NA KONCI S DYCHOM PO COVID-19: Intenzívna a komplexná rehabilitácia vracia späť do života

  • Inzercia
  • 12. februára 2021, 14:12

OXYMED, centrum hyperbarickejoxygenoterapie v Piešťanoch prichádza ako prvé na Slovensku s unikátnym terapeutickým programom, ktorý je jedinečne založený na kombinácii účinkov na telesné aj duševné zdravie.

Stále na pokraji síl a na konci s dychom – tak sa cítia tisíce pacientov po prekonaní COVID-19. Nemôžu sa vrátiť do života, nie sú schopní kvôli chorobným príznakom, vrátiť sa do práce. COVID-19 zanecháva štrukturálne aj funkčné zmeny orgánov, dýchacích ciest, kardiovaskulárneho alebo nervového systému. Dlhotrvajúce následky ochorenia COVID-19 je nutné liečiť intenzívnou rehabilitáciou. Piešťanské centrumhyperbarickej terapie OXYMED vyvinulo špeciálny rehabilitačný program pre ľudí, ktorí trpia dlhotrvajúcimi následkami ochorenia COVID-19.

MOŽNOSŤ ÚČINNEJ LIEČBY NA SLOVENSKU

OXYMED, centrum hyperbarickejoxygenoterapiev Piešťanoch je prvé, ktoré prichádza s komplexne zostaveným špeciálnym Post-covidovým programom pre stavy súvisiace s dlhotrvajúcimi následkami ochorenia COVID-19.„Cieľom 12-dňového Post-covidového rehabilitačného programu je zvládnuť a znížiť súčasné príznaky ochorenia. Pacient sa potrebuje fyzicky zregenerovať a vrátiť do každodennej funkčnosti v zlepšenej fyzickej aj psychickej kondícii,“ vysvetľuje Dr. InnaDurda, vedúca lekárka Oddelenia hyperbarickejoxygenoterapieOXYMED v ADELI Medical Center v Piešťanoch.

Práve špeciálna hyberbarická komora je jednou z dôležitých súčastí Post-covidovej rehabilitácie. 75 minútová denná terapia nepredstavuje pre pacienta žiadnu námahu, pritom v jeho organizme prebiehajú významné ozdravné procesy: „Fyziologické účinky dýchania kyslíka v pretlaku komory spočívajú vniekoľkonásobne silnejšom tlaku kyslíka a hĺbkovom prenikaní krvnou plazmou do miest tkanív a orgánov, kam sa za bežného tlaku kyslík nedostane,“ vysvetľuje Dr. Durda. „Bunkový metabolizmus tak funguje efektívnejšie, bunky sa okysličujú a regenerujú.“ Hyperbarická kyslíková terapia v kombinácii s rehabilitácioupľúc je jedinečný koncept tohto druhu. Telo sa „prebúdza dýchaním“. Dodávaný kyslík v kombinácii s individuálnym rehabilitačným programom je aktivovaný a podporený v procese opravy a regenerácie v tele.

Rehabilitačný cieľ

Jedinečná Post-covidová rehabilitácia pozostáva z 2-týždenného rehabilitačného pobytu s individuálne nastaveným programom pre každého pacienta v rozsahu 4-5 terapeutických jednotiek denne. Individuálne potreby pacienta sú zohľadnené v skladbe terapie zostavenej z flexibilných modulov.

Medicínsky riaditeľ ADELI, Dr. ErkinDzhamanbaev, ktorý okrem bohatej publikačnej tvorby má skúsenosti z renomovaných kliník v Južnej Kórei a Singapurezvlášť zdôrazňuje komplexný účinok na telo, intelektuálnu silu a duševné rozpoloženie pacienta, ktorý pociťuje dôsledky ochorenia COVID-19: „Rehabilitácia pomáha všetkým systémom a orgánom v tele vrátiť ich funkčnosť. Účinok terapií denne monitorujeme medzinárodne uznávanými testami. Najväčšie výhody pre každého pacienta v centre OXYMED spočívajú v individuálne šitom, vysoko intenzívnom terapeutickom programe a komplexnej starostlivosti. Každý pacient je personálne obsadený multidisciplinárnym tímom.“ – dodáva Dr. ErkinDzhamanbaev.

Následný plán poskytuje bezproblémový prechod na ambulantnú liečbu. Počas pobytu pracujeme na zlepšení respiračných symptómov a nedostatku vzduchu, zlepšení fyzickej výkonnosti, kondície ako aj rozvíjanie dôvery vo fyzickú odolnosť prostredníctvom cielenej odbornej prípravy.

Rehabilitačnú intervenciu multidisciplinárneho charakteru zdôrazňujú aj odborné spoločnosti ATS aj ERS. **

Ľudia, ktorí boli dlhodobo na jednotke intenzívnej starostlivosti, môžu trpieť znížením vitálnej kapacity pľúc. Preto je súčasťou Post-covidovejrehablitácie tréning dýchania so spirometrom a tiež pravidelné dychové cvičenia. Fyzioterapia je v ADELI kombinovaná s meditáciou, zvukovou terapiou a aromaterapiou, ale tiež napríklad tancom na podporu tvorbou hormónov šťastia, ktoré stimulujú obranyschopnosť organizmu. Podľa Rastislava Jakubkoviča, vedúceho projektu Post-covidovej rehabilitácie v ADELI, pri COVID-19 rozhoduje o priebehu ochorenia aj úspechu rekonvalescencie práve funkčnosť pľúc. „Schopnosť pľúc ustáť rozsiahle infekcie závisí aj od priestoru, ktorý mu určí človek svojim držaním tela. V rámci liečby preto okrem iného odstraňujeme zlé funkčné stereotypy a svalové dysbalancie, ktoré mohli nastať počas akútneho ochorenia, najmä v prípade nehybnosti pacienta.“

Intenzita Postcovidovej rehabilitácie, ako aj skladba terapií, je vždy v súlade s aktuálnym zdravotným a psychickým stavom pacienta. Podmienkou na jej absolvovanie je zotavenie sa z akútnej fázy respiračného ochorenia, negatívne testy na infekciu Sars-Cov-2 a vek nad 16 rokov. Bližšie informácie nájdete TU.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je utorok 26. marca. Tento deň je Svetovým dňom epilepsie. Meniny má Emanuel.
  • 26.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je streda 27. marca. Tento deň je Svetovým dňom divadla. Meniny má Alena.
  • 27.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 28. marca 2024
Meniny má Soňa, zajtra Miroslav