Pravidlá vychádzania od 15. februára. Aký test je potrebný na cestu do práce v okrese Piešťany?

  • Kraj / Piešťany / Spravodajstvo / Región
  • 15. februára 2021, 08:42

Od pondelka 15. februára platí nové rozdelenie okresov podľa epidemiologickej rizikovosti. Na väčšine územie Slovenska je potrebný na cestu do práce negatívny test na covid-19 (PCR alebo antigénový) nie starší ako sedem dní. Medzi takéto okresy patrí i okres Piešťany, Nové Mesto nad Váhom, Hlohovec ale aj Trnava. Ak je to možné, mali by ste pracovať z domu.

(Autor: FB MZ SR)

Aktuálne máme červených (druhý stupeň varovania) 13 okresov, v ktorých do zamestnania postačuje test nie starší ako 14 dní. Ide o okresy: Bardejov, Senec, Čadca, Kysucké Nové Mesto, Liptovský Mikuláš, Lučenec, Poltár, Sabinov, Skalica, Gelnica, Stará Ľubovňa, Stropkov a Svidník.

Výnimkou sú pracovníci škôl a školských zariadení, ktorí potrebujú do zamestnania test nie starší ako 7 dní na celom území.

Ostatné okresy sú čierne (štvrtý stupeň varovania) alebo bordové (tretí stupeň varovania) a občania sa v nich preukazujú na cestu do práce testom nie starším ako sedem dní. Ružový (prvý stupeň varovania) nie je ani jeden okres.

Aktualizované rozdelenie okresov na základe Covid automatu zverejnilo Ministerstvo zdravotníctva Slovenskej republiky 9. februára s platnosťou od 15. februára.

Na uplatnenie viacerých výnimiek zo zákazu vychádzania (napríklad cesta na poštu, do banky, úrad, na výdajné miesto eshopu, do čistiarne, autoservisu či záhradkárstva) je potrebný maximálne sedem dní starý test na celom Slovensku bez ohľadu na to, v ktorom okrese bývate.

Cesta do prírody

Potvrdenie o negatívnom teste na ochorenie COVID-19 na cestu do prírody a individuálny šport NEPOTREBUJETE v rámci okresu.

Povolené sú cesty do prírody aj do iných okresov (nie však čiernych), avšak tu sa už musia vedieť ľudia preukázať testom s negatívnym výsledkom nie starším ako sedem dní.

Čiže vycestovanie do prírody z ružového, červeného alebo bordového okresu do čierneho a opačne z čierneho okresu do ružového, červeného alebo bordového je zakázané.

Čiernych je aktuálne 15 okresov: Partizánske, Dunajská Streda, Galanta, Snina, Nitra, Šaľa, Zlaté Moravce, Revúca, Rožňava, Bánovce nad Bebravou, Nové Mesto nad Váhom, Hlohovec, Piešťany, Trnava, Žiar nad Hronom.

Kto nepotrebuje test

  • osoby s potvrdením o prekonaní ochorenia COVID-19 nie starším ako tri mesiace,
  • ľudia zaočkovaní druhou dávkou vakcíny proti ochoreniu COVID-19, po ktorej uplynulo aspoň 14 dní,
  • osoby, ktorým zdravotný stav alebo zdravotná kontraindikácia neumožňuje vykonanie testu,
  • žiaci materskej školy, prvého stupňa základnej školy alebo žiaci špeciálnej školy a školského zariadenia negatívny test v škole nepotrebujú, musí ho však mať jeden zo zákonných zástupcov žijúci v spoločnej domácnosti. Prípadne má zákonný zástupca niektorú z výnimiek.
  • pre účel cesty do prírody mimo okres nepotrebujú test ani deti do 15 rokov, seniori nad 65 rokov, ŤZP osoby na vozíčku, osoby so stredne ťažkým alebo ťažkým mentálnym postihnutím a so závažnou poruchou autistického spektra.

Výsledky víkendového testovania:

Piešťany:

Počas dvoch víkendových dní sa v sobotu v šiestich odberových miestach a v nedeľu v troch odberových miestach dalo spolu otestovať 3 800 osôb a miera pozitivity je 1,29%.

Hlohovec:

Za víkend otestovali 6 476 ľudí, miera pozitivity je 0,96 %.

Trnava:

V krajskom meste počas víkendu otestovali 21516 osôb, miera pozitivity je 0,72 %.

Nové mesto nad Váhom:

Celkový počet vykonaných testov 7 638. Percentuálny podiel pozitívnych v Novom meste nad Váhom je 0,98%.

Od dnes sa dá v Piešťanoch otestovať na objednávku na štyroch odberných miestach:

Hotel Granit (Kúpeľný ústav F. E. Schrera), Napoleonské kúpele, Kúpeľný ostrov, Unimobunka pri OD Prior, Unimobunka pri predajniach Topsport a Charvát.

Zdroj: MZ SR

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je štvrtok 18. apríla. V tento deň sa v roku 1901 narodil MUDr. Emil Veselý, lekár, prednosta a primár…
  • 18.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Známy slovenský herec Jozef Vajda sa chystá oživiť kúpeľné mesto Piešťany humorom a smiechom. Od 16. do 19. augusta sa…
  • 19.04.2024, 08:32
  • Kultúra a spoločnosť / Piešťany
piatok, 19. apríla 2024
Meniny má Jela, zajtra Marcel