Riaditeľ hotelovej akadémie: Praktické zručnosti nie je možné nahradiť online vyučovaním

  • Školy / Piešťany
  • 11. februára 2021, 00:01

O úskaliach online vyučovania na škole s veľkým dôrazom na praktické zručnosti študentov sme sa rozprávali s Ladislavom Blaškovičom, riaditeľom Hotelovej akadémie Ľudovíta Wintera v Piešťanoch.

„Veľkým plusom hotelovej akadémie je dobrá vybavenosť informačnými a komunikačnými technológiami,” tvrdí riaditeľ Ladislav Blaškovič. (Autor: am)

Ako žiaci hotelovej akadémie zvládajú online vyučovanie? Kde vidíte najväčšie problémy tohto spôsobu vyučovania?

Online vzdelávanie prebieha u nás v škole už skoro rok. V priebehu marca 2020 sme z bežného života veľmi rýchlo prešli na pre všetkých úplne nový systém výučby. Veľmi rýchlo sme vypracovali online pandemický rozvrh. Som veľmi rád, že škola bola moderne vybavená informačnými a komunikačnými technológiami, ktoré sme následne ešte modernizovali. Žiaci majú dokonca možnosť ich zapožičania do domáceho prostredia. Všeobecno-vzdelávacie a teoretické odborné predmety prebiehajú podľa plánu, pričom ich však v plnom rozsahu nie je možné nahradiť prezenčnú formu vzdelávania.

Ako prebieha online vyučovanie praktických predmetov cez webkamery?

Praktické zručnosti sme vo veľkej miere vyučovali práve počas septembra a októbra, keď prebiehala prezenčná forma vzdelávania. Zhustili sme praktickú prípravu a minimalizovali sme teoretické vyučovanie na predmetoch praktickej prípravy. Počas dištančného vzdelávania zasielame žiakom prezentácie, videá, návody a vysvetľujeme procesy. Po návrate do školy budeme veľké úsilie vynakladať práve do nácviku praktických zručností, ktoré nie je možné nahradiť dištančnou formou vzdelávania.

Vypadli vám z procesu výučby učitelia pozitívni na COVID-19, resp. z dôvodu práceneschopnosti? Ako ste to riešili?

Počas prezenčnej formy vzdelávania sme nezaznamenali výpadok učiteľov, v prípade potreby suplovania sme riešili zastupovanie internými zamestnancami.

Aké ďalšie problémy školstva odkryla pandémia?

V školstve odkryla mnoho nedostatkov, ale zároveň aj mnoho príležitostí. Pravdou však je, že odborné vzdelávanie a výchovno-vzdelávací proces na našom type škole nie je možné nahradiť dištančnou formou. Budeme sa tešiť, keď žiaci budú môcť reálne pracovať s hosťom v bežných podmienkach.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je utorok 26. marca. Tento deň je Svetovým dňom epilepsie. Meniny má Emanuel.
  • 26.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je piatok 28. marca. Tento deň je Dňom učiteľov. Meniny má Soňa.
  • 29.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je streda 27. marca. Tento deň je Svetovým dňom divadla. Meniny má Alena.
  • 27.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 29. marca 2024
Meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava