V Hubine našli záhadné liturgické predmety

  • História / Spravodajstvo / Región
  • 18. januára 2021, 00:02

V Hubine sa našli záhadné liturgické predmety a pamiatkari oslovujú verejnosť, aby im pomohla objasniť ich pôvod. Na jeseň minulého roka objavil hubár v lese nad obcou dve nádoby z medeného plechu, ktoré majú upravený lesklý povrch, pravdepodobne zlátený červeným zlatom s veľkým obsahom medi a tepanou výzdobou. Nález odovzdal na Krajský pamiatkový úrad Trnava, ktorý miesto obhliadol s detektorom kovov, no ďalšie predmety už nájdené neboli.

Nádoby z medeného plechu sú zdobené podobnými ornamentmi, aké sa používali v moslimskom prostredí. (Autor: P. Grznár)

Vyššia nádoba predstavuje kalich s krátkou zvonovitou nohou zdobenou tepaným vlysom prekrývajúcich sa oblúkov doplnený o rastlinný ornament, pozostávajúci z piatich kvetov striedajúcich sa s piatimi jednoduchými, štylizovanými listami. Druhá, menšia nádoba je rozlomená na dve časti, ktorých spojením vznikne miska na nohe. Jej plášť zdobia striedajúce sa ryté väčšie a menšie ornamenty v tvare mandorlí. Povrch oboch nádob je husto posiaty drobnými tepanými krúžkami, vytvárajúcimi trblietavý efekt. Je pravdepodobné, že sa využívali v kresťanskej liturgii ako kalich a cibórium na krv a telo Kristovo.

S nádobami sa spája viacero záhad. Pokiaľ ide o tvaroslovie a ornamentiku, v stredoeurópskom priestore sa s historickými liturgickými nádobami tohto typu nestretávame. Nezvyčajný je aj použitý materiál – medený plech. Liturgické nádoby bývali v našom prostredí najčastejšie zhotovené zo striebra, upraveného zlátením.

Otázku pôvodu čiastočne osvetľuje nápis z vnútornej strany kalicha: Albania aj s číslom a iniciálami na vnútornej strane nohy kalicha. Ide pravdepodobne o inventárne číslo múzea či ešte pravdepodobnejšie označenie cirkevného majetku. Balkánsky pôvod by potvrdzovala nezvyklá výzdoba i použitie tepania pripomínajúceho orientálne, moslimskou kultúrou ovplyvnené vzory.

Ako sa ale predmety dostali až do lesa nad Hubinou? Možností je viacero. Liturgické predmety sa napríklad mohli dostať do nepovolaných rúk, či už zlodejov, alebo rabujúcich vojenských jednotiek. Tí ich mohli v lese stratiť či si ich uschovať, no po svoj lup sa už nevrátili.

Veríme, že v budúcnosti sa podarí odhaliť pôvod týchto predmetov. V tejto súvislosti sa preto obraciame aj na vás čitateľov. Ak ste niekde videli podobné predmety, či už u nás, alebo v zahraničí, budeme radi, ak sa o váš typ podelíte s Krajským pamiatkovým úradom Trnava.

Peter Grznár/Ingrid Babiková

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je štvrtok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 25. apríla 2024
Meniny má Marek, zajtra Jaroslava