom meste, kde by boli zastúpené rôzne žánre, zapojili by sme aj divadlá a alternatívne druhy umenia. Hralo by sa obrazne povedané v každom výklade a na netradičných miestach. Piešťany sú pre takúto akciu úplne dokonalé a v tomto smere majú obrovský potenciál. Chceli sme prilákať ľudí z celého Slovenska, ale aj Európy, tak ako sa nám to darí na letnom Grape,” opisuje riaditeľ festivalu Ján Trstenský snívanie a predstavy o festivale v meste. Všetci však rýchlo dosnívali. „Naše nadšenie sa časom začalo vytrácať, keď sme pochopili, že pre mesto je to iba problém a celej akcii vôbec nedôverujú,” podotýka.

Radnica to vidí inak. „Na každom stretnutí s organizátormi sme sa snažili vyjsť v ústrety ich predstavám a požiadavkám,” píše sa v stanovisku mestského úradu.

Problém: Amfiteáter

Nedôveru medzi radnicou a vedením Grape dokonale ilustruje problematika chátrajúceho amfiteátra. „Tesne pred uskutočnením akcie boli zástupcovia mestského úradu postavení pred hotovú vec. Spomeniem konkrétne amfiteáter v mestskom parku. Organizátori si jednoducho určili, že v ruine amfiteátra sa bude nachádzať ich hlavné pódium. Miesto okolo amfiteátra malo byť ohradené pre vyberanie vstupného. Bez toho, aby si zistili, v akom stave sa amfiteáter, resp. jeho zvyšky nachádzajú, chceli tam vpustiť niekoľko stoviek ľudí. Je samozrejmé, že vedenie mesta im tento priestor z dôvodu hroziaceho nebezpečenstva zrútenia prenajať nepovolilo. Nebolo to rozhodnutím jedného človeka od stola. Bol prizvaný statik, ktorý neodporučil, vzhľadom na množstvo ľudí a povahu podujatia, vstup a umiestnenie akejkoľvek prenosnej stavby na staticky oslabených častiach amfiteátra. Od tohto momentu bolo Mesto Piešťany a jeho zástupcovia nepriatelia akejkoľvek kultúry, ktorá by u nás mohla vzniknúť. Pre organizátorov sme tí, ktorí nemáme chuť a podporu čokoľvek organizovať,” tvrdí radnica v argumentácii okolo amfiteátra, ktorý je majetkom mesta. To, že chátra, je do značnej miery aj vizitkou terajšieho i všetkých predchádzajúcich vedení mestského úradu.

Organizátori Grape zažili to isté, ale inak. „Zástupcovia mesta sa báli, že amfiteáter, ktorý sme chceli oživiť, je v zlom stave a návštevníci festivalu sa môžu zraniť. Povedali nám, že ak nám to schváli statik, bude to v poriadku. My sme im ešte vysvetlili, že návštevníci nebudú v kontakte so žiadnou zastavanou časťou, a tak sa nikomu nemôže nič stať. Zavolali sme teda statika, ktorý nám stavbu odobril, a povedal, že je v poriadku. Boli prítomné aj dve zástupkyne mesta. Presne týždeň pred akciou mesto oznámilo, že nám zakazuje akciu v amfiteátri,” opisuje udalosti Trstenský. „Pokiaľ mesto bude tvrdiť opak, nemáme problém s osobnou konfrontáciou a prizvaním statika, aby sa nešírili zbytočné dezinformácie,” dodáva.

foto: Martina Mlčúchová

Zničíte, posprejujete, neveríme vám

Program sa nekonal ani v zrenovovanom vonkajšom kine Fontána, ktoré mali organizátori dohodnuté. „Za Lido si majiteľ pozemkov vypýtal takú sumu ako polovička rozpočtu celej akcie. Takže celý festival sa nakoniec konal na úplne iných miestach. S nadsádzkou môžem povedať, že pôvodne plánovaný Park duševného zdravia sa vlastne nekonal. Z pôvodných dohôd totiž nič neplatilo,” deklaruje Trstenský z agentúry Grape, ktorá minuloročné podujatie pôvodne plánovala ako spoločný festival Mesta Piešťany a festivalu Grape.

Koncerty sa nakoniec odohrávali na ploche pred Domom umenia, ktorý je organizačnou zložkou Umeleckého súboru Lúčnica. „Prístup k nám bol úplne rovnaký ako na meste: zničíte, posprejujete, neveríme vám. O výške nájmu za túto plochu ani nebudem hovoriť, to je na ďalšiu debatu. Žiaľ, ak sme chceli akciu urobiť, nemali sme inú možnosť,” dodáva Trstenský.

Riaditeľka Domu umenia na našu žiadosť o stanovisko nereagovala podobne ako Rezort Piešťany.

