Policajti v rámci Trnavského kraja v minulom roku vypátrali 1 308 osôb

  • Piešťanský týždeň / Nezaradené / Spravodajstvo
  • 20. januára 2021, 07:32

Najmä pri deťoch, mládeži, starých alebo psychicky labilnejších osobách je podľa polície vhodné ich nezvestnosť nahlasovať okamžite.

© FB Polícia SR

V rámci Trnavského kraja policajti v roku 2020 pátrali celkom po 1 356 hľadaných osobách, z toho 893 osôb sa im podarilo vypátrať. Ako ďalej v tlačovej správe informovala trnavská policajná hovorkyňa Mária Linkešová, nezvestných osôb v minulom roku evidovali 460, pričom sa 415 podarilo vypátrať. Policajti pátrali aj po 222 deťoch a mládeži do 18 rokov, pričom v prevažnej väčšine išlo o úteky z detských domovov a resocializačných zariadení. V 39 prípadoch policajti pátrali po totožnosti mŕtvych, pričom boli úspešní v 10 prípadoch.

Polícia v tejto súvislosti konštatuje, že dôvody nezvestnosti osôb bývajú viaceré. „Pri nezvestných dospelých osobách ide napríklad o útek z dôvodu životnej zmeny, keď osoby nechcú zotrvať v doterajšom spôsobe živote. U starších osôb evidujeme odchod z domu napr. za spomienkami, kamarátmi,“ povedala Linkešová. Ďalšími dôvodmi nezvestnosti sú podľa hovorkyne napríklad strata orientácie v teréne, rôzne duševné poruchy, alebo riešenia osobných problémov. „V prípade hľadaných osôb ide zväčša o úteky pred spravodlivosťou, osoby sa vyhýbajú trestnému konaniu, niektorí nenastúpia na výkon trestu,“ uviedla Linkešová.

Pátranie po deťoch a mladistvých má podľa polície svoje špecifiká. „Najčastejšie evidujeme úteky z domu či resocializačného zariadenia. Deti a mládež sa priečia rozhodnutiam súdov a pri vhodnej príležitosti sa snažia utiecť. V prípade únosov ide zväčša o spory medzi rodičmi,“ povedala Linkešová. Zároveň doplnila, že polícia sa v praxi stretáva s mylnou domnienkou, že s nahlásením osoby treba počkať aspoň 24 hodín a až potom sa obrátiť na políciu. „Najmä pri deťoch, mládeži, starých alebo psychicky labilnejších osobách odporúčame kontaktovať policajtov ihneď,“ dodala hovorkyňa.

sita

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je utorok 26. marca. Tento deň je Svetovým dňom epilepsie. Meniny má Emanuel.
  • 26.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je pondelok 25. marca. Tento deň je Dňom zápasu za ľudské práva a Medzinárodným dňom spomienky na obete otroctva…
  • 25.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je streda 27. marca. Tento deň je Svetovým dňom divadla. Meniny má Alena.
  • 27.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 28. marca 2024
Meniny má Soňa, zajtra Miroslav