V Elektrárni nezaháľajú ani počas lockdownu

Kultúrne inštitúcie sú už vyše poldruha mesiaca pre verejnosť zatvorené. Ani to však nebráni pracovníkom, aby tieto priestory zveľaďovali a pripravovali sa na znovuotvorenie. Naďalej pracujú aj ľudia z Elektrárne Piešťany, kde vznikne múzeum elektrikárskeho povolania.

V Elektrárni Piešťany vznikne múzeum elektrikárskeho povolania. (Autor: am)

Za bežných okolností by sa v priestoroch Elektrárne v týchto dňoch konali koncerty, výstavy, ich vernisáže, ale aj zaujímavé, najmä vzdelávacie podujatia pre školákov. Pre nepriaznivú epidemiologickú situáciu však stále nie je možné kultúrne inštitúcie otvoriť, a tak aj brána Elektrárne zostáva zatvorená. „Momentálne sa najviac venujem písaniu a podávaniu rôznych projektov,“ odpovedala nám riaditeľka Elektrárne Piešťany, Katarína Hallová, na otázku, ako trávia čas v súčasnosti.

„Zaoberáme sa, samozrejme, aj úspešným projektom z participatívneho rozpočtu Trnavského samosprávneho kraja, momentálne čakáme na podpísanie zmlúv. Pre nás ideálny scenár je taký, že pergolu so zelenou strechou postavíme začiatkom jari, aby sme s príchodom teplejšieho počasia boli pripravení na aktivity v záhrade,“ priblížila riaditeľka s tým, že presná podoba podujatí bude závisieť od aktuálnej situácie a možností pre školské i verejné podujatia.

Len minulý týždeň uspeli opäť, tentoraz pri podávaní žiadosti o dotáciu TTSK na podporu regionálneho rozvoja, pričom vďaka projektu má vzniknúť múzeum elektrikárskeho povolania. „Pri posledných návštevách ste si mohli všimnúť, že sa nám rozrastajú zbierky historických predmetov a nástrojov spojených s elektrikárskym povolaním. Dotácia je určená na nákup muzeálnych vitrín, v ktorých budeme môcť tieto predmety vystavovať,“ povedala Hallová s tým, že cieľom je postupne upraviť a sprístupniť priestor tzv. vodojemnej veže, kde by boli tieto zbierky nastálo umiestnené a prístupné verejnosti.

Kým však Elektrárňa otvorí dvere návštevníkom, chystá aspoň online aktivity. Na sklonku roka pripravili video prednášky so známou etnologičkou Katarínou Nádaskou na tému zvykov v období adventu. „V takejto forme tzv. vedární by sme chceli pokračovať naďalej, zatiaľ podľa všetkého len v online priestore a po zlepšení situácie práve v našej záhradnej učebni,“ uviedla riaditeľka. Okrem toho pracujú na inštalácii nového vzdelávacieho programu, ktorý žiakom priblíži práve povolanie elektrikára. „Sú to však aktivity navrhnuté priamo pre priestor Elektrárne, takže s uvedením tohto programu budeme musieť ešte počkať.“

Všetky tieto aktivity vymýšľajú a pripravujú spoločne s kolegami, s ktorými sa pravidelne stretávajú online. „Teraz sa sústreďujeme na vzdelávacie aktivity pre žiakov v našej exteriérovej učebni a myslíme už aj na účastníkov jarných a letných denných táborov. Plánujeme tiež naše obľúbené jarné brigády, vďaka dotácii od Mesta Piešťany nám pribudla ďalšia výbava do projektu Piešťanské mestské včely, takže momentálne riešime umiestnenie tzv. mednej kravy,“ dodala na záver Hallová. Už ostáva len dúfať, že si to všetko budú môcť návštevníci čoskoro vychutnať aj naživo. 

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je štvrtok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 25. apríla 2024
Meniny má Marek, zajtra Jaroslava