Basketbalistky SR vybojovali v piešťanskej bubline postup na európsky šampionát!

Emócie a napätie do poslednej sekundy. To všetko prežívali slovenské basketbalové reprezentantky v rozhodujúcom stretnutí H-skupiny kvalifikácie majstrovstiev Európy 2021. Proti Holandsku potrebovali zvíťaziť o desať a viac bodov, aby sa opäť prebojovali na kontinentálny šampionát. Štyridsaťdeväť sekúnd pred koncom sa z čiary trestných hodov nemýlila Barbora Bálintová, o čosi neskôr premenila jeden pokus Terézia Páleniková, čím upravila na 61:50. Všetko mohla prekaziť ešte Laura Westeriková, ale jej strela si nenašla cestu do cieľa. Po tomto momente vypukla radosť na palubovke, tréner Juraj Suja úspešne zavŕšil svoju dvojročnú misiu s tímom.

Basketbalistky Slovenska sa po dvanásty raz v ére samostatnosti predstavia na EuroBaskete! (Autor: FIBA)

V zápase išlo o všetko, vývoj skupiny totiž ponechal v boji o postupové miestenky na ME všetky tri kolektívy. Holandsku stačila akákoľvek výhra, Maďarsko potrebovalo na priamy postup zaváhanie Slovenska, respektíve víťazstvo maximálne o deväť bodov v rozhodujúcom stretnutí skupiny. Obom družstvám napokon zostali oči pre plač, keďže radosť z postupu si vybojoval z H-skupiny iba kolektív okolo trénera Juraja Suju. Slovenky sa v tabuľke umiestnili na prvej priečke, zabezpečili si celkovo dvanástu účasť na kontinentálnom šampionáte. „Chutí to dobre, tu nie je veľmi čo dodať. Dosiahli sme náš cieľ a veľmi sa z toho tešíme. Hralo sa do konca a v kútiku duše som dúfal, že to tak nebude a dokážeme si potrebné body nahrať skôr. Žiaľ, súper bol veľmi húževnatý. Držal sa, vždy sa vrátil a dokázal stiahnuť náš približne osem- až desaťbodový náskok. Do poslednej sekundy to bolo náročné. O to cennejšia a väčšia radosť to je,“ zhodnotil Suja stretnutie s Holandskom.

Rozhodujúca časť kvalifikácie sa hrala doma, konkrétne v Piešťanoch, kde vznikla uzavretá „bublina“. Slovenský kolektív ju pri tom nezačal ideálne, s Maďarskom prehral 57:65. Aj toto zaváhanie však neznamenalo koniec postupových nádejí, všetko mali hráčky totiž výhradne vo svojich rukách. Potrebovali k tomu triumf nad Holandskom dvojciferným rozdielom. A ten sa podaril. „Špeciálne to nebolo cítiť, ale všetci sme boli nastavení tak, že vieme, o koľko potrebujeme vyhrať a aké sú šance. Myslím si, že sme to zvládli dobre a nejako sme nepodľahli tlaku, aj keď súper znížil na 4-6 bodov. Nepanikárili sme, z tohto pohľadu to bolo veľmi dobre zvládnuté po mentálnej stránke,“ myslí si reprezentačný tréner SR.

Cesta za postupom bola v trojčlennej H-skupine mimoriadne tŕnistá. V novembri 2019 prišla na úvod kvalifikačného cyklu prehra 59:73 s Maďarskom. O rok neskôr prvá „bublina“ a v nej triumf nad domácim Holandskom 84:64, ktorý, ako sa neskôr ukázalo, mal cenu zlata. Práve výraznejšia výhra zohrala rolu pri postupových kalkuláciách slovenského tímu. „V tejto skupine bolo každé stretnutie zlomové. V Holandsku sme po nevydarenom vstupe do kvalifikácie, rok dozadu v Maďarsku, hrali o život. Bolo to niečo také, čo nám dalo do rúk moc nad vývojom v skupine. Sami sme to vedeli kontrolovať a na nikoho sme nemuseli čakať. To bolo dôležité,“ zdôraznil Suja.

Skúsený tréner a v súčasnosti kormidelník MBK Ružomberok prebral taktovku nad reprezentačným tímom žien vo februári 2019. Slovenky mali vtedy za sebou neúspešné účinkovanie v kvalifikácii na ME 2019, kde sa im napokon po prehre v kľúčovom stretnutí s Čiernou Horou (68:82) nepodarilo postúpiť. Družstvu potreboval vštepiť svoju filozofiu, čo sa mu v kombinácii s početnými kempami a prípravnými zápasmi podarilo. „V prvom rade sme sa so všetkými babami museli dohodnúť, ako to chceme robiť. Nebudeme robiť veci na náhodu a budeme sa vždy stretávať, keď to bude možné. Slovo, ktoré mi baby dali, dodržiavajú. Chodia vždy, keď je to možné a robíme. Najdôležitejšie z tohto všetkého je, že sa vytvorilo družstvo, tím, kde má každý svoju úlohu, ktorú prijal. Prejav je maximálne tímový, či je tam hráčka základnej päťky alebo jej náhradníčka z lavičky, tak tím funguje stále. Postupne sme museli nastaviť princípy hry a opakovať ich, aby sme mali niečo v rukách.“

Do vienka dostal aj dobrú generáciu hráčok. Barbora Bálintová s Angelikou Slamovou hrajú v poľskej Gdyni Európsku ligu (Euroligu), Sabína Oroszová hrá v Taliansku Seriu A. Bohaté európske skúsenosti má Terézia Páleniková, Miroslava Praženicová alebo Nikola Dudášová. Keď sa k tomu v novembri pridal reprezentačný návrat Anny Jurčenkovej, tak bolo jasné, že toto družstvo je na jednej lodi. „Máme tu baby, ktoré sú šikovné a talentované, chcú robiť. Je super, že je tu taká partia. Podporujú staršie baby, ktoré nám výrazne pomáhajú. Veľmi sa z toho tešíme. Takmer s každou hráčkou som spolupracoval, či už v klube alebo reprezentácii do 20 rokov. Možno toto je pre nás výhodou, že sa poznáme ako ľudia. Nemuseli sme sa oťukávať, ale rovno sme mohli riešiť basketbalové veci, ktoré sú potrebné,“ prezradil Suja.

Slovensko si napokon vybojovalo celkovo dvanástu účasť na ME (1993, 1995, 1997, 1999, 2001, 2003, 2009, 2011, 2013, 2015, 2017, 2021), ktoré sa od 17. do 27. júna uskutočnia vo Francúzsku (Štrasburg) a Španielsku (Valencia). Ako víťazi skupín si miestenku zabezpečili Bielorusko, Belgicko, Chorvátsko, Česko, Rusko, Srbsko, Slovinsko a Švédsko. Z druhých miest si postupovú radosť užili Bosna a Hercegovina, Grécko, Taliansko, Čierna Hora a Turecko. Žreb skupinovej fázy sa uskutoční 8. marca vo Valencii. Podujatie zároveň poslúži ako európska časť kvalifikácie na majstrovstvá sveta 2022 v Austrálii, v hre bude celkovo šesť miesteniek. „Zatiaľ nemáme žiadne špeciálne ciele na ME. Najzákladnejším cieľom je dobre nastaviť prípravu. Veríme, že spoločenská situácia nám to dovolí. Úplne najdôležitejšie je, aby sme všetci tí, ktorí tam budú povolaní, stretli zdraví,“ dodal tréner.

Súčasťou reprezentácie žien boli aj hráčky Piešťanských Čajok Terézia Páleníková, Alexandra Hašková a Natália Martišková. V realizačnom tíme pôsobia tiež dvaja Piešťanci – manažérom tímu je Tomáš Horký a reprezentačným masérom je Marián Vlkovič.

Zdroj: slovakbasket.sk

SLOVENSKO – MAĎARSKO 57:65 (22:19, 9:23, 11:3, 15:20)

SLOVENSKO: Dudášová 9, Bálintová 7, Oroszová 6, Praženicová 2, Jurčenková 2 (Slamová 13, Páleníková 8, Sujová 4, Remenárová 4, Moravčíková 2). Tréner: J. Suja.

MAĎARSKO: Határová 25, Fegyvernékyová 13, Goreeová 11, Studerová 8, Raksányiová 6 (Kissová 2, Ahová 0, Töröková 0, Zeleová 0, Dubeiová 0). Tréner: N. Székely.

TH: 15/13 – 19/16. FAULY: 25 – 16. 5 FAULOV: 38. Jurčenková. TROJKY: 22/6 – 17/3. DIVÁCI: 0. ROZHODCOVIA: Sljivič (Rak.), Pitsilkas (Gré.), Maciulis (Lit.).

HOLANDSKO – SLOVENSKO 50:61 (10:15, 11:14, 16:12, 13:20)

HOLANDSKO: L. Bettonvilová 11, Hofová 10, L. Corneliusová 6, Boonstrová 4, Van den Adelová 1 (Westeriková 12, Treffersová 6, I. Kujitová 0, K. Kujitová 0, J. Bettonvilová 0, Driessenvá 0). Tréner: H. Salem.

SLOVENSKO: Praženicová 11, Jurčenková 7, Oroszová 6, Bálintová 6, Dudášová 3 (Slamová 11, Páleníková 10, Moravčíková 4, Remenárová 0, Sujová 0). Tréner: D. Suja.

TH: 10/7 – 21/15. FAULY: 25 – 20. TROJKY: 17/5 – 20/8. DIVÁCI: 0. ROZHODCOVIA: Pitsilkas (Gré.), Mačiulis (Lit.), Jurčevič (Chorv.).

KONEČNÁ TABUĽKA H-SKUPINY

  1. SLOVENSKO      4 2       2       261:252      6                 postup na ME
  2. MAĎARSKO       4 2       2       257:250      6
  3. HOLANDSKO     4 2       2       248:264      6
0 Shares

Najnovšie správy

Známy slovenský herec Jozef Vajda sa chystá oživiť kúpeľné mesto Piešťany humorom a smiechom. Od 16. do 19. augusta sa…
  • 19.04.2024, 08:32
  • Kultúra a spoločnosť / Piešťany
Dnes je štvrtok 18. apríla. V tento deň sa v roku 1901 narodil MUDr. Emil Veselý, lekár, prednosta a primár…
  • 18.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 19. apríla 2024
Meniny má Jela, zajtra Marcel