Únia miest žiada ministra školstva, aby pre všetky kraje zjednotil termín jarných prázdnin

Podľa informácií od trnavskej župy by stredoškoláci z posledných ročníkov mali nastúpiť do škôl od pondelka 15. februára. Otváranie škôl v piešťanskom okrese samosprávy ešte nespresnili, ale okresný hygienik to nateraz zakázal. V pondelok sa však už v niektorých regiónoch Slovenska začínajú jarné prázdniny. A od 1. marca by mali prázdninovať aj deti v Trnavskom kraji. Únia miest žiada termíny jarných prázdnin zjednotiť so začiatkom 15. marca.

Zjednotené jarné prázdniny by podľa ÚMS pomohli zriaďovateľom pripraviť sa na nástup detí do škôl. (Autor: MsU)

Únia miest Slovenska (ÚMS) žiada ministra školstva, vedy, výskumu a športu SR Branislava Gröhlinga (SaS), aby vzhľadom na epidemiologickú situáciu zjednotil pre všetky kraje termín jarných prázdnin. Únia to uviedla v tlačovej správe, ktorú zaslala hovorkyňa Daniela Piršelová. Jarné prázdniny by mali vo všetkých krajoch podľa ÚMS začať 15. februára.

„Rozdelenie prázdnin v aktuálnej epidemickej situácii nepovažujeme za rozumné, ani za logické,“ uviedla Únia v tlačovej správe.

Jarné prázdniny sú od 15. do 19. februára naplánované v Banskobystrickom, Žilinskom a Trenčianskom kraji. Od 22. do 26. februára by mali mať prázdniny školáci z Košického a Prešovského kraja. O týždeň neskôr sú prázdniny naplánované pre žiakov základných a stredných škôl z Bratislavského, Trnavského a Nitrianskeho kraja.

V minulosti sa jarné prázdniny rozdelili na tri turnusy podľa regiónov Slovenska najmä z dôvodu, aby nedochádzalo k preťaženiu dopravy pri odchode študentov na prázdniny obdobne, ako tomu býva pred vianočnými sviatkami, ale aj aby nedochádzalo k návalom v zimných rekreačných strediskách.

V dobe pandémie, keď je všetko zavreté a vyučovanie beží dištančne, tieto dôvody pre tentoraz strácajú na význame. Naopak, ako ÚMS argumentuje, zjednotené jarné prázdniny od 15. februára by zriaďovateľom škôl dopriali o týždeň viac času na prípravu návratu aspoň častí detí do školských lavíc podľa toho, ako to v jednotlivých okresoch umožní covid automat.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je štvrtok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 25. apríla 2024
Meniny má Marek, zajtra Jaroslava