Pred 65 rokmi bolo v Piešťanoch až -30 stupňov Celzia

Poriadna zima dorazila aj do našich končín a vylákala obyvateľov do prírody. Vodné plochy so stojatými vodami sa premenili na klziská a ľudia, ktorí sa počas uplynulých mesiacov pre pandémiu nedočkali sprístupnenia žiadnej oficiálnej ľadovej plochy, vytiahli korčule a vyrazili na ľad.

Na Váhu sa niekedy dalo nielen korčuľovať, ale aj jazdiť na Babette. (Autor: FB Piešťany - History)

Vonkajšie teploty, ktoré dosiahli aj mínus 15 stupňov Celzia, sú už v našom okolí skôr raritou ako pravidlom. Nie vždy to tak bolo. Špeciálne studenú zimu našinci zažili aj presne pred 65 rokmi.

Podľa mestskej kroniky bola spočiatku zima v roku 1956 veľmi mierna, dokonca ani v januári nebolo snehu a vonku vládlo mimoriadne teplé počasie. Doslova sa v kronike píše, že „na podobný zjav sa nepamätali ani starí ľudia“.

Avšak začiatkom februára, podobne ako v súčasnosti, nastala zmena a prišli neobyčajne tuhé a dlhotrvajúce mrazy, ktoré narobili veľa škody na vodovodoch a na ovocných stromoch. V polovici februára napadol dokonca aj poriadny sneh a Piešťany zachvátili tuhé mrazy, ktoré dosahovali až mínus 30 stupňov Celzia! Tie napokon trvali do konca februára. Potok Dubová podľa záznamov zamrzol až do dna a v marci, keď nastal odmäk, sa veľmi rozvodnil a hrozila záplava. Pri bezpečnostných opatreniach, hlavne pri uvoľňovaní ľadových prekážok, veľmi výdatne pomohli vojaci miestnej posádky.

Niekoľko tuhých mrazov zachytáva na fotografiách aj facebooková stránka Piešťany – History. Jedna dokonca ukazuje, že kedysi sa dalo na Váhu nielen korčuľovať, ale dokonca aj jazdiť na Babette. Ktovie, či podobný mráz ešte niekedy v Piešťanoch zažijeme.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je streda 26. apríla. Tento deň je Svetovým dňom dierkovej fotografie a Svetovým dňom duševného vlastníctva. Meniny má Jaroslava.
  • 26.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je štvrtok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 26. apríla 2024
Meniny má Marek, zajtra Jaroslava