Na rozhľadňu pod Klenovou s celou rodinou

Ak sa v tieto dni chystáte vybrať na pekný rodinný výlet, ponúkame vám tip. Vyberte sa z obce Prašník, respektíve z Hornej Pustej Vsi, cez les ako z rozprávky k rozhľadni pod Klenovou. Upozorňujeme vás, že cieľ turistickej vychádzky je už mimo nášho okresu, ba i kraja. Možno sa v tomto počasí trošku zablatíte, no ktovie – možno vystihnete zamrznuté lesné chodníčky a inoväť i snehovú prikrývku na konárikoch starých listnáčov.

(Autor: vd/Rezort Piešťany)

Ako uvádza internetový portál pomalevylety.sk, rozhľadňa pod Klenovou patrí medzi tie menej známe ciele v Malých Karpatoch, ale rozhodne stojí za návštevu. Trasa, ktorú odporúčame, vedie z Hornej Pustej Vsi – časti Prašníka po krásnych karpatských lesoch a lúkach. Cestu k protipožiarnej monitorovacej veži pod Klenovou zvládnete asi za hodinu aj štvrť. Trasa meria niečo vyše tri kilometre a má prevýšenie približne 200 m n. m.

Parkovanie je možné na kraji cesty na začiatku trasy. Zmestia sa sem tri-štyri autá. Pokračujete rovno po asfaltke popri vodnom zdroji – chvíľu po modrej turistickej značke, tá však onedlho zabočí doprava a vy pokračujete rovno.

Táto trasa k rozhľadni je značená iba „neoficiálne“ plechovými smerovníkmi s nápisom „Rozhľadňa Klenová“ a na stromoch nakreslenými bielo-červenými šípkami. Asfaltka sa mení na lesnú cestu a po chvíli vás šípky navedú na druhú stranu veľkej lúky po ľavej strane. Tu narazíte na ďalšiu lesnú cestu, po tej kúsok pokračujete a vojdete do nádherného údolia so všakovakými skalnými útvarmi po stranách. Ten najväčší pripomína fantastický megahríb. Toto čarovné miesto je ako stvorené na krásne fotografie.

Z údolia vyjdete na ďalšiu rozľahlú lúku a tu pokračujete v ceste ostro doprava, ktorá sa neskôr zmení na asfaltku a dovedie vás priamo k päťposchodovej drevenej rozhľadni. Posledný úsek medzi lúkou a rozhľadňou sa dá alternatívne prejsť aj skratkou po nie príliš výraznej lesnej cestičke (na mape žltá trasa). Naspäť z rozhľadne sa dá vrátiť buď tou istou cestou, alebo kombináciou neznačených lesných ciest a zelenej značky – táto druhá možnosť je zaznačená aj na mape.

Viac podobných výletov môžete nájsť na stránke pomalevylety.sk.

Zdroj: Pomalé výlety

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je štvrtok 18. apríla. V tento deň sa v roku 1901 narodil MUDr. Emil Veselý, lekár, prednosta a primár…
  • 18.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Známy slovenský herec Jozef Vajda sa chystá oživiť kúpeľné mesto Piešťany humorom a smiechom. Od 16. do 19. augusta sa…
  • 19.04.2024, 08:32
  • Kultúra a spoločnosť / Piešťany
piatok, 19. apríla 2024
Meniny má Jela, zajtra Marcel