Na bežky v Piešťanoch – inšpirácie cez Facebook

  • Tip na výlet / Príroda / Piešťany / Spravodajstvo
  • 27. januára 2021, 08:40

Aj keď podľa zdatnejších bežkárov najkrajšie na bežkách sú zjazdy, tiež beh na lyžiach na rovine má svoje čaro. Pohyb na čerstvom vzduchu dodá telu potrebné endorfíny a vy si potom v cieli oveľa radostnejšie vychutnáte zaslúžený čaj s rumom.

Ak opäť napadne sneh, na bežkách sa bude dať iste lyžovať aj popri rieke Váh. (Autor: FB Miroslava Samuhelová/Lenka Wagner/Sonka Lacková/Mesto Piešťany)

Aspoň takto si ja spomínam na prvú Bielu stopu Slovenského národného povstania, ktorú som ako mladé dievča absolvovala bez akéhokoľvek inštruovania. Bez znalosti úskalí tohto bieleho športu. Ani lyže som si nevedela navoskovať. Udržať sa vo vyjazdenej stope – to mi ešte ako-tak šlo. Ale na štarte, kde boli stovky bežkárov, ktorí ma popredbiehali a sneh vyjazdili, bolo, ako keby som sa po prvýkrát korčuľovala. Malé kozľa na ľade, asi tak som sa cítila. Nohy mi šli samy od seba, každá inam, len nie tam, kam treba.

Dnes doba pokročila, bežky už údajne netreba ani voskovať. Tu v Piešťanoch ojazdené predáva Culex a vraj Rasťo Martančík ich aj požičiava, ale to nemám overené. Nejakú ski domácu predajňu som videla na Floreáte. Ale tadiaľ som už dávno nešla, tak neviem povedať, či funguje. Čo však overené mám, viem o jednej požičovni v Trnave, kde si istý pán prenajal spoločné priestory suterénu činžiaka a tam so svojím synom robí aj servis. Ale do Trnavy teraz ísť len tak mírnix-dírnix bez povolenia nemožno.

Som veľmi rada, že Piešťanka, športovkyňa, učiteľka a trénerka Martinka Žitňanská na facebookovej stránke Na bežky v Piešťanoch vyzýva ľudí k aktivitám, ktoré by viedli k ozdraveniu tela i mysle, aby urobili aj niečo pre súčasníkov i našich potomkov: „Je tu veľa dobrovoľníkov na to, aby sme spoločne aj niečo spravili. Bežkovanie je úžasný šport od dieťaťa až po sto a viac rokov. Potrebujeme len miesta dostupné všetkým. Aby sme sa rešpektovali a vymysleli niečo, aby sme všetci vedeli kadiaľ a kam. Musím vyzdvihnúť ľudí zo Ski Bezovec, HS Centra, Bazéna Piešťany, Tuzexu, Lodenice, basketbalovej haly a z množstva iných športovísk, keď sa chce… Chceli by sme sa pokúsiť upravovať dostupné miesta v zime pre nadšencov bežkovania, sánkovania, behania, turistiky, prechádzok so psíkom a podobne. Na to treba viac hláv a rozumných ľudí. Piešťany sú mestom športov a sú krásne. Nepotrebujeme však múdre reči, potrebujeme dobrovoľníkov a chuť niečo spraviť.“

Najviac tipov na tejto stránke ponúka Stano Malák. Bežkárov inšpiruje aj tým, ako to vyzerá inde, v iných končinách našej republiky. „Ak si chcete zabežkovať v našom okrese, môžem odporučiť túto trasu. Asfaltka, ktorá vedie od vojakov, je tajný tip pre pokročilejších bežkárov. Profil trasy je mierne stúpanie, ktoré sa strieda s rovinkami. Asfaltový podklad zaručuje rovný terén. Celá trasa sa nachádza v doline a sneh sa tam netopí. Autá tam majú zakázaný vstup a trasa je bez štrkového posypu. Stredom cesty je spravená jedna stopa. Ak si to chcete predĺžiť, kúsok pred koncom asfaltky sa dá odbočiť doľava na zvážnicu, ktorá vedie cez les súbežne ponad tou asfaltkou,“ usmerňuje vyznávačov bieleho športu a pridáva mapku trasy, ktorú navrhuje pre Piešťancov.

Samotní piešťanskí bežkári, ale aj fanúšikovia z obcí popisujú na uvedenej facebookovej stránke zážitky pri bežkovaní a trasy po vale od Piešťan až po Modrovku, po cyklotrase smerom na Nové Mesto nad Váhom, ale zahanbiť sa nedajú ani Drahovčania či Krakovanci, ktorí si nádielku snehu užívajú v ich chotároch. Polia s oziminami sú ako stvorené na bežkovanie. Všetky dookola bez výnimky. Len po oráčine to nie je možné.

Či už sa vydáte na juh, sever, východ či západ od Piešťan, ak je sneh a sypký prašan, vlastnú koľaj si môžete vyrobiť aj sami. A ak to nedokážete, inšpirujte sa návrhmi ľudí, ktorí svoje fotografie a komentáre zdieľajú na facebookovej stránke Na bežky v Piešťanoch. Ak by ma neboleli nohy, už na nich mám pripnuté moje staré štíhle drievka, čo zapadajú prachom v prítmí našej povaly.

Viera Dusíková/FB Na bežky v Piešťanoch

foto: FB Na bežky v Piešťanoch: Miroslava Samuhelová/
Lenka Wagner/Sonka Lacková/
Mesto Piešťany

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je streda 27. marca. Tento deň je Svetovým dňom divadla. Meniny má Alena.
  • 27.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je piatok 28. marca. Tento deň je Dňom učiteľov. Meniny má Soňa.
  • 29.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 29. marca 2024
Meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava