Milencov v Piešťanoch prvýkrát vystavili pred 60 rokmi

Celoročne majú to privilégium dívať na dominantu Piešťan – Kolonádový most, pričom na jar im krovie tvorí nádherne rozkvitnutá magnólia. Trizuljakových Milencov zazreli Piešťanci po prvý raz pred 60 rokmi. Dnes patria k jednej z najznámejších a azda i najfotografovanejších sôch v meste.

Ikonickú sochu pred Kolonádovým mostom po prvý raz vystavili v roku 1961. (Autor: FB Rezort Piešťany)

Milencov prehliadne málokto. Sochu poznajú domáci, ale aj turisti a najmä v obklopení rozvinutých kvetov magnólie si ju mnohí zvečňujú na pamiatku. Jej tvorcom je Alexander Trizuljak, sochár, pedagóg a organizátor výtvarného života na Slovensku.

O Milencoch sa hovorilo aj počas minuloročnej prehliadky sochárskeho umenia v meste, ktoré vtedy viedla architektka Eva Rohoňová. Kto sa zúčastnil, vie, že Trizuljak sa svojho času zúčastnil na exteriérovej výstave v Benátkach a napadlo mu, že by chcel svoje diela tiež vystavovať v exteriéri. S architektom Ľubomírom Mrňom v roku 1961 vymysleli, že by takto mohli vystavovať aj na Slovensku a zorganizovali v Piešťanoch výstavu, pri ktorej sa zrodila myšlienka Sochy piešťanských parkov.

Na túto výstavu v roku 1961, ktorá bola začiatkom mnohoročnej tradície, spomína aj mestská kronika. Píše sa v nej, že príroda s hudbou a k tomu pohľad na krásne Trizuljakove sochárske diela zanechávali v ľuďoch tie najkrajšie dojmy: „Akademický sochár Alexander Trizuljak, ktorý väčšinu svojich diel po samostatnej výstave v Bratislave dal k dispozícii na výstavu v Piešťanoch, dokázal tým snahu našich umelcov sprístupniť svoju tvorbu ľudu. A ako táto výstava je významným kultúrnym prínosom pre Piešťany, tak je aj cťou pre samého umelca, že jeho diela v krásnom prostredí piešťanských parkov mohli prispieť k estetickej výchove nášho ľudu.“

Netreba zabúdať, že išlo o rok 1961, keď predseda miestneho národného výboru v Piešťanoch, Rudolf Habán, pri otvorení výstavy uviedol, „že náš ľud umenie má rád, k tomu cieľom nášho snaženia je formovanie nového človeka a pri tom snažení podstatnou mierou pomáha aj socialistické umenie“. A tak sa i podľa kroniky začali Piešťany stávať známymi nielen pre svoje liečebné účinky, ale aj spoločenskými a kultúrnymi podujatiami, ktoré kúpeľným hosťom poskytujú nielen oddych a zdravie, ale aj hodnotné kultúrne zážitky.

Z tvorby Alexandra Trizuljaka okrem iných v našom meste boli vystavené aj diela Akt, Detvan, Nový vek, Zvárač Horváth, Pozdrav zeme, Banícky učeň, Rozprávka Janko a tátoš, Čierna matka, Myšlienka a napokon i Milenci.

Rok po výstave Mesto Piešťany túto sochu odkúpilo, ale už v roku 1963 bola poslaná do Prahy a vystavovaná tam, odkiaľ prešla zasa pred budovu národnej galérie do Bratislavy. Až v roku 1965 bol urobený ďalší odliatok pre Mesto Piešťany, ktorý je tu dodnes osadený. Pôvodný odliatok nájdete v Bratislave na Dulovom námestí vo fontáne. Odvtedy stojí nepretržite na rovnakom mieste a pripomína počiatok najstaršej slovenskej exteriérovej výstavy sôch a výnimočného umelca.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je pondelok 25. marca. Tento deň je Dňom zápasu za ľudské práva a Medzinárodným dňom spomienky na obete otroctva…
  • 25.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je utorok 26. marca. Tento deň je Svetovým dňom epilepsie. Meniny má Emanuel.
  • 26.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je streda 27. marca. Tento deň je Svetovým dňom divadla. Meniny má Alena.
  • 27.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 28. marca 2024
Meniny má Soňa, zajtra Miroslav