Dnes si pripomenieme udalosti ktoré stáli život 1063 Piešťancov

V dnešný deň 27. januára si aj v Piešťanoch pripomenieme Medzinárodný deň pamiatky obetí holokaustu, ktorý je viazaný s oslobodením koncentračného tábora v poľskom Osvienčime.

Vlastné deti Ľ. Wintera: Alžbeta (Austrália), Ján (USA) a Mária (obeť holokaustu). © archív rodiny

Osud Židov v prvej polovici 20. storočia, ktorý bol nesmierne krutý a mal dospieť do stavu úplného zničenia tohto národa, patrí  medzi najtemnejšie stránky dejín ľudstva.

Bol nemilosrdný aj pre 1063 piešťanských Židov, ktorí zahynuli, alebo boli zavraždení v koncentračných táboroch. Holokaust zasiahol i zakladateľov piešťanských kúpeľov, rodinu Winterovcov.

Tieto obete, osudy týchto ľudí a kruté udalosti tej doby má navždy pripomínať Pamätník holokaustu, umiestnený vedľa cintorína na Bratislavskej ceste. V čiernej žule sú vyryté mená tých, ktorí neprežili hrôzy holokaustu.

Keďže aj v tomto období sa stretávame s prejavmi nenávisti, neznášanlivosti a rasizmu, je potrebné si tieto udalosti neustále pripomínať.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je štvrtok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 25. apríla 2024
Meniny má Marek, zajtra Jaroslava