Na darovanie krvi sa treba objednať

Darovať krv môžete v Nemocnici Alexandra Wintera v Piešťanoch aj v tomto epidemiologickom období. Nestačí však len náhodne v stredu prísť a „skúsiť šťastie“, musíte mať rezervovaný termín.

Krv počas stredajších odberov darujú približne dve desiatky darcov. (Autor: am)

Ešte začiatkom januára piešťanská nemocnica informovala, že z dôvodu zhoršujúcej sa hygienicko-epidemiologickej situácie, ako aj z dôvodu nedostatku zdravotného personálu na lôžkových oddeleniach nemocnice dočasne upravuje ordinačné hodiny aj v odborných ambulanciách. Medzi dotknutými ambulanciami je i hematologická, ktorá ordinuje v pondelok a v piatok.

Zaujímalo nás preto, či je možné naďalej v Piešťanoch darovať krv a akým spôsobom je to v súčasnosti organizačne zabezpečené. „Darcovia krvi sa musia evidovať, telefonicky sa treba nahlásiť na mobil 0948074 797 počas riadnej pracovnej doby. Z dôvodu, že v čase pandémie sa môžu vykonávať iba akútne operácie, momentálne máme dostatok všetkých krvných skupín. Ale, samozrejme, všetci darcovia krvi sú u nás vítaní,“ uviedla Mária Baďurová z Nemocnice A. Wintera. Treba však zavolať dostatočne včas, lebo v utorok pred odberom sa vám môže stať, že všetky časy budú obsadené.

Ako to funguje, sme napokon vyskúšali v stredu 20. januára. Teplotu merajú po prvý raz na vrátnici nemocnice, opätovne ju skontrolujú po príchode na hematológiu. Vydezinfikovaným perom darca vyplní bežný darcovský dotazník, ale aj „korona“ dotazník. Následný proces je už štandardný, čo je však iné ako bežne, je výrazne nižší počet darcov. Tým pádom aj celková návšteva v nemocnici trvá o čosi kratšie, keďže nie je treba čakať na vybavenie tých, ktorí prišli skôr. Na záver darca dostane v jedálni občerstvenie.

Ak teda plánujete darovať krv, nezabudnite sa včas objednať a pred odberom sa najesť a poriadne hydratovať. 

0 Shares

Najnovšie správy

Pri príležitosti Dňa Zeme sa v okolitých obciach konalo veľké upratovanie. Inak to nebolo ani v Ostrove, ktorý sa už…
  • 28.04.2024, 00:01
  • Spravodajstvo / Región
Dnes je streda 1. mája. Tento deň Sviatkom práce, Sviatkom sv. Jozefa robotníka, patróna všetkých pracujúcich a Svetovým dňom astmy.…
  • 01.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je utorok 30. apríla. Tento deň je Svetovým veterinárnym dňom. Meniny má Anastázia.
  • 30.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je pondelok 29. apríla. Tento deň je Európskym dňom solidarity a spolupráce medzi generáciami a Medzinárodným dňom tanca. Meniny…
  • 29.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
streda, 1. mája 2024
Meniny má Amarila, Pamela, zajtra Žigmund