Dobré ráno, Piešťany!

Dnes je utorok 19. januára. Meniny má Drahomíra, Mário.

Foto: anm

Ženské meno Drahomíra má slovanský pôvod a znamená „komu je drahý mier“. Nositeľky tohto mena oslovujeme Dada, Dadka, Drahomírka, Drahuška. Hľadanie vlastného ja ich často vedie k uzavretiu sa do svojho vnútorného sveta, čím sa Drahomíry vystavujú nebezpečenstvu, že stratia kontakt s inými. Niekedy im chýba sebadôvera, ale prvé citové alebo profesionálne úspechy im rýchlo dodajú istotu. Drahomíry sú dobré študentky, ktoré na seba zbytočne neupozorňujú. Idú svojou cestou bez toho, aby si priznali veľké ambície, ale napriek tomu vedia, kadiaľ ísť. Zaujíma ich všetko, čo sa týka médií, a úspech dosahujú nielen svojím zjavom, ale aj láskavosťou a zdvorilosťou. Je pre ne vhodné akékoľvek povolanie, kde ide o kontakt s verejnosťou.

V citovom živote sú Drahomíry rozumne panovačné a vedia ovládať ľudí bez toho, aby si ich k sebe viditeľne pripútali. Sú láskyplné a trošku naivné, čo má u mužov veľký úspech. Drahomíry sú skvelé priateľky tak pre ženy, ako aj pre mužov. Najviac ich ovplyvňuje planéta Venuša. Drahomíry sa bránia novým veciam, stretnutiam, sú veľmi pohodlné. Veľmi dobre odolávajú únave a preťaženosti. Musia si však dávať pozor na hmotnosť, prospeje im pravidelný pohyb. Ochranná rastlina je nechtík, ochranné kamene ruženín a smaragd.

Známe osobnosti s menom Drahomíra: Drahomíra zo Stodoranov – česká kňažná, manželka kniežaťa Vratislava I., žila na prelome 9. a 10. stor. n. l., Drahomíra Tikalová (1915 – 1997) – česká operná speváčka.

Mužské meno Mário má latinský pôvod a je domácou podobou rímskeho rodového mena Marius, ktoré znamená „muž“. Máriovia spolu s Drahomírami, predstierajú veľkú sebadôveru a radi dokazujú iným, že majú pravdu. Veľmi často ich zaplaví neistota a istá nesmelosť, ktorú si vyčítajú. Máriovia sú dokonale spôsobilí na dlhotrvajúce štúdium, ku ktorému pristupujú svedomito. Môžu byť napríklad pedagógmi, ale aj technikmi. Majú časté bolesti hlavy a niekedy podliehajú nervozite. Ochranné rastliny citrónovník, modrý hyacint, ochranné kamene achát a granát.

Známe osobnosti s menom Mário:

Mário Radačovský – choreograf, tanečník, riaditeľ Baletu SND,

Mário Košik – dirigent,

Mário Kuly Kollár – spevák, frontman skupiny Desmod.

V psom kalendári oslavuje meniny Harry, Hery.

Hudobný kalendár

1932 – narodil sa Richard Lester (Philadelphia, Pennsylvania, USA), scenárista a filmový režisér. Lester bol režisérom prvého filmu skupiny Beatles A Hard Day’s Night v roku 1964 aj druhého filmu Help! v roku 1965. V roku 1973 režíroval anglickú verziu filmu Traja mušketieri, hrali v nej Michael York, Richard Chamberlain, Geraldine Chaplinová a  Raquel Welchová. V 80. rokoch režíroval filmy Superman II a Superman III. V roku 1989 nakrútil voľné pokračovanie filmu Návrat mušketierov. Lester režíroval v roku 1991 aj koncertný film Get Back, čo bol dokument z McCartneyho turné The Paul McCartney Tour 1989-1990.

1932 – narodil sa Phil Everly (Chicago, Illinois, USA), mladší z bratskej dvojice Everly Brothers. Patrili k americkým rockovým legendám, vystupovali spolu až do leta 1973. V máji 1957 mali v hitparáde prvú skladbu Bye Bye Love, v roku 1958 vydali aj prvú LP platňu Everly Brothers. Ich muzikantskú dráhu prezentuje dvadsaťjeden štúdiových albumov a viac ako dve desiatky kompilácií. V americkej hitparáde mali celkom 27 piesní, z nich štyri s dostali až na prvú pozíciu, Wake Up Little Susie v októbri 1957, All I Have To Do Is Dream v máji 1958, Bird Dog v septembri 1958 a Cathy’s Clown v júni 1960. Phil zomrel 3. januára 2014 v Kalifornii, iba 16 dní pred 75. narodeninami.

1943 – narodila sa Janis Joplin (Port Arthur, Texas, USA), speváčka a skladateľka. Bola považovaná za predstaviteľku bieleho soulu, volali ju aj Hendrix v sukni. V roku 1962 začala svoju spevácku dráhu v skupine The Waller Creek Boys. Od roku 1963 žila v San Franciscu, spievala v hudobných kluboch až do roku 1966. V júni 1966 nastúpila na post speváčky do skupiny Big Brother & The Holding Company. Pod týmto názvom aj vydali v septembri 1967 debutovú LP platňu, na ktorej boli piesne Bye, Bye Baby a hlavne Down On Me. V auguste 1968 vydali LP platňu Cheap Thrills, ktorá sa dostala na čelo rebríčka albumov, z nej je hit Piece Of My Heart. S touto skupinou spievala do roku 1968, od roku 1969 bola členkou Kozmic Blues Band. Spolu vydali v októbri 1969 album I Got Dem Ol Kozmic Blues Again Mama!, ktorý sa dostal na 5. miesto. V roku 1970 sa vrátila ku kapele Big Brother & The Holding Company. Problémy s nadmerným užívaním alkoholu a drog bola príčinou je predčasného úmrtia 4. októbra 1970 vo veku 27 rokov. Už po smrti, v marci 1971 viedla americkú hitparádu jej skladba Me And Bobby McGee. Zároveň v marci 1971 vychádza album Pearl, ktorý sa dostal na čelo rebríčka albumov, boli na ňom hity Move Over, Cry Baby, Mercedes Benz a Me And Bobby McGee. V roku 1995 ju uviedli do Rock and rollovej siene slávy. Americký hudobný časopis Rolling Stone ju v roku 2004 zaradil na 46. miesto medzi 50 najväčších umelcov všetkých čias.

1946 – narodila sa Dolly Parton (Sevierville, Tennessee, USA), popredná americká country speváčka a skladateľka, pochádza z dvanástich súrodencov. Už v jedenástich rokoch spievala na miestnej rozhlasovej stanici, v dvanástich aj v televíznom programe, v trinástich nahrala prvé piesne. Po skončení školy sa presťahovala do Nashvillu a tam si získala úspech. V júli 1967 vydala prvú LP platňu s názvom Hello, I’m Dolly. V rokoch 1967 až 1974 nahrala viacero úspešných duetov s Porterom Wagonerom. V roku 1974 viedla country rebríček s prvým sólovým hitom Jolene. V apríli 1974 si založila vlastnú skupinu Traveling Family Band, hrali v nej jej štyria súrodenci a dvaja členovia rodiny. V roku 1979 dostala prvýkrát cenu Grammy.  Dolly hrala vo viacerých filmoch, medzi nimi Nine To Five s Jane Fonda v roku 1980, titulná skladba 9 To 5 získala cenu Grammy, aj vo filme Rhinestone v roku 1984, v hlavnej úlohe Dolly a Sylvester  Stallone. V marci 1987 vydala úspešný album Trio, ktorý nahrala s Emmylou Harris a Lindou Ronstadt, za ktorý dostali cenu Grammy. V roku 1999 ju uviedli do Siene slávy country music. Jej úspešnú dráhu dokumentuje dnes 43 vydaných štúdiových albumov, ten najnovší Pure & Simple vyšiel v auguste 2016. Znie to neuveriteľne, ale k diskografii patrí aj sto osemdesiat kompilačných albumov. V americkej country hitparáde bodovalo viac ako päťdesiat jej piesní.

1946 – narodil sa Reinhard Lakomy (Magdeburg, Nemecko), skladateľ, klavirista a spevák. Svoju kariéru začínal v orchestroch Klausa Lenza a Günthera Fischera, v roku 1972 si zložil vlastný orchester. V roku 1973 vydal prvú LP platňu s názvom Reinhard Lakomy. V muzikantských kruhoch si vyslúžil prezývku Lacky. On a jeho orchester bol v bývalej Nemeckej demokratickej republike známy a často koncertoval v programoch typu Schlagerparade či Ein Kessel Buntes. Venoval sa aj tvorbe piesní pre deti a detských programov, v roku 1980 zložil hudobnú rozprávku Der Traumzauberbaum. Na  svojom konte má dnes viac ako dvadsiatku vydaných albumov. V roku 2006 zložil rodinný muzikál Unendlich und Eins. Zomrel 23. marca 2013 vo veku 67 rokov v Berlíne.

1949 – narodil sa Robert  Palmer (Batley, UK, spevák, skladateľ a gitarista). Vyrástol na Malte, do Anglicka sa s rodinou vrátil v roku 1959. Už na strednej škole založil skupinu Mandrakes. Od roku 1969 bol spevákom v skupine Allan Brown Set. V prvej polovici 70. rokov účinkoval v skupinách Dada a neskôr Vinegar Joe. V roku 1974 vydal prvú LP platňu s názvom Sneakin‘ Sally Through The Alley. V roku 1975 sa presťahoval do New Yorku a tu začína jeho sólová dráha. Neskôr žil na Bahamách a od roku 1988 v Európe, vo švajčiarskom Lugane. V americkom rebríčku mal deväť skladieb, v anglickom dokonca trinásť. Jeho najväčšími hitmi boli skladby Addicted To Love, ktorá v máji 1986 viedla americký rebríček a I’ll Be Your Baby Tonight, ktorú nahral spolu so skupinou UB 40 v novembri 1990. Zomrel 26. septembra 2003 vo veku 53 rokov v Paríži (infarkt). Jeho diskografia obsahuje šestnásť albumov a šesť kompilácií.

1951 – narodil sa Dewey Bunnell (Harrogate, Yorkshire, UK), spevák a gitarista folk-rockovej skupiny America. Túto trojicu založili v roku 1970 v Londýne traja spolužiaci z amerických rodín, ktorých otcovia slúžili na vojenských základniach vo Veľkej Británii. V roku 1971 vydali debutový album America. Prvý hit A Horse With No Name mali v rebríčku v januári 1972. V roku 1972 dostali cenu Brit Awards ako najlepšia nová skupina. V hitparáde bodovalo jedenásť piesní tejto trojice, ďalšími hitmi boli skladby Tin Man a Sister Golden Hair. Na svojom konte majú osemnásť štúdiových albumov, najnovší Lost & Found vyšiel v máji 2015. K diskografii patria aj dve desiatky live a kompilačných albumov, najnovšia z júla 2015 je The Warner Bros. Years 1971-1977.

1954 – narodil sa Dušan Hlaváček (Brno), spevák. Absolvoval spev na brnianskom konzervatóriu. Prvé piesne nahral v brnianskom rozhlase s orchestrom Erika Knirscha. V roku 1981 dostal prvé profesionálne angažmán v programe Jany Kocianovej. Potom účinkoval s vlastnou skupinou Patent. Vystúpil na viacerých festivaloch v zahraničí, medzi nimi Drážďany 1982, Varna 1983 či Rostock 1983. V roku 1985 na festivale Gala v Havane získal prvé miesto s piesňou Dievčatá z námestia. Vďaka účasti na festivaloch v NDR bol pozvaný aj do známeho zábavného programu Ein Kessel Buntes. V rokoch 1985 a 1986 nahral úspešné pesničky Fotku mi daj, Návštevné hodiny a Zaľúbení, ktoré boli úspešné aj v televíznej pesničkovej súťaži Triangel. V roku 1987 mu vo vydavateľstve Opus vyšla LP platňa Zaľúbení. Je jedinou z jeho speváckej dráhy.