Návštevnosť áno, rušenie hostí nie

Bez požehnania kúpeľov sa v Piešťanoch obrazne povedané ani lístok nepohne. Patria im mnohé ubytovacie zariadenia, ale aj priestory, kde sa dá niečo zorganizovať. Napríklad Lido alebo Kúpeľná dvorana, známa ako Kursalon, v ktorej sa počas minuloročného podujatia uskutočnil aj známy Urban market a ďalšia časť programu. Boli prenajaté ich pozemky, využili sa aj prázdne miesta pri chátrajúcom hoteli Slovan. Postoj kúpeľov je čitateľný. Vyhovujú im skôr rodinné podujatia, ktoré sa konajú cez deň. Vítajú propagáciu Piešťan a návštevnosť, ktorá plní ich ubytovacie a stravovacie zariadenia, ale…

„Naše kúpele poskytujú liečebné procedúry a oddych pre pacientov a hostí, preto festivaly, ktoré sa konajú v blízkosti Kúpeľného ostrova, sú pre nás kontraproduktívne. Avšak festivaly konajúce sa napríklad na letisku alebo ďalej od Kúpeľného ostrova nespôsobujú problém, keďže nerušia našich hostí,” píše sa v stanovisku Slovenských liečebných kúpeľov Piešťany.

Usporiadať akúkoľvek hudobnú produkciu, na ktorú sa nebude nikto sťažovať, je v dnešnej dobe asi nemožné. Výhrady voči zvýšenej hlučnosti zaznievali voči Grape aj v minulosti od niekoľkých obyvateľov domov susediacich s letiskom. Statočne hlučne je raz ročne aj na prelome rokov a tento hluk podaktorí s radosťou produkujú a všetci ho viac-menej úspešne tolerujú. Počas minuloročného Parku duševného zdravia bola hudobná produkcia po dohode obmedzená na 22. hodinu.

„Za skvelú každoročnú spoluprácu sa chcem poďakovať najmä policajným zložkám, s ktorými máme veľmi dobré vzťahy. Držali nás nad vodou aj počas rokovaní s radnicou,” podotýka vedenie festivalu.

foto: Martina Mlčúchová

Budovanie publika

Rozčarovanie badať aj medzi podnikateľmi a predstaviteľmi neviazanej kultúry. „Pre mesto mala byť jasná priorita udržať si jeden z najväčších hudobných festivalov strednej Európy či už vo forme ‚veľkého‘ festivalu, alebo v akejkoľvek menšej podobe,” myslí si Peter Dvorský, ktorý v Piešťanoch vlastní známu kaviareň. „Ekonomický prínos festivalu bol pre nás výrazný. Príjmy v čase minuloročného podujatia tvorili okolo 15 percent augustového obratu,” podotýka.

„Dúfali sme, že sa Grape podarí udržať aspoň v podobe malého festivalu, ktorý bude roztrúsený po meste. To, že organizátori minulý rok pohotovo zareagovali na situáciu a vedeli si ho predstaviť aj v menšej podobe Parku duševného zdravia, bolo ukážkou, ako sa to predsa dá urobiť,” tvrdí Dominika Rusnáková z Iniciatívy Arta, ktoré sa v Piešťanoch snaží v spolupráci s Trnavskou župou zrekonštruovať budovu bývalej čokoládovne a vybudovať v nej kultúrno-kreatívne centrum.

„Hoci Arta ešte naplno nefunguje, chceme nadväzovať na tradície či udalosti, ktoré sú už v meste zabehnuté a do ktorých sa vieme programovo zapojiť. Začali sme tak pracovať s filmovým festivalom, plánujeme Otvorenie letnej kúpeľnej sezóny a dúfali sme aj v Park duševného zdravia. Takéto podujatia dávajú príležitosť mestu aj ostatným kultúrnym stánkom a aktérom participovať na kultúrnom dianí, zlepšovať život v meste, zviditeľniť sa a postupne si budovať svoje publikum. Benefity pri udržaní si kvalitných podujatí, ako je Grape, majú ale pre mesto omnoho širší záber. Stále preto dúfame, že sa podarí nájsť prieniky a ochotu vytvárať vhodné podmienky, aby sme o takéto kultúrne podujatia neprichádzali,” deklaruje Rusnáková.

Bezpečnosť ľudí, ochrana územia

Komunikácia medzi radnicou a organizátormi Grape tento rok už neprebieha. Sklamanie trvá. Veríme, že potenciálnych problémov okolo veľkého podujatia v meste a v priľahlom parku môže byť dosť, ale platí aj známe, kde je vôľa, tam je cesta. Všetko stojí a padá na spôsobe komunikácie a dohodách medzi organizátormi a mestom. Radnica je povinná dohliadať na verejný záujem a dopady podujatí, ktoré v meste prebiehajú. Má priestor korigovať požiadavky organizátorov a dohodnúť sa.

