Zakladateľ organových dní oslávil päťdesiatku

  • Kultúra a spoločnosť / Piešťany
  • 31. januára 2021, 00:02

Stanislav Šurin sa narodil 18. januára 1971 v Trnave. Študoval hru na organe a cirkevnú hudbu na Konzervatóriu v Bratislave, na Diecéznom konzervatóriu vo Viedni, na VŠMU v Bratislave v triede profesora Ivana Sokola a súkromne u profesora Johanna Trummera v Grazi. Ako chrámový organista účinkoval na mnohých mediálnych prenosoch bohoslužieb (inaugurácie slovenských prezidentov, návštevy pápeža Jána Pavla II. atď.).

S prof. Johannom Trummerom nad plánmi organa pre Bratislavskú katedrálu, 2006. (Autor: archív S. Šurina)

Spolupracoval so Slovenskou filharmóniou, s ktorou tiež uviedol viaceré skladby pre organ a orchester. Sólisticky účinkoval v roku 2000 aj s National Symphony Orchestra Taiwan pri premiérovom uvedení Janáčkovej Glagolskej omše na Taiwane. Organové recitály hral v Európe, USA, Mexiku, Kanade, Japonsku, Hongkongu, Rusku, Uzbekistane a Kazachstane.

Sólové organové CD nahral v katedrále rakúskeho mesta Graz, v Schubertkirche vo Viedni, v Trnavskej katedrále, v Bazilike sv. Mikuláša v Trnave, v Dolnom Kubíne. Od roku 2014 aktívne spolupracuje s nemeckým hráčom na panovu flautu Helmutom Hauskellerom, s ktorým realizoval aj úspešnú CD nahrávku.

Je zakladateľom a organizátorom organových festivalov v Trnave, Piešťanoch, Skalici, bratislavskej katedrále atď. V rokoch 2006-2007 bol Diecéznym hudobníkom Bratislavsko-trnavskej arcidiecézy (niečo ako Mozart v Salzburgu…). Zároveň pôsobil a pôsobí ako poradca pri opravách historických organov či pri stavbách nových organov (napr. Slovenská filharmónia, Katedrála sv. Martina v Bratislave, Katedrála sv. Emeráma v Nitre atď.). Tejto problematike sa venuje aj ako publicista a organizátor. V roku 2000 zorganizoval medzinárodnú organologickú konferenciu zameranú na problematiku ochrany historických organov a medzi rokmi 1999-2002 bol šéfredaktorom Adoramus Te, časopisu pre duchovnú hudbu. V súčasnosti vyučuje na Katolíckej univerzite – Ústave sakrálneho umenia v Spišskej Kapitule.

Venuje sa aj kompozícii. Je autorom Trnavskej omše (Missa Tirnaviensis) ktorá okrem Slovenska zaznela v Budapešti, Čeljabinsku a v Seattle (USA). Zhudobnil viaceré básne francúzskych a slovenských autorov. V roku 2011 mu v priam „ikonickom“ Spolku svätého Vojtecha vyšiel autorský spevník a CD Antifóny a duchovné piesne.

Začiatkom roka 2013 vydalo vydavateľstvo Celebrity Service Agency album jeho piesní na básne „trnafčana“ Miroslava Válka pod názvom Dáma v rýchliku. Tento projekt zrealizoval v spolupráci s multiinštrumentalistom Stanislavom Palúchom a hercom a spevákom (a takisto „trnafčanom“ – a i keď sa to málo vie – blízkym priateľom a spoluorganistickým kolegom) Kamilom Mikulčíkom.

Ako notová publikácia s vloženým CD vyšli v roku 2013 aj jeho Deux chansons élégiaques (Dve elegické piesne) na originálne texty Paula Verlaina a Guillauma Apollinaira. Nahrávka jeho Trnavskej omše vyšla na CD s orchestrom Slovenskej filharmónie v roku 2016.

V roku 2009 mu bola za mimoriadny prínos k odkazu diela Johanna Sebastiana Bacha pre súčasníkov udelená cena Sebastian a v roku 2016 mu Konferencia biskupov Slovenska za „osobný prínos do kresťanských hodnôt v kultúre na Slovensku“ udelila cenu Fra Angelica.

Ako absolvent Diplomatickej akadémie Karola Rybárika sa v kontexte svojej umeleckej činnosti súčasne venuje kultúrnej diplomacii a prezentácii slovenského umenia v zahraničí. Peter Hochel

0 Shares

Najnovšie správy

Známy slovenský herec Jozef Vajda sa chystá oživiť kúpeľné mesto Piešťany humorom a smiechom. Od 16. do 19. augusta sa…
  • 19.04.2024, 08:32
  • Kultúra a spoločnosť / Piešťany
sobota, 20. apríla 2024
Meniny má Marcel, zajtra Ervín