Podoby džezu

  • Hudba / Rádio Piešťany
  • 7. februára 2021, 09:00

Milí priatelia džezu a dobrej hudby, kedy sa vráti život do normálu? Nástojčivá otázka často zaznieva oficiálne i len tak medzi ľuďmi. Školy, úrady, športoviská, divadlá, koncertné sály, hotely, letiská – všetko stíchlo alebo žije v obmedzenom režime. Priestor na uplatnenie schopností, potrieb, záujmov, zábavy, rekreácie, kultúry sa nebývalo zúžil. Opatrenia kážu znížiť pohyb, zhromažďovanie, cestovanie, športové aktivity. Odborníci odporúčajú testovať výskyt infikovaných, odporúčajú ostávať doma, hlavne ohrozeným skupinám obyvateľstva, ostatní opatrne podľa vzoru rúška – odstup – ruky.


Jano Babič (Autor: red)

Ale konáme tak? Mnohí áno. Ale je stále veľa takých, ktorí nechcú uznať nutné ohraničenie, žijú v predstave o svojej výnimočnosti a moci. Majú vlastné pravidlá, verejne odmietajú obmedzenia, rúška a zákaz vychádzania považujú za obmedzovanie osobnej slobody. Testy sú dobrovoľné, očkovanie je dobrovoľné – áno, ale dobrovoľne by sme mali byť hlavne ohľaduplní a zodpovední…

Kedy sa vráti život do normálu? Skúsme začať tu a teraz. Toto je rok nula, skúsme si určiť svoj dosah a situáciu zlepšovať bez uplatňovania svojich nárokov na úkor iných. Určime si iné konvencie vychádzajúce z principiálnej etiky. Nevstúpiš dvakrát do tej istej rieky platí o to viac teraz, lebo svet sa zmenil. Zmenili sa pomery síl, nie sme vždy a všade pánmi situácie. Možno sme sa stali vnútorne silnejšími a sme schopní aspoň sčasti napraviť, čo sme v minulosti napáchali. Život sa môže vrátiť do takého normálu, aký si vytvoríme. Na to je nutné prekonať zlo, ktoré nás opantalo, a využiť šancu, aby mohol povstať svet možno lepší než ten predošlý…

Džezová scéna je opustená, kluby a koncertné siene ostávajú zatvorené. Ťažisko džezovej produkcie spočinulo hlavne na rádiách a on-line stretnutiach hudobníkov. Džezoví hudobníci a organizátori neprestávajú hľadať možnosti, plánujú, tvoria projekty v presvedčení, že sa tieto uskutočnia a obracajú sa so žiadosťami o podporu na inštitúcie a samosprávy.

Rádio Piešťany je mediálnym partnerom hudobných podujatí nielen v našom meste, ale významných udalostí na Slovensku. V budúcej relácii prinesieme informácie o projektoch chystaných na letné mesiace. Prezrieme si hodnotenie najlepších nahrávok rokov deväťdesiatych podľa magazínu JazzTimes.

Mám pre vás dôležitý odkaz: reprízu relácie Podoby džezu vysielame v stredu už od 20. hodiny. V nedeľu vysielame v nezmenenom čase a na stretnutie sa teší vám a džezu verný Jano Babič.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je štvrtok 18. apríla. V tento deň sa v roku 1901 narodil MUDr. Emil Veselý, lekár, prednosta a primár…
  • 18.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je streda 17. apríla. Tento deň je Svetovým dňom hemofílie. Meniny má Rudolf.
  • 17.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 19. apríla 2024
Meniny má Jela, zajtra Marcel