Podoby džezu

  • Kultúra a spoločnosť / Hudba / Rádio Piešťany
  • 17. januára 2021, 14:12

Milí priatelia džezu a dobrej hudby, pred pár dňami sme si želali veľa zdravia. Niekoľko dní na to sa však správame úplne inak. Skupinky ľudí bez rúšok, celé zhromaždenia ďaleko od naplnenia opatrení, ktoré by nás mali chrániť pred šírením nákazy. Neviem prečo… Sú rovní a rovnejší? Vyvolení a vyvolenejší? Naši a viac naši? Pred niektorými nemocnicami stoja chladiace prívesy na skladovanie mŕtvych. Ani to nestačí ako dôkaz? Čo nás privedie k rozumu?


Jano Babič (Autor: red)

Pandémia ochromila život. Kultúra žije v improvizovanej forme, niekoľko odhodlaných bojuje. Veríme v lepšie časy, preto plánujeme letné koncerty, festivaly, tematické projekty. Je čas žiadostí o dotácie a podporu kultúry z verejných zdrojov. Kultúra je rovnako ako iné rezorty v ťažkej ekonomickej situácii. Bez podpory nevyžije. Zdroje sú limitované, sponzori sa netrhajú, ostáva to na štátnych a regionálnych inštitúciách.

Potom prichádza otázka, čo podporiť a ako štedro? Ostáva len dúfať, že komisie budú zodpovedné a nájdu správny kľúč, aby sme podporili dobrý kumšt, zachovali tradície, pomohli šíreniu dobrej hudby a kvalitnej kultúry. V týchto podmienkach je to dôležitejšie než kedykoľvek doteraz.

Rádio Piešťany mapuje hudobné dianie v našom meste a významné podujatia na Slovensku. Dúfajme, že ich počet a úroveň nijako dramaticky neklesne. Že náš piešťanský park a hudobné pódiá v meste ožijú kvalitnou hudbou, že sa budeme stretávať na koncertoch a budeme si môcť o nich v našej relácii pohovoriť. Všetci si želáme, aby sa situácia upravila čo najskôr. Podporme sa navzájom v tomto úsilí, lebo iba vo vzájomnom rešpekte a spolupráci tkvie skorý návrat k normálnemu životu. Zvládneme to!

Podoby džezu na Rádiu Piešťany sú vždy aktuálne pri mapovaní diania na džezovej scéne. Ako sa my blížime k okrúhlemu jubileu, tak aj iné inštitúcie oslavujú významné výročia. Americký džezový magazín JazzTimes si pripomína päťdesiat rokov svojej záslužnej práce vo sfére informácií o všetkom, čo sa vo svete džezu každý mesiac udialo. Často čerpáme z tohto prameňa čerstvých správ a recenzií, preto sa aj v budúcej relácii budeme venovať tomuto významnému podporovateľovi džezu. Magazín uverejnil päťdesiat najlepších džezových albumov za polstoročie vývoja a šírenia džezovej hudby. My sa s vďakou a rešpektom prejdeme týmto obdobím a pripomenieme si nahrávky „našej mladosti“ až po najnovšie novinky džezovej produkcie.

Ostávajte zdraví a verní Rádiu Piešťany. V nedeľu o 20:00 tu budú pre vás Podoby džezu, na stretnutie sa teší vám a džezu verný Jano Babič.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je štvrtok 18. apríla. V tento deň sa v roku 1901 narodil MUDr. Emil Veselý, lekár, prednosta a primár…
  • 18.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je streda 17. apríla. Tento deň je Svetovým dňom hemofílie. Meniny má Rudolf.
  • 17.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 18. apríla 2024
Meniny má Valér, zajtra Jela