Na internete fičia čoraz starší, ktorí šíria hoaxy a vulgárne príspevky

  • Spravodajstvo
  • 9. februára 2021, 11:15

S rastúcou popularitou internetu a sociálnych sietí sa do online priestoru zapájajú čoraz častejšie aj starší ľudia. Ako však vo svojom profile na sociálnej sieti uvádza Policajný zbor (PZ) SR, častým problémom je, že práve generácia rodičov a starých rodičov má veľké zastúpenie medzi autormi príspevkov s nepravdivým obsahom alebo vulgarizmami. Seniori zároveň často trávia za počítačom neprimerane veľa času.

(Autor: FB polícia)

Z analýzy viacerých príspevkov podľa polície vyplýva, že staršia generácia vo veľkom počte šíri hoaxy rôzneho druhu. „Existujú konkrétne príklady, keď staré mamy používajú v hádkach pod takýmito svojimi statusmi tvrdé vulgarizmy, pri čom vedľa nich majú profilovú fotografiu so svojimi vnúčatami,“ uvádza polícia.

Pokiaľ ide o čas strávený na internete, podľa polície nie je ničím výnimočným, že na nástenke profilu seniora je denne niekoľko desiatok statusov a zdieľaných príspevkov. „A za tým sú hodiny vysedávania pred monitorom,“ konštatuje PZ.

Zaujímavým fenoménom je podľa polície aj virálnosť, teda masová šíriteľnosť takýchto statusov. „Predstavte si, že ako majiteľ firmy si pracne a za peniaze budujete stránku na Facebooku, kde reklamujete svoj produkt. Musíte vynaložiť veľa úsilia,“ uvádza polícia. Oproti tomu autor dezinformácie potrebuje podľa polície pár minút na vytvorenie klamstva, ktoré sa začne šíriť a dostane sa tak k desiatkam tisícom ľudí. „Preto nie je raritou, ak status seniora má viac ako 1 000 zdieľaní,“ uvádzajú policajti.

Polícia zároveň konštatuje, že pri riešení tohto problému je nevyhnutné uvedomiť si jeho podstatu. „Absenciu medziľudských vzťahov, odlúčenie od svojich rodičov, súvisiace pocity samoty, chýbajúce rozhovory,“ dodala polícia.

(SITA)

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je piatok 28. marca. Tento deň je Dňom učiteľov. Meniny má Soňa.
  • 29.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je streda 27. marca. Tento deň je Svetovým dňom divadla. Meniny má Alena.
  • 27.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 29. marca 2024
Meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava