Začína sa rekonštrukcia horského priechodu Havran za 2,2 milióna eur

  • Piešťany / Spravodajstvo / Región
  • 18. februára 2021, 15:22

Trnavský samosprávny kraj začína v pondelok 22. februára práce na rekonštrukcii cesty II/499 v úseku horského priechodu Havran, ktorý spája okresy Piešťany a Topoľčany. Zákazku získala spoločnosť Swietelsky-Slovakia, ktorá vo verejnom obstarávaní ponúkla najnižšiu cenu 2,2 milióna eur. Vodiči tu musia rátať s obmedzeniami, na ktoré ich upozorní dočasné dopravné značenie. Prejazd vozidiel bude vo vybraných úsekoch zabezpečovaný striedavo v jednom jazdnom pruhu. Rekonštrukcia bude podľa zmluvy trvať najviac 12 mesiacov.

Zlý technický stav cesty sa častokrát podpisuje i na dopravných nehodách a následných zápchach. (Autor: red)

„Práce sú rozložené do etáp. Vzhľadom na aktuálne počasie budú osádzané dopravné značenia, odstraňované staré zvodidlá a prebehne čistenie a zaisťovanie stability svahu na úseku cesty v najvyššom bode horského priechodu. Po skončení zimnej údržby, asi v polovici marca, budú práce postupne pokračovať na ďalších úsekoch cesty,“ povedal trnavský župan Jozef Viskupič. Samosprávny kraj bude rekonštrukciu financovať z eurofondov.

Po dokončení rekonštrukcie bude opravený úsek od Krajinského mosta v Piešťanoch až po hranicu so susedným Nitrianskym krajom. Nový povrch zmodernizovanej cesty znesie podľa Viskupiča vyššiu záťaž, cesta bude bezpečnejšia pre motoristov aj cyklistov. „Zásadným a dlhodobým prínosom bude predovšetkým stabilizácia svahu,” dodal župan. O zákazku na rekonštrukciu cesty sa uchádzalo až 14 veľkých firiem z celého Slovenska. Predpokladaná cena bola vyrátaná na 4,4 milióna eur, víťazná spoločnosť stlačila cenu na polovicu.

Cesta II/499 je z hľadiska dopravného významu dôležitým cestným ťahom, ktorý je v riešenom úseku hlavnou spojnicou medzi okresmi Piešťany a Topoľčany, Trnavským a Nitrianskym krajom.

(SITA)

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je pondelok 25. marca. Tento deň je Dňom zápasu za ľudské práva a Medzinárodným dňom spomienky na obete otroctva…
  • 25.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je streda 27. marca. Tento deň je Svetovým dňom divadla. Meniny má Alena.
  • 27.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je utorok 26. marca. Tento deň je Svetovým dňom epilepsie. Meniny má Emanuel.
  • 26.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 28. marca 2024
Meniny má Soňa, zajtra Miroslav