Bylinkárka radí: Blahovičník na liečenie rán a zápalov

  • Bylinkárka radí
  • 8. februára 2021, 00:02

Bylinkárka Anna Kopáčová z Vrbového sa alternatívnou liečbou zaoberá od chvíle, keď sama potrebovala pomoc. Je držiteľkou certifikátu, ktorý ju oprávňuje pestovať a spracovávať liečivé rastliny. Pozná všetky bylinky, ktoré rastú v našich lesoch, na lúkach i v záhradách. Náš seriál voľne nadväzuje na sériu článkov, ktoré sme už uverejnili v minulosti. Tentoraz vám Anna Kopáčová predstaví blahovičník guľatoplodý.

(Autor: en.wikipedia.org - Forest & Kim Starr)

Blahovičník guľatoplodý (eukalyptus) sa do Európy dostal asi v 19. storočí. Na svete rastie asi 500 druhov eukalyptov, niektoré dorastajú do výšky 70 až 100 metrov. Eukalyptus je rôznolistý strom. Je zaujímavý tým, že každý rok zhadzuje šedo-bielu kôru, ktorá potom z kmeňa visí. Plody sú drevnaté tobolky.

Austrálski domorodci zužitkujú celý strom. V tradičnej medicíne pôvodných obyvateľov Austrálie sa listy používali v zábaloch na akékoľvek rany alebo zápaly. Vnútorne sa tiež užívali rôzne odvary. Dnes sa používanie odvarov pre domáce účely už neodporúča.

Využívajú sa eukalyptové olejčeky, ktoré po kvapkách môžeme použiť aj v rozprašovačoch. Najčastejšie sa používa éterický olej, je vhodný na celý rad infekcií, ako sú chrípka, osýpky, týfus, cystitída, kvapavka, neuralgické bolesti. Vôňa z rozprašovača eukalyptu odpudzuje blchy a komáre a zničí asi tri štvrtiny stafylokokov vo vzduchu. Olejček sa pridáva aj do rôznych cukríkov a mastičiek. Obľúbený je i v aromaterapii.

Mastičky sú výborné na natieranie bakteriálnych ekzémov, výražok, pri zápaloch svalov a šliach, na bolesti v kĺboch, masáže hrudníka pri nachladnutí, bronchitíde, astme, chrípke. Vhodné je aj inhalovať paru s eukalyptom. Silica má vysoko dezinfekčné účinky.

Inhalácia

Postup: Do vriacej vody dáme niekoľko kvapiek eukalyptového olejčeka a inhalujeme.

Zápar z listov

Postup: 2 g listov eukalyptu zalejeme 2,5 dl vriacej vody. Lúhujeme 10 minút, precedíme a pijeme dvakrát denne po dobu 7 až 10 dní. Dávku a dobu užívania neprekračujeme, lebo vo veľkých dávkach je toxický a poškodí srdce a sliznice.

Anna Kopáčová

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je streda 24. apríla. Tento deň je Svetovým dňom laboratórnych zvierat (UNESCO). Sviatkom sv. Juraja, patróna vojakov, rytierov, lukostrelcov…
  • 24.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je pondelok 22. apríla. Tento deň je Dňom zeme a Svetovým dňom modlitieb za kňažské a rehoľné povolania. Meniny…
  • 22.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je utorok 23. apríla. Tento deň je Svetovým dňom kníh a autorských práv. Meniny má Vojtech.
  • 23.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
streda, 24. apríla 2024
Meniny má Juraj, zajtra Marek