Road-movie s variáciou na severské krimi a milostný príbeh

  • Kultúra a spoločnosť / Knihy
  • 14. februára 2021, 13:59

Hovorí sa, že na Slovensku už takmer každý píše, ale, bohužiaľ, takmer nikto nečíta. Aby ste sa dokázali orientovať v labyrinte vydávanej literatúry, ponúkame vám literárny tip, knižnú ochutnávku na tento týždeň.

(Autor: Fra)

V českom vydavateľstve Fra (ide o vydavateľstvo a kaviareň v jednom) vyšla v roku 2020 kniha Veroniky Bendovej – Vytěženej kraj. Autorka je absolventkou scenáristiky a dramaturgie na FAMU v Prahe. Vytěženej kraj je road-movie literatúrou, variáciou na severské krimi a milostný príbeh zároveň. Hugo a Irena, bývalí partneri, teraz kolegovia, zamestnanci vo filme, odborníci na vyhľadávanie filmových lokácií, hľadajú miesta na „drsnom severe“ pre natáčanie seriálu.

V knihe sa prelínajú tri roviny – prvou je vzťah protagonistov vo fáze pokročilého rozchodu. Druhá rovina je príbeh s detektívnou zápletkou viažuci sa k desivému nálezu v ruinách nacistického zajateckého tábora v Krušných horách. Tretiu rovinu ponúka prostredie severných Čiech, kraj zničený industrializáciou, prekliaty, ale krásny a tajomný.

Ivana Papcunová

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je štvrtok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je streda 24. apríla. Tento deň je Svetovým dňom laboratórnych zvierat (UNESCO). Sviatkom sv. Juraja, patróna vojakov, rytierov, lukostrelcov…
  • 24.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 25. apríla 2024
Meniny má Marek, zajtra Jaroslava