Dominika si v špeciálnej škôlke užila fašiangy

Sviatky, tradície a slávnosti sú v súčasnej náročnej dobe obmedzené z dôvodu protiepidemických opatrení. To, čo by sme ešte pred rokmi považovali za bežné, je v súčasnosti zriedkavé a vzácne, no o to viac dokáže človeku vyčariť úsmev na tvári. Minulý týždeň ho mnohým vyčarila Dominika zo špeciálnej materskej školy, ktorá pripomenula obľúbené fašiangy.

Pri fašiangovej veselici nechýbal ani tematický kostým. (Autor: FB Spojená Škola)

Spojená škola Piešťany je pre žiakov síce zatvorená, no od minulého pondelka opäť otvorili špeciálnu materskú školu pre deti rodičov kritickej infraštruktúry. Ako nás tamojšie učiteľky informovali, zatiaľ čo sa mamička lekárka stará o pacientov s ochorením COVID-19, malá Dominika usilovne pracuje s nimi.

Jednou z aktivít, ktorým sa venovali, bola príprava fašiangových masiek. „Výchovná činnosť v špeciálnej materskej škole v duchu tradícií má podporovať záujem o tieto aspekty nášho života, z ktorého sa pomaly vytráca ľudová tradícia, preto podporujeme u detí záujem o ľudové piesne, tance, vinše, aby sme prispievali k ich emocionálnemu rozvoju. Deti spoznávajú im primeraným spôsobom zážitkovou formou kultúrne dedičstvo cez piesne, zvyky, obyčaje…“ informovali nás zo špeciálnej škôlky.

Tradície majú taktiež praktické využitie v edukačnom procese špeciálnej materskej školy, rozvíjajú u detí vzťah k tradíciám, zvykom a remeslám, rozširujú ich poznanie o ľudových tradíciách a o slovenskej ľudovej kultúre. Ľudová slovesnosť, zvyky a tradície predstavujú vo výchove dieťaťa v predškolskom veku jeden zo základných kameňov, na ktorom je budované ďalšie systematické pôsobenie výchovy umením k umeniu.

Takéto aktivity podľa tamojších pedagogičiek deti veľmi bavia. Dominika si mohla vyskúšať tradičný kožúšok, učiteľky jej vyčesali vlasy do vrkočov, ozdobili mašličkami, vyrobili si karnevalové masky a recitovali si fašiangové riekanky a básničky ako „Fašiangy, Turíce, Veľká noc príde, kto nemá kožúška, zima mu bude. Ja nemám, ja nemám, len sa tak trasiem, dajte mi slaninky, nech sa napasiem…“

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je štvrtok 18. apríla. V tento deň sa v roku 1901 narodil MUDr. Emil Veselý, lekár, prednosta a primár…
  • 18.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Známy slovenský herec Jozef Vajda sa chystá oživiť kúpeľné mesto Piešťany humorom a smiechom. Od 16. do 19. augusta sa…
  • 19.04.2024, 08:32
  • Kultúra a spoločnosť / Piešťany
piatok, 19. apríla 2024
Meniny má Jela, zajtra Marcel