Bylinkárka radí: Pivonka proti epilepsii aj kŕčom

  • Bylinkárka radí
  • 1. februára 2021, 11:00

Bylinkárka Anna Kopáčová z Vrbového sa alternatívnou liečbou zaoberá od chvíle, keď sama potrebovala pomoc. Je držiteľkou certifikátu, ktorý ju oprávňuje pestovať a spracovávať liečivé rastliny. Pozná všetky bylinky, ktoré rastú v našich lesoch, na lúkach i v záhradách. Náš seriál voľne nadväzuje na sériu článkov, ktoré sme už uverejnili v minulosti. Tentoraz vám Anna Kopáčová predstaví pivonku lekársku.

(Autor: cs.wikipedia.org - Kurt Stüber)

Pivonka lekárska (Paeonia officinalis) je trváca bylinka. Podzemné hľuzy majú rozkonárenú holú byľ, na ktorej vyrastajú delené listy. Na koncoch stoniek sa tvoria krásne veľké tmavočervené, ružové alebo biele kvety. Kvitne od mája do júna, keď je aj zber kvetných lupienkov. Plodmi sú tobolky s čiernymi lesklými semenami.

Pivonka bola v minulosti veľmi významnou a liečivou rastlinou. Ľudia si ju dávali do váz, lebo verili, že odoženie choroby z príbytkov. Jej domovom je juhovýchodná Európa, odkiaľ sa rozšírila aj k nám. Dnes sa pestuje v záhradkách skôr ako okrasná rastlina.

Málokto však vie, akú úžasnú liečivú silu v sebe skrýva. Na liečenie sa používajú kvetné lupene, korene aj semená. Účinné a liečivé látky pivonky lekárskej sú silice, triesloviny, glutamín, sacharidy, organické kyseliny, minerálne látky, v koreni sa nachádza alkaloid peregrinin, cukor, sliz, farbivo paeonidín.

Pivonka sa používa na liečenie epilepsie, proti kŕčom hladkého svalstva, žalúdkovým kŕčom, hnačkám, na utíšenie astmatických záchvatov, pri dne, pri vnútornom krvácaní, obličkových a žlčníkových kolikách, pri kožných problémoch, pri reume, podporuje zrážanlivosť krvi.

Upozornenie: Tehotné a dojčiace ženy pivonku nemôžu vôbec užívať. Pri dávkovaní musíme byť opatrní, je to polojedovatá bylina.

Masť na kožné ťažkosti

Potrebujeme: 100 g čerstvých lupeňov pivonky lekárskej, 150 g bravčovej masti

Postup: Zmes na miernom plameni popražíme asi 20 minút. Odstavíme, prikryjeme a necháme 24 hodín odstáť. Potom mierne prihrejeme a cez gázu precedíme do čistých pohárov alebo vhodných nádobiek. Necháme vychladnúť, dobre uzavrieme a odložíme na tmavé a chladné miesto, najlepšie do chladničky. Pivonková masť je vhodná pri kožných problémoch, ako je ekzém, lupienka, vredy a ťažko hojace rany.

Víno z lupeňov

Potrebujeme: 1/2 l sladšieho červeného vína, 10 g čerstvých kvetových lupeňov pivonky lekárskej

Postup: Do 7 dl pohára dáme čerstvé lupene a zalejeme vínom. 14 dní necháme odstáť, potom prefiltrujeme cez gázu a odložíme do chladničky. Užívame 1 ČL raz denne po dobu desať dní, nasleduje 10-dňová prestávka a môžeme viackrát zopakovať. Víno je vhodné proti žalúdkovým kŕčom a pri problémoch s trávením.

Víno z koreňa

Potrebujeme: 10 g sušeného koreňa pivonky lekárskej, 1/2 l sladšieho bieleho vína

Postup: Do 7 dl pohára dáme sušený koreň a zalejeme vínom. Necháme odstáť 14 dní, prefiltrujeme cez gázu a odložíme do chladničky. Užívame 1 ČL raz denne po dobu desať dní, nasleduje 10-dňová prestávka a môžeme viackrát zopakovať. Víno je vhodné pri dne.

Prášok z pivonky

Potrebujeme: 30 g sušeného koreňa pivonky lekárskej, mlynček

Postup: Koreň zomelieme v mlynčeku. Prášok užívame raz za deň za špic noža až do minutia. Prášok je vhodný pri epilepsii a astme.

Sirup z pivonky

Potrebujeme: 10 g čerstvého očisteného a nakrájaného koreňa pivonky lekárskej, 1 dl pálenky alebo liehu, 3 dl vody, 300 g kryštálového alebo trstinového cukru

Postup: Nakrájaný koreň dáme do pohára, zalejeme pálenkou alebo liehom a cez noc lúhujeme. Potom do kastrólika precedíme cez gázu, dolejeme vodu a prisypeme cukor. Na miernom ohni pomaly zahrievame na hustotu sirupu. 1 ČL sirupu užívame raz denne, je vhodný pri reume.

Anna Kopáčová

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je štvrtok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je streda 24. apríla. Tento deň je Svetovým dňom laboratórnych zvierat (UNESCO). Sviatkom sv. Juraja, patróna vojakov, rytierov, lukostrelcov…
  • 24.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 25. apríla 2024
Meniny má Marek, zajtra Jaroslava