„Je nám to ľúto, lebo Piešťany máme veľmi radi a toto mesto má obrovský potenciál, aby sa stalo kultúrnym centrom Slovenska. Žiaľ, tento potenciál je absolútne nevyužitý. Keď si spomeniem na stretnutia s primátormi Trnavy, Trenčína, Nitry, Hlohovca alebo so zástupcami Žiliny, kde z nich vyžarovala energia, chuť, modernosť a záujem o kultúru, tak sa to s prístupom Piešťan nedá ani porovnať. Mali v rukách zabehnutý festival, ochotných ľudí urobiť v meste akciu, ktorá Piešťany nestála žiadne peniaze ani námahu, a úplne to zahodili šmahom ruky do koša. Na druhej strane prišlo na našu festivalovú akciu minulý rok veľa milých a nielen mladých ľudí a vytvorili skvelú atmosféru. My sme hlavne vďaka nim mali z festivalu dobrý pocit, a to je to najdôležitejšie,” konštatuje šéf Grape.

Radnica sa bráni. „Jednoducho to nefunguje tak, že toto je náš projekt, toto si chceme prenajať a my vám tu spravíme parádnu zábavu a pritiahneme množstvo ľudí. Prenájom každého miesta si vyžaduje niekoľko povolení. Treba si uvedomiť, že išlo o typ festivalu, ktorý bol desať rokov na letisku, v okrajovej časti Piešťan, a mali sme ho povoliť v centre, na chránenom území v mestskom parku, ktorý je národnou kultúrnou pamiatkou. Pri každom podujatí je na prvom mieste bezpečnosť obyvateľov a ochrana územia,” píše v stanovisku mestského úradu hovorca radnice Martin Ričány.

Kam sa festival sťahuje?

Čo teda bude s „veľkým” Grape tento rok a kam sa festival sťahuje? „Nové miesto hľadáme už viac rokov, lebo v Piešťanoch sme boli posledné dva roky už iba so šťastím. S Trnavským samosprávnym krajom máme korektné vzťahy a chápeme, že majú s letiskom iné plány. Nájsť areál pre zhruba 30-tisíc ľudí je veľmi náročné. Prešli sme si toho veľa a som rád, že všade bol o náš festival eminentný záujem a stretnutia s primátormi a samosprávami boli pre nás veľmi príjemné. Na taký prístup sme neboli zvyknutí. Myslím si, že všetci navyše chápu, že taký veľký a rastúci festival má obrovský prínos pre mesto aj kraj, a tým nemyslím len finančný. Momentálne riešime vybudovanie úplne nového areálu, to však potrvá minimálne dva roky. Miesto ešte neprezradím. To nás donútilo sa ešte raz pokúsiť o jednanie o ‚prežití‘ na letisku v Piešťanoch, ostalo to otvorené a veríme, že už čoskoro budeme vedieť viac,“ povedal na záver riaditeľ festivalu, na ktorom sa v priebehu desaťročnice v Piešťanoch zabávali návštevníci z 22 krajín z celého sveta a vystúpilo tu 158 zahraničných umelcov zo štyroch kontinentov. Dvakrát sa Grape podarilo dostať medzi desať najlepších malých festivalov v Európe.

Ešte pre úplnosť spomenieme, že sme o vyjadrenie názoru požiadali aj poslancov mestského zastupiteľstva, ktorí síce konanie festivalu neovplyvňujú, ale zastupujú záujmy obyvateľov mesta. Na malý prieskum o tom, či malo mať mesto ambície udržať Grape v nejakej forme v Piešťanoch, odpovedalo len šesť zo sedemnástich volených zástupcov. Všetci sa k jeho zotrvaniu vyjadrili kladne – boli to poslanci Jozef Drahovský, Remo Cicutto, Roman Chudý, Matúš Kromholc, Jozef Mičura a Martin Valo. Zvyšok mlčí.

Stanovisko k hudobnému festivalu zaslalo šesť poslancov

Prinášame vám aj reakcie poslancov mestského zastupiteľstva na otázku, či mala mať radnica ambíciu udržať festival Grape v Piešťanoch aspoň v nejakej forme.

Jozef Drahovský: „Čo sa týka akcie Parku duševného zdravia alias mini Grapu, ten by som určite v budúcnosti podporil a prijal v Piešťanoch ako každé kultúrne, spoločenské či športové podujatie, ktoré prispieva k spoločenskému životu Piešťancov a ich návštevníkov. Samozrejme, tieto podujatia musia spĺňať kritériá, podmienky a obmedzenia stanovené miestom a časom, kde sa uskutočňujú.“

Remo Cicutto: „Podľa môjho názoru takýto hudobný festival Piešťanom pristane. A tobôž, ak ide o kvalitný festival aj v európskom merítku, ako je Grape. Čo sa týka akcie Parku duševného zdravia, čiže mini Grapu, ľuďom dal presne to, čo v tejto ťažkej dobe potrebovali. Rád by som však podporil i ďalšie organizovanie tejto kvalitnej festivalovej produkcie v mestskom parku a hľadal spôsoby, ako využiť pre jeho organizovanie i priestory, ktoré patria priamo mestu, ako je amfiteáter či letné kino. Lebo vymýšľame vymyslené, vyčleňujeme veľké peniaze na kultúrne aktivity v letnom kine organizované mestským kultúrnym strediskom a tu nám niekto ponúka pre ľudí kvalitnú kultúru bez nutnosti investícií z verejných peňazí len za cenu ponúknuť im naše priestory. Robiť im prekážky, v tom nevidím žiadnu logiku.“

Roman Chudý: „Mesto Piešťany by malo mať ambíciu udržať si festival Grape aspoň vo forme minuloročného Parku duševného zdravia. Najskôr pár slov k festivalu Grape organizovanom na letisku. Tento festival sa počas svojej existencie vyprofiloval na jeden z najlepších festivalov svojho druhu a veľkosti v Európe. Už to samo o sebe dáva odpoveď, prečo takéto podujatie zrušiť na letisku bolo chybou. Na festivale sa zúčastňovali už aj veľmi známi speváci, skupiny a osobnosti z hudobného sveta, čo nepochybne robilo mestu Piešťany reklamu a dostávalo sa na hudobnú mapu sveta. Už samotná vypredanosť lístkov (a nie lacných) na tento festival, a to v predstihu, bola najlepším dôkazom o kvalite, obľúbenosti a prestíži tohto podujatia. Pokiaľ sa týka zachovania festivalu Grape vo forme minuloročného Parku duševného zdravia, tento nie je možné porovnávať s festivalom Grape na letisku, ale napriek tomu si myslím, že minuloročné podujatie, aj keď v skromnejšej forme, sa ľuďom páčilo (mne osobne tiež), bolo príjemným oživením v sezóne, čoho dôkazom bola aj veľká účasť obyvateľov. Pokiaľ festival Grape bude aspoň v takejto forme ako minulý rok, prípadne v kvalitnejšom formáte, možno to len uvítať. Takže za mňa jednoznačne áno, mesto Piešťany by malo mať ambíciu si udržať festival Grape aspoň vo forme vlaňajšieho Parku duševného zdravia.“

Matúš Kromholc: „Ako poslanec si vážim každú iniciatívu a angažovanosť ľudí v oblastiach verejného života. Informácia o nespolupráci nášho mesta s organizátormi Grape festivalu ma zaskočila. Festival Grape, mini Grape (Park duševného zdravia) do Piešťan patria a verím, že toto nedorozumenie neodradí organizátorov od chuti organizovať festival v Piešťanoch a vedenie mesta im bude vychádzať v ústrety v rámci možností, ktorými dokážeme organizátorom pomôcť. Verím, že v lete už bude zažehnaná kríza s koronavírusom a ľudia budú hladní po kultúrnom vyžití. Budeme mať príležitosť ukázať sa v peknom svetle pre domácich turistov.“

Jozef Mičura: „Áno, mesto malo mať ambíciu udržať Grape v Piešťanoch. Grape bol jeden z TOP festivalov vo svojej kategórii, dokonca aj v rámci strednej Európy. Robil dobré meno nášmu mestu. Doteraz som nepočul žiadne výhrady voči nemu. Podľa mňa pár dní počas leta festivalom tohto typu patrí.“

Martin Valo: „Zo strany organizátorov sú požiadavky a samospráva im môže vyjsť v ústrety. Dopady ekonomické, kultúrno-spoločenské a hlavne zdravotné. A v prvom rade má ísť o štandardný mechanizmus podpory v zmysle mestského nariadenia, ako je to pre všetky oblasti podpory. Ako dlhoročný poslanec, člen, resp. predseda komisie kultúry sme vždy zápasili pri prerozdeľovaní malého množstva financií. Iba pre šport sa čiastka podpory v tomto volebnom období zvýšila – pre roky 2020 a 2021 po 100-tisíc eur. Festival Grape tu bol desať rokov a neprekvapuje ma, že organizátori sa vyjadrujú o neochote a nezáujme, asi je to tak.“

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je štvrtok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 25. apríla 2024
Meniny má Marek, zajtra Jaroslava