Na výtlky pozor najmä „na Dubčeka“

Každoročným sprievodným javom konca zimy sú rozširujúce sa jamy na asfaltových cestách. Azda všetky ulice, ktoré doposiaľ neprešli rekonštrukciou a sú odkázané na zliepanie a plátanie, sú v týchto mesiacoch živnou pôdou pre „parádne“ výtlky.

A. Dubčeka (Autor: am/odkazprestarostu.sk)

Jednou z piešťanských ulíc, ktoré sú rok čo rok posiate jamami, je Ulica A. Dubčeka. Tí, ktorí jazdievajú po tejto komunikácii, si isto všímajú, že výtlky sa v približne rovnakom mieste objavujú pravidelne. Tento rok je ich však výnimočne hneď niekoľko vedľa seba, a tak sa vodičovi, ktorý ide tadiaľ prvýkrát alebo potme, môže stať, že nestihne včas dobrzdiť.

Lipová ulica

Jamy sa však nachádzajú aj na ďalších uliciach: na sídlisku Adama Trajana, na Lipovej, ale v menšej miere na „kráľovnej výtlkových ciest“ – na Dopravnej ulici. Tú už vodiči pre jej povesť azda i obchádzajú.

Na poriadnu opravu vozoviek si ešte chvíľku počkáme, keďže cesty sa opravujú až vtedy, keď zima skutočne ustúpi. Dovtedy je snahou zmierniť hĺbku výtlku násypom asfaltovej drte.

Nezabudnite, ak sa vám nepodarí na poslednú chvíľu neoznačenému výtlku vyhnúť a spôsobíte si škodu na vozidle, môžete si náhradu škody vymáhať od správcu komunikácie. Treba však auto hneď zastaviť a zavolať políciu, aby bola udalosť riadne zadokumentovaná.

Samotný výtlk vzniká tak, že pri otvorenom povrchu vozovky v zimnom období vniká voda do trhlín v obrusnej vrstve vozovky. Počas mrazov dochádza k rýchlemu poškodeniu, degradácii miesta a je vytvorený základ pre výtlk nielen v obrusných vrstvách, ale následne v ložných a konštrukčných vrstvách vozovky. Stav poškodeného miesta sa zhoršuje v súvislosti s dopravnou záťažou, ktorá spôsobuje drolenie hrany výtlku, a tým jeho ďalšie rozširovanie.

Bodona
Dopravná
Rekreačná
Slnečná
0 Shares

Najnovšie správy

Známy slovenský herec Jozef Vajda sa chystá oživiť kúpeľné mesto Piešťany humorom a smiechom. Od 16. do 19. augusta sa…
  • 19.04.2024, 08:32
  • Kultúra a spoločnosť / Piešťany
sobota, 20. apríla 2024
Meniny má Jela, zajtra Marcel