1957 – narodil sa Mickey Virtue (rodený Michael Virtue), Birmingham, UK, v rokoch 1978 až 2008 hráč na klávesových nástrojoch skupiny UB40. Táto kapela pochádza z anglického Birminghamu, prvýkrát koncertovala v miestnom hudobnom klube na konci februára 1979. Ich hudobný štýl bol kombináciou reggae, rocku, ska a new wave. Formáciu založili bratia Robin a Ali Campbellovci spolu so spolužiakmi z umeleckej školy počas roku 1978. Orientovali sa hlavne na fanúšikov zo sociálne slabších vrstiev, napriek tomu sa počas troch  rokov presadili na britskej hudobnej scéne. Na svojom konte majú osemnásť štúdiových albumov a viac ako 70 miliónov predaných albumov.

1964 – narodil sa Milan Peroutka (Praha), hráč na bicie nástroje, od roku 1985 člen skupiny Olympic, v ktorej nahradil za bicími Petra Hejduka. Pred príchodom do Olympicu hral v skupinách Kvintet MF, S.L.S. a OK Band. Peroutka zomrel náhle 4. mája 2013 vo veku 49 rokov.

1968 – narodil sa Whitfield Crane (Palo Alto, California, USA), sólový spevák a zakladajúci člen skupiny Ugly Kid Joe. Táto formácia začínala ako dvojica v kalifornskom Isla Vista v roku 1989. V roku 1991 sa kapela sformovala na päťčlennú a v septembri 1992 vydali debutový album   American’s Least Wanted. V auguste 1993 bodoval v hitparádach hit Cat’s In The Cradle. V júni 1995 vydali druhý album Menace To Sobriety a v júli 1996 aj tretí Motel California.  V roku 1997 sa rozišli. V roku 1998 vyšla hitová kompilácia The Very Best Of Ugly Kid Joe a v roku 2002 ďalšia kompilácia The Collection. Činnosť obnovili v roku 2010, v júni 2012 vydali EP platňu Stairway To Hell a 18. septembra 2015 album Uglier Than TheyUsed To Be.

2007 – zomrel Denny Doherty (Mississauga, Ontario, Kanada, *29. novembra 1940, Halifax, Nova Scotia, Canada), člen skupiny Mamas & Papas. Táto americká vokálna formácia vznikla v januári 1965, vo februári 1966 mali prvý veľký hit, skladbu California Dreamin‘. V marci 1966 vydali prvú LP platňu If You Can Believe Your Eyes and Ears. V máji 1966 viedli americký rebríček so skladbou Monday, Monday, za ktorú získali cenu Grammy. V júli 1968 sa skupina rozchádza a jej členovia sa venovali sólovým projektom.

2008 – John Stewart, folkový spevák a skladateľ (*5. septembra 1939, San Diego, California), člen skupiny Kingston Trio. Táto pop-folková formácia vznikla v roku 1957 v San Franciscu. John Stewart v nej hral od roku 1961. Počas svojej dráhy vydali viac ako dvadsať albumov, v singlovej hitparáde mali desať skladieb, najúspešnejšou z nich bola Tom Dooley, ktorá v novembri 1958 viedla americkú hitparádu. John Stewart zomrel 19. januára 2008 vo veku 68 rokov v americkom San Diegu.

Lekárenská pohotovosť

Lekáreň BENU OC Aupark, Nitrianska 7555/18, 92101 Piešťany 8:00 – 21:00

Lekáreň Dr. Max OD Kaufland, Adama Trajana 6690/77, 92101 Piešťany 8:00 – 20:00

Lekáreň Dr. Max Tesco, N. Teslu 6711/25, 92101 Piešťany 8:00 – 20:00

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je pondelok 22. apríla. Tento deň je Dňom zeme a Svetovým dňom modlitieb za kňažské a rehoľné povolania. Meniny…
  • 22.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je utorok 23. apríla. Tento deň je Svetovým dňom kníh a autorských práv. Meniny má Vojtech.
  • 23.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je streda 24. apríla. Tento deň je Svetovým dňom laboratórnych zvierat (UNESCO). Sviatkom sv. Juraja, patróna vojakov, rytierov, lukostrelcov…
  • 24.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
streda, 24. apríla 2024
Meniny má Juraj, zajtra Marek