Bylinkárka radí: Pupalka pomáha hlavne ženám

  • Bylinkárka radí
  • 22. februára 2021, 00:02

Bylinkárka Anna Kopáčová z Vrbového sa alternatívnou liečbou zaoberá od chvíle, keď sama potrebovala pomoc. Je držiteľkou certifikátu, ktorý ju oprávňuje pestovať a spracovávať liečivé rastliny. Pozná všetky bylinky, ktoré rastú v našich lesoch, na lúkach i v záhradách. Náš seriál voľne nadväzuje na sériu článkov, ktoré sme už uverejnili v minulosti. Tentoraz vám Anna Kopáčová predstaví pupalku dvojročnú.

Pupalka dvojročná je celá jedlá, aj semeno sa konzumuje surové. (Autor: en.wikipedia.org - Pleple2000)

Pupalkové mladé listy naše babičky používali do šalátov a do jedál. Kvetmi zdobili koláčiky, šaláty a polievky. Koreň sa považoval za nesmierne výživovú potravinu, používal sa zväčša do šalátov, chuť má po petržlene.

Domovinou pupalky dvojročnej (Oenothera biennis) je Severná Amerika. Je to dvojročná rastlina. Koreň má perovitý, z ktorého prvý rok vyrastú prízemné podlhovasté vajcovité listy a v druhom roku vyrastie priama hranatá až 1,5 metra vysoká byľ. Na nej rastú striedavo kopijovito-vajcovité listy. Žlto-fosforovo sfarbené voňavé kvety sa skladajú zo štyroch lupeňov a rastú jednotlivo v úžľabinách listov. Pupalka kvitne od júna do augusta, ale len cez noc. Plod je podlhovastá tobolka, v ktorej sa ukrývajú drobné semienka.

Dnes sa pestuje hlavne pre semená, z ktorých sa lisuje kvalitný olej, vyrábajú sa olejové kapsule, ktoré obsahujú celý rad cenných látok, ktoré majú blahodarné účinky na ľudské zdravie.

Pupalkový olej alebo kapsule, ktoré kúpite v lekárni, sú vhodné na dlhodobejšie použitie, užívať podľa návodu. Olej obsahuje vzácne mastné kyseliny, esenciálne mastné kyseliny, kyselinu linolovú a gama linolénovú, omega-6 mastné kyseliny, vápnik, horčík, vitamíny B a F. Olej a kapsule dostať kúpiť v lekárni, doma by sme ich asi ťažko vyrobili.

Aj pupalku mám vo svojej záhradke, ale môžeme ju nájsť i v prírode, pri cestách, násypoch, lúkach, štrkových a štrkopieskových miestach, blízko železničných tratí, v lomoch. Ja koreň nevykopávam.

Pupalku odporúčam hlavne ženám, ktoré nemôžu otehotnieť, v klimaktériu – v prechode, pri návaloch tepla, pri silnej a dlho trvajúcej menštruácii – upravuje hormonálny systém, pri potláčaní predmenštruačného syndrómu, pri depresiách, s problémami so štítnou žľazou, má pozitívne účinky na kožu a na zrak.

Pravidelné užívanie oleja podporuje činnosť srdcovo-cievneho systému, najmä pri angíne pectoris, ischémii myokardu a ischémii končatín, znižuje riziko mozgových príhod, pomáha udržiavať hladinu cholesterolu v krvi, upravuje tlak krvi, spomaľuje zrážanlivosť krvi, zlepšuje imunitu, pleť, zabraňuje vypadávaniu vlasov, blahodarne pôsobí pri ekzémoch, lupienke, akné, popáleninách. Pri vnútornom užívaní olej účinkuje na spevnenie kostí, kĺbov, udržuje ich pohyblivosť, tlmí reumatické bolesti svalov a kĺbov, hlavne ho odporúčam pri skleróze multiplex, prostate a v neposlednom rade ako prevenciu proti rakovine prsníka.

Pupalka dvojročná je celá jedlá. Aj semeno sa konzumuje surové. Kontraindikácie nie sú známe. Jej čarovná sila si vás opantá, vyskúšajte ju a uvidíte aj to, čo ste nevideli, lebo zlepšuje zrak.

Čaj z pupalky

Potrebujeme: 3 ČL listov pupalky dvojročnej, 1/2 l vriacej vody

Postup: Listy zalejeme vriacou vodou, 10 minút lúhujeme, precedíme a počas dňa popíjame po dúškoch. Čaj je vhodný na dlhodobejšie použitie, pri klimaktériu, predmenštruačnom syndróme, ako prevencia proti mozgovej príhode a proti všetkým uvedeným ochoreniam. Zvonka môžete použiť čaj na omývanie pri všetkých kožných problémoch.

Ak si kúpite v lekárni olej alebo kapsule, odporúčam užívať podľa návodu.

Anna Kopáčová

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je štvrtok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je piatok 26. apríla. Tento deň je Svetovým dňom dierkovej fotografie a Svetovým dňom duševného vlastníctva. Meniny má Jaroslava.
  • 26.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 26. apríla 2024
Meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav