Deň lásky oslávime už túto nedeľu

Aj sviatok zaľúbených bude tento rok tak ako iné sviatky ovplyvnený epidemiologickými opatreniami. Po minulé roky reštaurácie ponúkali slávnostné menu, ubytovacie zariadenia zasa wellness akcie. Tentoraz si však budeme musieť lásku prejaviť doma.

(Autor: pixabay.com)

Deň sv. Valentína vznikol na počesť kresťanských svätcov – jedným z nich bol kňaz Valentín umučený rímskym cisárom Claudiom II. Gothicusom. Claudius bol známy svojou záľubou vo vojnových výpravách a odporom k rodinným vzťahom svojich legionárov. Zastával názor, že ženatý vojak starostlivosťou o rodinu oslabuje svoju bojaschopnosť a obetavosť. Preto zakázal svojim vojakom uzatvárať manželstvá. Práve kňaz Valentín tento zákaz ignoroval a naďalej tajne sobášil zaľúbené páry.

Tu možno hľadať pôvod sviatku zamilovaných, ktorý všetci zaľúbenci oslavujú na deň Valentínovej smrti – 14. februára (sťali ho v roku 269 v Ríme). Na podnet pápeža Pavla V. sa v roku 1605 uskutočnil archeologický prieskum, pri ktorom boli pozostatky svätého Valentína objavené. Lebka bola oddelená od trupu, čo dosvedčovalo usmrtenie sťatím.

Sviatok svätého Valentína sa začal v katolíckej cirkvi oficiálne sláviť počas pontifikátu pápeža Gelasia I., 14. februára roku 496, keď v podstate nahradil pohanské sviatky luperkálie z obdobia Rímskej ríše.

V súčasnosti je deň sv. Valentína venovaný milencom – je to čas, keď si vymieňajú romantické blahoželania a sladké vyznania o nekonečnej láske. Slávia ho manželia, partneri, tínedžeri, ale aj celé rodiny na znak toho, že sa majú radi.

Posielajte nám v nedeľu 14. februára od 14. hodiny do komentárov pod postom na Facebooku fotografie, ako tento rok trávite Valentína vy. Najlepšie snímky vyberieme a uverejníme v nasledujúcom vydaní Piešťanského týždňa, pričom jeden z autorov získa predplatné tlačenej verzie novín na dva mesiace zdarma.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je piatok 26. apríla. Tento deň je Svetovým dňom dierkovej fotografie a Svetovým dňom duševného vlastníctva. Meniny má Jaroslava.
  • 26.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Piatok 26. apríla 2024 sa zapíše ako deň s viacerými dopravnými nehodami v takmer identickom čase. Okrem klasických piatkových kolón sa medzi…
  • 26.04.2024, 17:10
  • Piešťanský týždeň / Spravodajstvo
Dnes je štvrtok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 26. apríla 2024
Meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav