Pri Arcibiskupskom paláci v Trnave sa zrútil múr, môže to urýchliť dôstojnú prezentáciu historickej časti mesta

  • Kraj / Spravodajstvo
  • 23. februára 2021, 15:33
Tehlový múr pri Arcibskupskom paláci v historickej časti Trnavy sa v noci nadnes zrútil na frekventovaný chodník. (Autor: FB Peter Bročka)

Tehlový múr pri Arcibskupskom paláci v historickej časti Trnavy sa v noci nadnes zrútil na frekventovaný chodník, ktorý spája centrum mesta so sídliskom Družba. Bývalé sídlo ostrihomských arcibiskupov aj s múrom je majetkom Trnavskej arcidiecézy. Palác dal postaviť ako svoju rezidenciu v 16. storočí arcibiskup Mikuláš Oláh.

Mesto Trnava už celé roky pripravuje dôstojnú prezentáciu celého priestoru s Bazilikou sv. Mikuláša, románskym karnerom, zaniknutým cintorínom a rovnako zaniknutým Kostolom sv. Michala aj s neskoršími prístavbami. Zrútenie značnej časti múra je podľa primátora Petra Bročku príležitosťou na obnovu jednej z najvzácnejších archeologických lokalít v Trnave. Radnica podľa neho oslovila s návrhom na spoluprácu pri príprave projektu obnovy lokality pred dvoma rokmi aj cirkev. Primátor Bročka už pred štyrmi rokmi hovoril o zámere modernou formou priblížiť minulosť mesta pri „hrubom kostole“ Trnavčanom aj návštevníkom mesta.

Súčasťou lokality je aj karner, ktorý objavili pri archeologickom výskume najbližšieho okolia baziliky v roku 2008. Odborníci nálezu prisúdili celoslovenský význam a označili ho za najstaršiu známu murovanú stavbu v Trnave. Napriek tomu je vzácna stavba len provizórne zastrešená a príležitostne otvorená pre verejnosť. Nájdené ľudské kosti uložené v kostnici pochádzajú podľa analýzy uhlíkovou metódou z rokov 1150 až 1280, karner mohol byť podľa odborníkov postavený okolo roku 1240.

(SITA)

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je streda 27. marca. Tento deň je Svetovým dňom divadla. Meniny má Alena.
  • 27.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je piatok 28. marca. Tento deň je Dňom učiteľov. Meniny má Soňa.
  • 29.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 29. marca 2024
Meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava