Graffiti: Nekonečný (estetický) príbeh

  • Piešťany / Spravodajstvo
  • 23. februára 2021, 00:02

Graffiti sú nielen v našom meste problémom, ktorý doteraz máloktorá radnica dokázala uchopiť za správny koniec. Existujú riešenia, ktoré by nás neželaných nápisov a čarbaníc v istom rozsahu zbavili, a zároveň talentovaným pouličným umelcom poskytli legálny priestor na ukážku ich tvorby?

Čo je väčšia hanba? Pomaľovaný a postriekaný plot, ktorý grafiťáci premenili na viac-menej vkusnú pouličnú galériu, alebo kedysi jeden z najkrajších hotelov široko-ďaleko, ktorý už vyše 30 rokov chátra? (Autor: Juraj Sedlák)

Faktom zostáva, že graffiti dozaista úplne nevymiznú, lebo vždy sa nájdu jedinci, ktorí nedokážu rešpektovať žiadne ani sprejerskou komunitou nastavené pravidlá.

Problematike sa budeme podrobnejšie venovať v jednom z nasledujúcich vydaní. Na úvod vám prinášame plejádu graffiti v našich uliciach, ktoré pre kúpeľné mesto s ambíciami v turistickom ruchu predstavujú estetický problém, pre majiteľa nehnuteľnosti poškodenie majetku a pre iných sú posolstvom, umením, revoltou.

Ako hovorí český klasik: „Jména hloupých na všech sloupích.” Poškodzovať umelecké dielo kohosi iného? Absolútne neprípustné a cez čiaru!
Chátrajúci amfiteáter bol v lete 2019 poskytnutý na Street art festival, počas ktorého na ňom pribudli legálne a vkusné graffiti. Opustené objekty odjakživa lákali sprejerov. Dokedy bude takým objektom piešťanský amfiteáter, je iná téma.
Päsť na oko. Čo poviete – umenie alebo vandalizmus? Vandalizmus!
Kto zaplatí za odstránenie graffiti na súkromnom majetku a nelegálnych miestach? Koľko to stojí? Stačí to premaľovať alebo je potrebná špeciálna technika? Existuje riešenie, ako graffiti eliminovať na minimum? Otázok je habadej.
Vkusné graffiti dokáže väčšina z nás na vyhradených plochách bez problémov tolerovať, niektorí aj obdivovať. Street art môže byť spestrením ulice, lokality a nemusí byť vizuálnym smogom.
Legálnych plôch pre sprejerov, ktorí reálne majú talent, je v Piešťanoch minimum. Toto je asi najkrajšia plocha v meste, ktorá by sa na legálny street art dala využiť. Vyžadovalo by si to súhlas vlastníka, vysokozdvižnú plošinu, čas a financie. Mohla by slúžiť napríklad na osvetu.
Graffiti s podpisom. Otázka znie, dá sa nelegálna tvorba graffiti monitorovať priemyselnými kamerami a vytvorením grafologickej databázy, podľa ktorej by sa páchatelia dali identifikovať?
0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je štvrtok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 25. apríla 2024
Meniny má Marek, zajtra Jaroslava