Nekŕmte nutrie, sú to škodcovia, čo roznášajú choroby

Laikom pripomínajú bobry, nechajú sa vyfotografovať, sú milé a chutné na pohľad. Tieto malé chlpáče však nie sú žiadne zákonom chránené bobry, ale invazívne nutrie riečne, ktoré pochádzajú z Južnej Ameriky a u nás sa v posledných rokoch skvele udomácnili. Zbystrite pozornosť, lebo nutrie môžu spôsobiť poriadne nepríjemnosti.

(Autor: supa)

O chlpatej invázii informovala pred pár dňami Agrárna komora Českej republiky: „Rozmohol sa nám tu taký nešvár! Nekŕmte, prosím, nutrie riečne. V skutočnosti ide o nepriateľa tuzemských poľnohospodárov a prírody.“ Komora ďalej uviedla, že ide o druh živočícha, ktorý spôsobuje problémy na vodných dielach a brehoch riek. „Ich hlboké nory môžu viesť až k zosuvu pôdy alebo dokonca k pádu stromov. Na poliach si zasa rady pochutnávajú na obilninách, zelenine či repke,“ vymenúva rozsah škôd, ktoré môžu nutrie spôsobiť.

Čo však rozhodne neznie dobre ani pre bežné obyvateľstvo, že nutrie predstavujú pre ľudí zdravotné riziko. „Môžu byť prenášačmi niekoľkých nepríjemných chorôb, ako je leptospiróza, salmonelóza, brucelóza, tularémia alebo potkania žltačka. A keďže tento živočích nemá v prírodnom prostredí prirodzeného predátora, môže dôjsť vplyvom nekontrolovaného množenia k narušeniu ekologickej rovnováhy a k vytlačeniu domácich druhov voľne žijúcich živočíchov,“ konštatuje komora.

Nutrie sú problémom aj v okolí Piešťan. Ako nám potvrdil prírodovedec Tomáš Mlynský z Balneologického múzea Imricha Wintera, populácie neustále rastú, no zatiaľ tento problém nikto nerieši. Priblížil, že ide o invazívny druh, ktorý môže spôsobovať v budúcnosti problémy, ak sa to nezačne riešiť. „Pri Piešťanoch sú stále populácie v Očkovskom kanáli, Orvištskom, Hornom Dudváhu – Kocurice-Krakovany-Ostrov-Očkov, a to skoro po celej dĺžke, tiež na Obtokovom ramene Váhu. Niekoľko jedincov sa nachádza aj v potoku Dubová v okolí piešťanského sídliska Mikrorajón. Nutria žije buď v pároch, alebo v menších rodinkách. Darí sa jej tak, že vytvára kolónie – okrem Obtokového ramena,“ uviedol Mlynský s tým, že v Kocuriciach je veľká kolónia 50 a viac jedincov, ktoré cez deň prídu aj na meter od ľudí.

Kŕmiť ich a podporovať množenie nie je dobrý nápad, keďže v budúcnosti môžu premnožené nutrie spôsobiť veľké problémy.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je sobota 4. mája. Tento deň je Výročím úmrtia M. R. Štefánika, Medzinárodným dňom hasičov a Sviatkom sv. Floriána…
  • 04.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je piatok 3. mája. Tento deň je Dňom Slnka a Svetovým dňom slobody tlače. Meniny má Galina, Timea.
  • 03.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
sobota, 4. mája 2024
Meniny má Galina, zajtra Florián