Stanislav Šurin: Vyznanie Piešťanom

  • Kultúra a spoločnosť / Piešťany
  • 31. januára 2021, 00:01

Dom umenia v Piešťanoch je jedným z mála koncertných priestorov na Slovensku, ktorý sa môže pochváliť organom. Už dvadsať rokov sa tu okrem iných dôležitých podujatí koná aj medzinárodný organový festival Organové dni v Piešťanoch. Zakladateľ a hlavný dramaturg jedného z najväčších slovenských festivalov takzvanej „vážnej hudby“, Stanislav Šurin, v týchto dňoch oslávil významné životné jubileum – 50 rokov – a pri tej príležitosti sme ho poprosili o pár slov.

Stanislav Šurin koncertuje, komponuje, organizuje, prezentuje slovenské umenie doma aj v zahraničí. (Autor: (am))

„Piešťany sú súčasťou môjho života už od raného detstva. Často spomínam na výlety aj dlhodobejšie pobyty v tomto meste, na lyžovačku na Bezovci, keď ešte u nás sneh v zime býval. V tomto meste mám veľa priateľov. Piešťany sú krásne v každom ročnom období. Mám rád predovšetkým uvoľnenú letnú dovolenkovú atmosféru centra a Kúpeľného ostrova. Nádherná je však aj jeseň v parku.

Môj pravidelný kontakt s Piešťanmi sa začal v roku 2000, keď som so zborom Slovenskej filharmónie hral koncert v Dome umenia. Po koncerte som sa riaditeľky Edity Bjeloševičovej spýtal, či by nemala záujem o pravidelné organové koncerty – čosi ako „organový festival“. Dom umenia je totiž jedna z piatich koncertných sál na Slovenku, kde sa nachádza píšťalový koncertný organ. Pani riaditeľka ochotne súhlasila a hneď v tom roku sa začala moja vyše 20-ročná vynikajúca spolupráca s ňou a jej tímom.

Od tohto momentu sa dodnes v Dome umenia konalo v rámci organových dní vyše sto koncertov pre sólový organ alebo pre organ a iný inštrument alebo hlas, ansámbel, či zbor. Vystúpili tu renomovaní umelci z celého sveta. Stálicou festivalu je môj dlhoročný priateľ a kolega, Američan David di Fiore, excelentný organový virtuóz, ktorý si Slovensko natoľko obľúbil, že opustil rodný Seattle a trvalo u nás žije už šesť rokov.

Okrem Domu umenia spolupracujeme s Oblastnou organizáciou cestovného ruchu Rezort Piešťany. Vďaka tejto spolupráci a spolupráci s Evanjelickým zborom a. v. v Piešťanoch a Farnosťou sv. Štefana v Piešťanoch zaznievajú prvé dva koncerty festivalu aj v chrámoch.

K nezabudnuteľným zážitkom, ktoré sa spájajú s Piešťanmi, patrí aj koncert, v rámci ktorého zaznela v podaní Slovenskej filharmónie a zboru Tirnavia moja kompozícia Missa Tirnaviensis, a to v rámci Piešťanského hudobného festivalu.

Bývam v historickej Trnave, kde sú nádherné staré budovy a chrámy. V Piešťanoch však nachádzam to, čo mi tam chýba: mesto so zelenými a vodnými plochami s jedinečnou atmosférou prostredia slávnych kúpeľov.

Po Trnave sú Piešťany prvým miestom, kde by som si vedel prestaviť žiť. A verím, že mi to moje rodné mesto odpustí, keď sa nazvem trnavsko-piešťanským lokálpatriotom.“

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je pondelok 22. apríla. Tento deň je Dňom zeme a Svetovým dňom modlitieb za kňažské a rehoľné povolania. Meniny…
  • 22.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je streda 24. apríla. Tento deň je Svetovým dňom laboratórnych zvierat (UNESCO). Sviatkom sv. Juraja, patróna vojakov, rytierov, lukostrelcov…
  • 24.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je utorok 23. apríla. Tento deň je Svetovým dňom kníh a autorských práv. Meniny má Vojtech.
  • 23.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
streda, 24. apríla 2024
Meniny má Juraj, zajtra Marek