Projekt Pre jedného odpad, pre druhého poklad! získal dotáciu a hľadá priestory pre ďalší rozvoj

  • Piešťany / Spravodajstvo
  • 15. februára 2021, 00:02

Piešťanské občianske združenie Sofistica, ktoré prevádzkuje darovaciu facebookovú skupinu Pre jedného odpad, pre druhého poklad!, získalo z participatívneho rozpočtu Trnavského samosprávneho kraja dotáciu na vytvorenie webovej platformy.

Žofia Szöke, zakladateľka populárnej facebookovej platformy Pre jedného odpad, pre druhého poklad! (Autor: Juraj Sedlák)

„Vypracovali sme projekt a požiadali sme o dotáciu 4750 eur. Trnavská župa projekt vybrala a naši podporovatelia nám dali hlas vo verejnom hlasovaní. Uspeli sme a čakáme na podpis zmluvy. Dotáciu chceme účelovo využiť na vývoj a spustenie samostatnej webovej platformy, ktorá uľahčí a sprehľadní mnoho činností pre našich užívateľov. Facebookové prostredie je veľmi obmedzené, čo sa týka administratívnych nástrojov. Webová platforma by mala prilákať aj ľudí, ktorí nie sú na sociálnych sieťach,” vysvetľuje Žofia Szöke, štatutárka OZ.

Cieľom projektu nie je mať veľa užívateľov, ale vytvoriť kvalitnú komunitu nezištných darcov a ľudí, ktorí vedia darované veci ďalej využiť. „Ide nám predovšetkým o elimináciu odpadu, recykláciu a renováciu použitých vecí,“ tvrdí Žofia.

Hľadajú priestor

OZ Sofistica zároveň hľadá základňu pre svoje aktivity. „Chceme rozšíriť činnosť našej skupiny a vytvoriť „kamenné” miesto, kde si ľudia budú môcť prísť prevziať veci z darovania. Tento priestor by mal slúžiť aj na pravidelné markety nefinančného charakteru. Bolo by to miesto pre podporu sociálne slabších rodín, ako aj pre vzdelávanie v oblasti zvyšovania životnej úrovne ľudí v našom meste a okolí. Momentálne sa od Mesta Piešťany snažíme získať dotáciu, z ktorej by sme prenájom takéhoto priestoru realizovali. Verím, že nás mesto podporí,” objasňuje predsedníčka občianskeho združenia.

Populárny projekt pre Piešťany a okolie funguje na sociálnej sieti od mája 2019 a momentálne má takmer sedemtisíc členov, ktorí si medzi sebou darúvajú a vymieňajú nepotrebné veci. Najčastejšie je to detský sortiment, domáce vybavenie, spotrebiče, pomôcky a služby. V podstate môže ísť o čokoľvek, čo v domácnosti už nevyužívate, ste ochotný to nezištne darovať a takýmto spôsobom niekomu pomôcť. Darovať, nie speňažiť! V tejto neľahkej dobe našlo mnoho ľudí poklad práve v tejto skupine.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je štvrtok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 25. apríla 2024
Meniny má Marek, zajtra Jaroslava