Piešťany patria medzi najhoršie okresy v šírení nákazy, odberné miesta na celoplošné testovanie máme zatiaľ len dve

  • Piešťany / Spravodajstvo / Región
  • 18. januára 2021, 09:49

Aj napriek ohlásenému celoplošnému testovaniu, ktorého začiatok premiér Igor Matovič ohlásil v nedeľu večer na dnes 18. januára, v Piešťanoch odberné miesta v pondelok nepribudli. Práve naopak. Pôvodné tri sa scvrkli len na dve. Odberné miesto v Národnom ústave reumatických chorôb v piatok minulý týždeň svoju činnosť ukončilo. Odberné miesta tak pre celý okres prevádzkujú už len vojenské kúpele na Teplickej ulici a Slovenské liečebné kúpele na Kúpeľnom ostrove.

Na testovacom mieste v hoteli Granit sa už v pondelok tvoril dlhý rad. (Autor: Supa)

„Mobilné odberové miesto je pre verejnosť uzatvorené od piatka 15. januára. K tomuto kroku došlo po dohode s Ministerstvom zdravotníctva najmä kvôli kapacite personálu,“ uvádza NÚRCH na svojej webovej stránke.

Pondelňajšie testovanie na Kúpeľnom ostrove.

Zisťovali sme preto v dvoch mestách Piešťanského okresu ako chcú reagovať na včerajšie vyhlásenie Igora Matoviča o začiatku celoplošného testovania od dnešného rána. „V sobotu večer sme k celoplošnému testovaniu dostali písomné pokyny. V nedeľu večer premiér ohlásil niečo iné ako v nich bolo. Na najbližší víkend sme sa pripravovali spustiť dvadsať odberných miest. Dnes zasadne krízový štáb okresu a uvidíme akým spôsobom a ako rýchlo dokážeme zareagovať na novú situáciu,“ vysvetlil nám v pondelok ráno piešťanský primátor Peter Jančovič. (No pripustil, že počet testovacích miest by sa mohol navýšiť už od stredy.) Aktualizované – Na celoplošné testovanie od pondelka (ani od stredy) radnica nemá antigénové testy. Tie dorazia až vo štvrtok večer. A keďže najprv musia otestovať odberné tímy, reálne môže celoslovenský skríning v Piešťanoch začať najskôr v piatok ráno.

Piešťanská radnica tiež preveruje možnosť objednávania sa na testovanie na konkrétny čas.

V mestečku pod šikmou sa v pondelok ráno tiež nachádzali len v štádiu reagovania na premiérove nedeľné vyhlásenia. „Na najbližší víkend sme pripravovali štyri odberné miesta po dve v hornej a dolnej škole. K novým zmenám v celoplošnom testovaní zatiaľ ešte nevieme zaujať stanovisko,“ informovala nás primátorka Vrbového Ema Maggiová.

Pondelňajšie ohlásené celoplošné testovanie sa však nateraz dá pomenovať ako jeden veľký chaos. Zapríčinený najmä tým, že v priebehu minulého týždňa dostávali samosprávy pokyny k celoplošnému testovaniu počas najbližšieho víkendu a v nedeľu večer to premiér Igor Matovič celé zmenil a začiatok testovania určil na dnes pondelok 18. januára.

Celoplošné skríningové testovanie vláda nazvala projektom „Zachráňme spoločne životy”. Testovanie začalo v pondelok 18. januára a bude trvať do utorka 26. januára.

Certifikáty, ktoré na antigénnom testovaní získate budú platiť sedem dní. Sedemdňová lehota bez ohľadu na dátum vykonania testovania od dnešného dňa podľa všetkého začne plynúť od 27. januára.

Informácie o spôsobe realizovania celoplošného testovania v okrese Piešťany budeme v prípade nových informácii aktualizovať.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je streda 24. apríla. Tento deň je Svetovým dňom laboratórnych zvierat (UNESCO). Sviatkom sv. Juraja, patróna vojakov, rytierov, lukostrelcov…
  • 24.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je štvrtok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 25. apríla 2024
Meniny má Marek, zajtra Jaroslava