Bylinkárka radí: Arónia – vitamínová bomba

  • Bylinkárka radí
  • 25. januára 2021, 00:01

Bylinkárka Anna Kopáčová z Vrbového sa alternatívnou liečbou zaoberá od chvíle, keď sama potrebovala pomoc. Je držiteľkou certifikátu, ktorý ju oprávňuje pestovať a spracovávať liečivé rastliny. Pozná všetky bylinky, ktoré rastú v našich lesoch, na lúkach i v záhradách. Náš seriál voľne nadväzuje na sériu článkov, ktoré sme už uverejnili v minulosti. Tentoraz vám Anna Kopáčová predstaví aróniu čiernoplodú.

Z plodov sa dajú robiť kompóty, sirupy, džemy. Môžeme si ich aj usušiť na čaj. (Autor: sk.wikipedia.org)

Arónia čiernoplodá (Aronia Melanocarpa) pochádza zo Severnej Ameriky, kde dodnes rastie vo voľnej prírode. U nás sa pestuje ako ker, ktorý dorastá do výšky dvoch metrov. List arónie sa podobá listu višne, je však lesklejší. Arónia kvitne začiatkom leta, kvety sú biele alebo ružovkasté a vytvárajú bohaté metlovité kvetenstvo. Plody sú čierne bobule.

Listy zbieram v máji. Čierne plody zbieram neskoro na jeseň, pokiaľ ma nepredbehnú vrabce, lebo ich majú rady. Z plodov sa dajú robiť kompóty, sirupy, džemy, šťavy. Môžeme si ich aj usušiť na čaj.

Pre vysoký obsah protiplesňových a protibakteriálnych látok sa plody a výrobky málo kazia. Listy a plody obsahujú veľké množstvo vitamínov, odkiaľ má pomenovanie vitamínová bomba. Vitamínu C obsahuje síce menej, zato má však veľa vitamínu P. Ten spevňuje a spružňuje cievne steny. Ďalej obsahuje vitamín PP, vitamíny B a E. Plody dobre pôsobia pri poruchách štítnej žľazy, dokážu ju zregulovať a zharmonizovať, znižujú tlak krvi, majú antisklerotický účinok. Ich pravidelná konzumácia ovplyvňuje pružnosť a priestupnosť ciev.

Z listov sa pripravuje odvar, ktorý chvíľu povaríme. Pôsobí proti zápalom, reumatickým bolestiam a má žlčopudný účinok.

Čaj na podporu cievneho systému

Potrebujeme: 50 g listov arónie čiernoplodej, 20 g hlohu, 10 g bazy čiernej, 10 g pohánky, 10 g ruty

Postup: Čajovú zmes dobre premiešame. 1 PL vhodíme do 1 l vriacej vody a pár sekúnd povaríme. Lúhujeme 10 minút a počas dňa popíjame po dúškoch.

Na posilnenie organizmu

Postup: 1 kg plodov arónie čiernoplodej zmiešame so 750 g cukru. V chlade necháme odležať. Do 1/4 l kefíru pridáme 2 PL tejto zmesi a podávame dvakrát denne.

0 Shares

Najnovšie správy

Známy slovenský herec Jozef Vajda sa chystá oživiť kúpeľné mesto Piešťany humorom a smiechom. Od 16. do 19. augusta sa…
  • 19.04.2024, 08:32
  • Kultúra a spoločnosť / Piešťany
Dnes je štvrtok 18. apríla. V tento deň sa v roku 1901 narodil MUDr. Emil Veselý, lekár, prednosta a primár…
  • 18.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 19. apríla 2024
Meniny má Jela, zajtra Marcel