Zelená kniha rozprávok s myšlienkou

  • Knihy
  • 1. februára 2021, 10:00

Hovorí sa, že na Slovensku už takmer každý píše, ale, bohužiaľ, takmer nikto nečíta. Aby ste sa dokázali orientovať v labyrinte vydávanej literatúry, ponúkame vám literárny tip, knižnú ochutnávku na tento týždeň.

(Autor: Goodreads)

„Ľubo, veď my vlastne nemáme spoločnú knihu!“ povedal kedysi pred päťdesiatimi rokmi maliar, grafik a ilustrátor Albín Brunovský spisovateľovi a prekladateľovi Ľubomírovi Feldekovi. Vďaka jedinej vete vznikla Modrá kniha rozprávok, ktorá je zapísaná na Čestnej listine H. Ch. Andersena. Výsledkom ich ďalšej spolupráce bola Zelená kniha rozprávok s myšlienkou, že svet okolo nás je dobrý a život je krásne dobrodružstvo so šťastným koncom, veď dobré a zaujímavé víťazí nad zlým. Po smrti Brunovského vznikla Čiernobiela kniha rozprávok ako pocta umelcovi na základe jeho grafík a Feldekovej túžby dopovedať obraz slovom. Obsahuje dve desiatky príbehov na motívy slovenských ľudových rozprávok, ale aj inšpirované osudmi slávnych autorov, napr. Andersena alebo Rimbauda. Vďaka nádherným ilustráciám je tu majster Brunovský stále s nami.

Ivana Papcunová

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je štvrtok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je streda 26. apríla. Tento deň je Svetovým dňom dierkovej fotografie a Svetovým dňom duševného vlastníctva. Meniny má Jaroslava.
  • 26.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 26. apríla 2024
Meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav